自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事原:我同老公係幾年前註左冊,但未擺酒同未比禮金,淨係簽左紙,咁我地都諗住擺酒既,但點知搞搞下成年後先擺,其間我媽咪申請調公屋,因為未完成晒d儀式,所以佢報左我未婚,咁到我地今時今日要除名同加返我姊夫名時,佢地要我交結婚証明,我都交左張註冊証書比房署,點知房署睇返資料,而家話我地比假資料,而家比左張傳票要告我地,想問有冇人試過?知唔知會點?或者有冇d意見比到我地可以點?

王國長老

王國長老

法例係睇你註冊日期, 事實你地冇defence, 傳票上寫既檢控原因係乜?

別墅

註冊一定要擺酒嗎?点為假資料?

男爵府

房署而家告我地調屋時比假資料,因佢地record上寫我未婚,但其實我已經註左冊

王國長老

王國長老

而家應該係收到法庭傳票? 不如認罪求情啦, 我估唔會罰好重, 先問律師意見再決定啦!

伯爵府

你媽填表時你係咪已經註左冊先 ,人地唔會因為你未完成其他儀式而當你未婚架,最主要睇結婚証書上嘅日期囉

大宅

好媽媽勳章

註咗冊je係結咗婚咯wo...咁有咩刑罰?

男爵府

認既會唔會收屋架?唉~~真係好擔心,早知咩都唔交話我搬左好過,而家搞到咁,屋企人又擔心,告我既唔緊要,但而家係告我daddy,如果因為我而累到佢,我就真係好不孝喇:-( :-(

男爵府

其實我自己都明註左冊即係結左婚,果個只不過係個藉口,我都唔記得點解佢地會寫未婚,但而家件事就發生左,我地都係度煩緊點算,我就已經搬左,最怕係佢地收樓,咁我就真係累人累物喇:-(

王國長老

王國長老

未必會收屋, 但妳最好真係搵律師查詢下認罪問題。 我都明妳擔心, 尤其妳爸爸都告埋。

禁止訪問

男爵府

冬日勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我估你/屋企人係因為要調屋,而希望保留你户籍,可以派一間大d單位,所以用呢個方法. 如果你報已婚,仲報住同一單位內,房署會有所懷疑,仲會問長問短,仲會失驚無神上黎家訪,睇o下屋內狀況.

唔好意思,我睇完你打果段野,我唔係好信你不知情law!

[ 本文章最後由 chan-loretta 於 08-5-21 20:40 編輯 ]

男爵府

剛剛去左議員辦事處問,睇下個議員比唔比到d意見我地,我daddy好擔心,佢驚會坐監,我見到都好心痛

原文章由 可樂魚 於 08-5-21 19:38 發表
未必會收屋, 但妳最好真係搵律師查詢下認罪問題。 我都明妳擔心, 尤其妳爸爸都告埋。

男爵府

佢地填果陣,我係簽左名先既,不過而家講咩都冇用,因為都要上庭先,唉~~實情就係我地都唔知會搞到咁大

原文章由 彤b^^ 於 08-5-21 19:50 發表
點解你媽咪會寫你未婚架,
同佢地傾傾睇下可唔可以睇下有冇辦法啦,老人家有時就係咁,同佢講,係老人家搞錯左得唔得呀?(就講事實話老人家係擺酒先計結左婚,咁你未擺就以為你未結婚,睇下傾唔傾得倒,因為我覺得係事實,點 ...

男爵府

我之前係簽左名先等佢地自己填既,不過而家唔係追究我知定唔知,我只想佢告我,唔好告我家人:-(

原文章由 chan-loretta 於 08-5-21 20:37 發表
我估你/屋企人係因為要調屋,而希望保留你户籍,可以派一間大d單位,所以用呢個方法. 如果你報已婚,仲報住同一單位內,房署會有所懷疑,仲會問長問短,仲會失驚無神上黎家訪,睇o下屋內狀況.

唔好意思,我睇完你打果段野,我 ...

複式洋房

佢係咪告你虛假陳述呀? 唔使太担心, 我朋友之前都唔小心報錯野比佢地告, 最係罰錢,因為朋友向官求情, 呢條罪都可重可輕, 你最好問下D 識法侓的朋友諮詢下,

水晶宮

原文章由 彤b^^ 於 08-5-21 19:50 發表
點解你媽咪會寫你未婚架,
同佢地傾傾睇下可唔可以睇下有冇辦法啦,老人家有時就係咁,同佢講,係老人家搞錯左得唔得呀?(就講事實話老人家係擺酒先計結左婚,咁你未擺就以為你未結婚,睇下傾唔傾得倒,因為我覺得係事實,點 ...

你試下好似彤B^^咁講睇下得唔得,因為我結婚果時爸媽好驚比房署調間細屋比佢地,果時因為要報入息我地有話我註左冊但因未擺酒所以我重響度住,所以無cut我名,之後隔一年又要報,要見區長。果時區長話你個女都註左冊年幾搬左未,爸媽話我搬走左啦,問房署會唔會調佢地,果時話暫無須要,因為我重有細佬,有機會結婚所以唔會調佢地住。

男爵府

而家等緊律師覆我電話,如果可以罰錢了事就緊係最好啦,最怕就係有咩其他野,因好似造就算認罪都會有案底,我daddy做保安,如果有案底就一定失業:-(

原文章由 timlc 於 08-5-21 23:16 發表
佢係咪告你虛假陳述呀? 唔使太担心, 我朋友之前都唔小心報錯野比佢地告, 最係罰錢,因為朋友向官求情, 呢條罪都可重可輕, 你最好問下D 識法侓的朋友諮詢下, ...

男爵府

而家好似好無助咁,都唔知會點

原文章由 jk923 於 08-5-21 23:41 發表

你試下好似彤B^^咁講睇下得唔得,因為我結婚果時爸媽好驚比房署調間細屋比佢地,果時因為要報入息我地有話我註左冊但因未擺酒所以我重響度住,所以無cut我名,之後隔一年又要報,要見區長。果時區長話你個女都註左冊年幾搬左 ...

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

刑事案才會有案底。你呢D好似唔係刑事喎。

首頁

尾頁

跳至