跳至

首頁

尾頁

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

而家應該5week多d,琴日晏晝突然流血,流到好似拍戲咁,即刻去急症室,醫生話bb太細仲未照到心跳,而家都未知係咪已經流產,要6月2號番去再照先知!!好唔開心!!
琴日同個囡先o係廣華覆完診搭的士返屋企,返到去就流血,又即刻走返入廣華,留醫一晚

子爵府

有無比sick leave你休息呀? 我好朋友又有左, 都係剛剛confirm, 但佢未夠1個月已經開始流血, 到依家都有流, 佢都好唔開心呀!
希望你地休息多d會無事, 過多幾weeks就穩定!

複式洋房

唔好咁擔心啦,休息多d,唔好太操勞啦

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

要bedrest呀, 接女返學放學唔好自己嚟, 全部交晒俾爸爸做啦... 除咗食嘢, 其他時間要瞓低㗎!!
祝大細平安

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

小心保重...瞓多啲,唔好咁操勞呀!

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

唔好咁擔心啦.........多D休息

子爵府

依家最好唔好諗咁多, 多d休息

祝平平安安

男爵府

如果可以就盡量休息多啲,妳咁嘅情形頭三個月盡量唔好走動咁多,祝一齊安好,大小平安

別墅

盡量休息多d, 唔好咁操勞呀 ! 我個剛剛大肚o既朋友琴日先係打電話比我話流d啡色o既o野, 嚇到佢唔知點算, 我即時叫佢睇醫生. 醫生話佢有作小產. 比o左20日假佢休息 !

放鬆d ! !
健康成長,智慧浩瀚.小小男子瀚

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔好諗咁多,多d休息。

大宅

多啲bedrest, 保重身體
醫生有冇幫你驗血呀?

大宅

唔好諗咁多, 放鬆心情, 儘量瞓床休息呀

公爵府

你要小心身體

經歷上次事件, 我找了些資料, 希望有幫助:

妊娠前半期(18至24周前),陰道有出血現象,但並非小產,就是「作小產」了。

婦產科專科醫生余啟文指出,孕婦作小產的機會不算低,最少有15至20%曾經驗流血。而現時的小產百分比,又較以往略高,因為香港婦女懷孕的年齡愈來愈高,而愈大年紀懷孕,小產的機會愈高。

造成早產的原因很多,孕婦本身有病是最重要的其中一個原因.以下各項因素如能加以控制,可減小早產的機會:

吸煙:在受孕前便戒除.

飲酒:避免飲啤酒,葡萄酒和烈酒,含有酒精的菜式也要避免,如醉雞等.

濫用藥物:未經醫生同意,不要服用任何藥物.看任何醫生時亦要告訴醫生你懷有身孕,以便醫生處方適當的藥物.

體重增加不足:懷孕時如是正常體重,至少必須增加11公斤;若受孕前體重明顯過輕,則約須增加約16公斤.若孕婦本身的體重已超過正常,在醫生同意下,可在安全情況下少增加一些.

營養不足:整個妊娠期間,須均衡飲食.不要偏食.

站立或粗重的體力勞動:若工作本身,或家務令你須每天站數小時,則必須停止工作或減小工作份量.

性交:對某些高危孕婦來說,在妊娠最後2或3個月,最好暫停性生活.

有慢性病如高血壓,心,肝或腎病,糖尿病的孕婦,要得到最好的照顧,多臥床休息,可避免早產.

年齡小於十七:最好的營養和產前照顧可以彌補母體和子宮同時成長的事實,也有助避免早產.

年齡高於三十五:最好的營養,醫療照顧和產前照顧可以彌補母體和子宮同時成長的事實,也有助避免早產.

多胞胎:懷有一胎以上的孕婦,平均提前3週生產.悉心照顧,臥床休息,妊娠後期的活動限制,也可減低早產風險.

有過早產病歷:須更加小心,限制活動,有助於預防早產.

不要憋尿:

要養成不憋尿的習慣,當內急時,便要小便,若長期憋尿,增加膀胱發炎的風險,風炎的膀胱會刺激子宮收縮,會增加早產機會.
參考資料 我是見習護士!參考醫學網頁

公爵府

了解早期妊娠問題 (PDF)<<<<

作小產<<<<

[ 本文章最後由 Cammy3007 於 08-5-22 11:48 編輯 ]

子爵府

要complete best rest, 唔好行行企企,乖乖休息,唔好太緊張.

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

係呀~ 唔好諗咁多! 多d休息!
祝 大小平安!

大宅

Don't worry & take more rest. When i have Ryan, I also like this & there's blood before 3 month & after 7 month. You need to take sick leave & rest rest rest....

大宅

有冇人同妳SEE住BB AR? 盡量唔好抱起BB, 多O的休息....

子爵府

好媽媽勳章

原文章由 tszwan123 於 08-5-21 18:06 發表
而家應該5week多d,琴日晏晝突然流血,流到好似拍戲咁,即刻去急症室,醫生話bb太細仲未照到心跳,而家都未知係咪已經流產,要6月2號番去再照先知!!好唔開心!!
琴日同個囡先o係廣華覆完診搭的士返屋企,返到去就流血 ...

我有咗傻b個半月時有一日同以前個老闆嘈咗兩句就即刻作小產,流血流到好似嚟M咁, 當時我去咗法國醫院打咗支安胎針,唔駛5分鐘即刻止血, 不過要瞓足一個月床, 除咗食飯同去廁所外都唔准落床, 婆婆仲諗咗個方法, 就係一落就要坐係張有輪嘅櫈到, 我就係靠張櫈係間屋到四圍走, 除咗要瞓足一個月床外, 仲要每星期返醫院打安胎針, 足足打咗4個星期先冇流血, 你而家應盡量卧床休息, 等人服侍你, 唔好操勞喇!

首頁

尾頁

跳至