跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-22 01:17 發表

佢d便便真係硬過石頭,,
唉,,,,

我女女每日2次55, 如果一日1次頭頭果d都會有些粒粒!

如果唔肯自己飲水, 就算用玩具tum住佢, 就用羹來餵都要架啦... 每次ㄧ大碗, 起碼每日3次! 再唔係就煲雪梨水, 唔好用蘋果, 再溝淡些! 用羹餵容易些! 總之, 想辦法比佢飲水, 就算大人辛苦些, 餵多幾次都要架啦!

同埋嚴重便秘唔可以再食太多粗纖維的食物(如:過多的粗纖維綠葉菜/糙米等), 因為粗纖維在正常的情況下可以幫助到55, 但當已經是嚴重便秘的時候, 攝入食物量低+水份嚴重不足是最大主因, 而便便屯積於大腸內, 粗纖維在這個時候幫不了腸道蠕動, 反而會吸收走更多的水份, 另便秘更嚴重!!

總之, 就要想辦法比足夠的水份, 每日32安+! 因為便秘, 所以體內積蓄毒素多, 排不走55, 就自然影響BB的食欲! 這真是個惡性循環! 所以, 要解決便秘先!

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 jjtseung 於 08-5-22 08:15 發表

我女女每日2次55, 如果一日1次頭頭果d都會有些粒粒!

如果唔肯自己飲水, 就算用玩具tum住佢, 就用羹來餵都要架啦... 每次ㄧ大碗, 起碼每日3次! 再唔係就煲雪梨水, 唔好用蘋果, 再溝淡些! 用羹餵容易些! 總之, 想辦 ...

咁佢唔肯食粥,暫時餵住baby foodor飲住幾日奶先會唔會好d!?
佢真係食唔夠5啖就話飽唔食!><
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

jjtseung ,

今日我試下狂隊佢飲,,希望會成功啦!
煲好粥,,佢又食左唔夠5啖就唔肯食喇,,,,
話飽,,但又食到隻皇帝蕉,,,,,,
之後拎個水樽1路哄1路隊佢飲水,,
都飲左大約2安度,,1陣又再隊過,,希望佢可以飲多D啦!
我有兩隻大小魔怪""

大宅

見到你都好辛苦,
bb唔肯飲水, 真係要搵好多方法乙水佢先得....搵spoon, 搵飲管......亦可以好似jjtseng咁講, 煲雪梨水..

p.s. 中醫我睇開荃灣既, 都ok, 上次紅豆出水痘都睇佢....

複式洋房

試下一個星期飲2次開奶茶,唔好再俾BB食餅餅,我媽咪都有叫我唔好俾禁多餅BB食,我話唔係禁多唔怕la, 點知食左2日真係便便差左,所以都係謝絕食餅為妙.

我朋友做護士,佢話過如果飲西梅汁要飲sunsweet,其他唔係好有效.

至於生果,其實唔係話多就代表好,因為食橙食得太多,老人家話會濕熱,濕熱都會影響便便,盡量食火龍果,橙,梨等間開食,唔好日日齋食一樣.

其實我覺得儘量唔好睇中醫,因為小朋友細,個腎未必可以負荷到重藥,反而可以飲下清熱涼茶,開奶茶,都夠,你可以去中藥房問下

希望你囡囡早日解決到便便問題,早日康復.

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 Angel小茵 於 08-5-22 16:17 發表
見到你都好辛苦,
bb唔肯飲水, 真係要搵好多方法乙水佢先得....搵spoon, 搵飲管......亦可以好似jjtseng咁講, 煲雪梨水..

p.s. 中醫我睇開荃灣既, 都ok, 上次紅豆出水痘都睇佢.... ...

我個女真係未試過1日飲到好多"水"
除左果汁媾水啦就飲到好多,,
由今朝到剛剛,,我都係用水樽狂隊,,
終於都飲哂果9安水!..1陣又再黎過,,,
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 219媽媽 於 08-5-22 16:34 發表
試下一個星期飲2次開奶茶,唔好再俾BB食餅餅,我媽咪都有叫我唔好俾禁多餅BB食,我話唔係禁多唔怕la, 點知食左2日真係便便差左,所以都係謝絕食餅為妙.

我朋友做護士,佢話過如果飲西梅汁要飲sunsweet,其他唔係好有效.
...

之前我都試過1星期飲兩次開奶茶,,
但佢都係無咩反應-___-|||
唉,,都唔知點解1歲後無啦啦變成咁樣,,

係呢,我想問sunsweet呢隻牌子係邊度可以買到,,!?
價錢貴唔貴嫁,,!?真係好work嫁,,!?
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 mamaluk 於 08-5-22 17:48 發表
小露比,

我之前suggest過食火龍果, 點之你b女都係唔work......
仲有一招, 希望ok啦:

去有藥劑師既萬零, 買一隻叫"力多爾"Lacteol fort既止瀉粉, 唔好俾"止瀉"個名嚇親, 其實佢係乳酸菌(即係類似益力多裡面嗰d), ...

係啦,,都唔知點解唔work,,
可能真係太過嚴重啦,,都塞實哂,,
琴日先用甘油條,,先痾到好少好少出黎咋,,好硬"

真係唔該哂你呀!等我去買黎試下先!
仲有唔該哂大家俾咁多意見我呀!!thanks all!!
我有兩隻大小魔怪""

大宅

Yes yes no biscuit !!! NO NO NO !
Sunsweet is available only in big big mannings shop.

大宅

one with small small packs is around 70
a bottle is 80

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-22 13:49 發表
jjtseung ,

今日我試下狂隊佢飲,,希望會成功啦!
煲好粥,,佢又食左唔夠5啖就唔肯食喇,,,,
話飽,,但又食到隻皇帝蕉,,,,,,
之後拎個水樽1路哄1路隊佢飲水,,
都飲左大約2安度,,1陣又再隊過,,希望佢可以飲多D啦! ...

其實多飲水係每日都必須的(如果佢飲奶唔多的話)...
而加你女女的情況可能要通佐已經塞住佐的55, 呢樣野暫時都要靠藥物先夠力! 每日keep住足夠的水分+適量的水果+適量的菜, 之後的55就唔會咁干咁實! 就唔會再發生咁嚴重的便秘!
加油! 等你的好消息!

大宅

Which brand of milk now??

大宅

甘油條,通便藥,乳果糖 make the problem worse, lactulose need to drink a lot of water otherwise, even more difficult to boo !
metamucil also need a lot of water!
甘油條 make the colon lazy to move.
think twice b4 use, even she cry, can't boo and bleeding i didn't use.
About 乳果糖, did you try on yourself? do you know how it feel?

別墅

回覆 #28 小露比* 的文章

小露比:

(之前我都試過1星期飲兩次開奶茶,,
唉,,都唔知點解1歲後無啦啦變成咁樣)

我個女,9個月大時轉二號奶粉,亦是一樣.
睇西醫.[都係個d,飲水,食水果等]

現在bb好番好多.

我的方法:
1.每天飲開奶茶+落奶一起飲或者(直接飲開奶茶,bb肯的話);
[當時我疑問,每天飲開奶茶唔怕太涼???
問藥材店佢話現在bb情況這樣,一定要.
咁我咪買十元一包日日飲,嚴重時買二十元一包(佢話一星期可飲二次)
飲一排,無野停一排.]
2.一星期食肉一次;
3.買個水樽放在她可拿到的地方,隨時隨地可讓她飲;
4.近來發現食西瓜,都ok呀,d便便又軟d.

小露比如果有問題可 “PM” 我.我可以給手提電話號碼給妳解說清楚.
因為我好明白妳的心情.我當時見個女每次痾便便,喊到……心痛到我,唉!!
痾唔出,痾血, 變生“色肉”.唉!唸起心痛.

瑤瑤快d飲水多d,食水果多d.加油!!

珍珠宮

好媽媽勳章

而家瑤瑤飲"牛奶公司"既鮮奶囉*
我呢兩日都已經盡量狂隊佢飲,,
琴晚黑又隊左佢飲8安水!
頭先同佢出街,,都狂隊,,先飲得4安水"
之後行taste,,俾我搵到你地講果隻sunsweet西梅汁,,
買左1樽返黎試下,,睇下佢肯唔肯飲啦*
丫,,仲有我買左yogurt俾瑤瑤食呀,做緊優惠,,
係紐西蘭入口,,要自己整自己發酵果隻!
食yogurt應該對便秘有d幫助掛,,我就買左黎俾佢試下,
就算唔好,,起碼都有益食品丫嘛!而家真係乜方法都要俾佢試下*

佢呢幾日都食多種生果呀,又食蕉,又食橙同西瓜,,
希望佢快d痾清哂d便便啦!佢琴日同而家都暫時無便意呀><!

真係唔該哂你地咁多位!!!你地好好人!!!
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 hckckn 於 08-5-23 15:44 發表
小露比:

(之前我都試過1星期飲兩次開奶茶,,
唉,,都唔知點解1歲後無啦啦變成咁樣)

我個女,9個月大時轉二號奶粉,亦是一樣.
睇西醫.[都係個d,飲水,食水果等]

現在bb好番好多.

我的方法:
...

初初我帶佢睇兒科,,醫生就答我
可能果陣幫佢轉1歲奶粉果陣整傷左條腸所以咁樣!
但我照足平時轉奶粉咁轉,,我都唔明點樣整傷??

食肉唔係應該日日都要食既咩,,可以1星期食1次!?
我有兩隻大小魔怪""

珍珠宮

好媽媽勳章

頭先聽到瑤瑤喱埋"唔"左幾聲,,
但佢又無扭又無叫我換片,,
咁我就估佢都係痾唔到出黎就無理佢,,
佢玩左1陣間就同我講"片"
我就以為佢都係痾尿,點知打開條片,
原來痾左4粒仔既便便,,雖然痾得4粒仔,,
不過起碼佢都痾得到出黎又無扭!
不過都仲係硬硬的,,
我有兩隻大小魔怪""

伯爵府

原文章由 小露比* 於 08-5-23 19:16 發表
不過起碼佢都痾得 ...

已經有進步啦! 佢要疴清d硬55先麻!
keep住你而加的努力, 咁以後瑤瑤就無咁ge困難啦!

大宅

原文章由 小露比* 於 08-5-23 07:16 PM 發表
不過起碼佢都痾得 ...

有冇try下麥皮, 胚芽個d 高纖既野食...
我有個中醫朋友, 我幫你問下佢..
希望瑤瑤快d好返d...

首頁
12345...6

尾頁

跳至