產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛有bb, 有冇人試過用e生開既塞肛藥安胎?

我因試過兩次小產, e生開了隻塞肛既藥安胎俾我, 話其實係hormone藥.

有冇人都試過? 會唔會有negative effect?

等待驗證會員

Re: 剛有bb, 有冇人試過用e生開既塞肛藥安胎?

iwc

Hi, 你好, 好耐無同你傾計(之前在8月媽咪傾過)! 我用過塞陰道既安胎藥, 但塞肛的未聽過!
你身體無咩事嘛, 希望你今胎順順利利

男爵府

Same as AJ, I used 塞陰道既安胎藥. The doctor said I have 2 choices: visit her once every 2 days for injection, or she gave me the medicine and I apply it by myself. Since I need to stay in bed to rest, the doctor said I'd better choose the 塞陰道既安胎藥.

洋房

AJ,

I suffered from threatened abortion during to 2nd month of pregnancy, my doctor gave me oral intake hormone, the medicine is like a small round ball about 1 cm diameter.

Wish you all the best.

10/03/05 - 16.7Kg - 107.5cm 15/11/05 - 17.5Kg - 112.2cm 25/01/06 - 17.3Kg - 113.0cm 30/10/04 - 3.49Kg - 49cm 01/12/04 - 4.73Kg - 54.5cm 05/01/05 - 6Kg - 55.5cm 08/03/05 - 7.47Kg - 60.5cm 04/05/05 - 8.3Kg - 65cm 27/06/05 - 8.9Kg - 66cm 16/07/05 - 9.09Kg 10/09/05 - 9.38Kg - 67cm 20/10/05 - 9.4Kg - 70cm 09/11/05 - 9.5Kg - 72cm 25/01/06 - 9.8Kg - 73cm

洋房

我都係上次小產過而今次懷孕時醫生都開過這種藥給我,細細粒米黃色的,如果我無記錯,好似係黃酮体之類的藥,有助BB係子宮著床同穩定,佢都話係hormone藥,可以口服或放陰道,好似係食兩星期(最初懷孕時),我唔覺得有甚麼副作用,BB出世時都很健康,如果你有問題或懷疑,最好都係問清楚醫生。

複式洋房

AJ 寫道:
iwc

Hi, 你好, 好耐無同你傾計(之前在8月媽咪傾過)! 我用過塞陰道既安胎藥, 但塞肛的未聽過!
你身體無咩事嘛, 希望你今胎順順利利

Hi AJ

多謝妳仲記得我, 我上次小產完 (一月中), 就唔敢成日上bk, 怕自己看完會再唔開心. 估唔倒而家咁快又有左, 我都希望今次可以順順利利!

我用個隻安胎藥, 其實都可以塞陰既, 係白色一粒好似子彈咁, 不過我見塞陰後, 隔日會有少少排出黎, 所以就轉為塞肛.

咁知唔知呢d藥要用幾耐先可以停?

等待驗證會員

iwc

咁你要多多休息, 記住唔好操勞唔好提重物(我個醫生成日都强調孕婦最重要係休息)!

我記得是米白色像子彈, 起碼用左成3-4星期, 用後會有些白色”結結地”的液體流出(可能係粒丸溶解), 當時醫生話塞陰道比口服的安胎藥更好!

**放鬆心情

男爵府

未聽過要塞任何野去 "安胎" 的, 塞陰都正常d, 同BB直接d丫嘛, 仲話 "塞肛"??? 唔係嘛, 你有冇聽錯呀??
美甲達人俱樂部私家BlogHERE

Judy's Nail 美甲相集HERE

Judy's Nail Web PageHERE

首頁

尾頁

跳至