母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

阿囡8個月燒左3日無晒胃口 淨係肯飲人奶得唔得架?thx!

男爵府

回覆 #1 fatfat919 的文章

冇問題的. 比多啲奶佢飲.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

男爵府

畀面勳章

thanks yoyoslam媽媽

禁止發言

男爵府

原文章由 babyhorus 於 08-6-6 10:53 發表
我BB又係8個月, 無啦啦發燒, 睇左醫生食左藥, 已經第3日, 都係反反覆覆退下發下,尋晚仲成39度幾, 睇見佢好辛苦, 又係凈係飲人奶, 但今朝連人奶都唔飲,好擔心呀!!
點算好呢?
...

其實,發燒是提高免疫能力的機會,最好不用藥減燒,只會令身體像隱瞞件事實咁,會攪亂免疫能力. 但當然不能坐視不理,比多啲水佢飲,不用強迫佢食嘢.肯食就比,唔食就算,減少自身能量消耗,重要的是讓佢盡量休息.及可以一日浸多次浴,温度大約比佢身體多少少就得了.令到佢可以正常咁出汗,就會自然退燒.發燒是必經階段,每次燒完後,都會發覺佢進步咗.亦都好過打免疫針.

發燒Filed in 自然醫學, 疾病及病因 2007-06-30, 17:30 by arden 發燒,是人生必經階段。有說,小朋友發燒,然後就會長高,頭腦跟著開竅。
然而,為人父母的,碰到小朋友發燒,總是擔心、驚慌。現代西方醫學也使我們害怕發燒,怕抽筋,怕腦膜炎 ,怕燒壞腦……
究竟發燒應該怎麼辦?我們先要瞭解身體的智慧。發燒是好事,是身體對付感染的方法,加速新陳代謝,增加心跳,增加供應血液,製造更多白血球,殲滅入侵的病原體,製造更多的抗體。有外敵,發燒就是身體調兵遣將的工夫。
所以,胡亂退燒,是跟大自然對抗,阻止身體的自我療愈。亂用退燒藥,如必理痛、阿斯匹靈,更是愚蠢,危險。總的來說,退燒就是遏抑免疫功能,萬不可作,這等於叫戰場上的士兵放鬆,不要打仗,舉手投降。
近年研究發現,退燒藥可以增加了感冒變成腦膜炎、肺炎的機會,可以使普通感染變得致命。
高燒,反映了身體內部出現較嚴重問題,需要較高溫度去處理,這可能是腦膜炎、肺炎造成。注意,是發炎造成發燒,而非發燒燒壞腦。
發燒燒壞腦,不是沒可能,大概是42.2 ℃ (108℉) 左右吧,是高溫把蛋白質變質,機會很低很低。
甚麼時麼要找專業醫療人員? 當三個月以下嬰兒發燒,不論任何溫度;一般人發燒40.5℃ 而兼極度疲累、缺乏反應、神昏亂語;持續嘔吐、劇烈頭痛、頸項強直。
那麼,發燒怎樣自救?
第一,是多休息。這是常識,不用多談。
第二,多喝水。發燒時,溫度提高,水份蒸發較快,也要更多水份排走代謝廢物。見口唇、皮膚乾燥之時,有口乾感覺,就是缺水徵兆,飲喝水。也有口乾不欲飲情況,可加一點點海鹽、檸檬汁、鮮蔬果汁,或吃一點粥水、清湯,都會幫助吸水。
第三,只吃簡單、易消化食物,例如稀粥、蔬菜,減輕腸胃負擔。忌砂糖,忌煎炸油膩。沒有胃口時,請千萬不要硬吃,尊重身體的旨意。吃下去,只會消化不良,阻礙自我療愈。
第四,可以來個暖水浴,然後上床蓋被,焗汗。也可以喝一點薑茶,誘發出汗。這是最傳統的智慧。
最後,就是避免退燒藥,一般發燒一、兩天就會自然退下來,退燒藥只會造成拉鋸,更麻煩。相信自己的身體,輕鬆休息,拋開工作,就是最好的療方!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

子爵府

好媽媽勳章

可能係出玫瑰疹, 好小問題, 唔駛太擔心...
我呀b 剛9個月, 星期日開始發燒, 食o左退燒藥都唔退燒(健康院比o個d), 沖涼都冇幫助, 但好彩冇其他病徵, 所以燒到第3日我先同佢睇醫生, 醫生話之後o個日可能出疹, 結果琴日真係出疹, 今日已經退o左大半...
發燒頭兩日我呀b都肯食奶飲果汁但唔肯食粥/糊仔, 之後兩日連奶都麻麻地, 但退哂燒出o左疹後就又肯食返奶同粥仔飲果汁... 其實大人唔舒服都唔想食o野啦...

原文章由 babyhorus 於 08-6-6 10:53 發表
我BB又係8個月, 無啦啦發燒, 睇左醫生食左藥, 已經第3日, 都係反反覆覆退下發下,尋晚仲成39度幾, 睇見佢好辛苦, 又係凈係飲人奶, 但今朝連人奶都唔飲,好擔心呀!!
點算好呢?
...
我想要9999呀...

禁止發言

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊