跳至

首頁

尾頁

子爵府

亮晶晶6個月就識爬, 初初都以為佢會好快就識行, 點知到依家差不多14個月都仲未識行, 仲有10個月出一隻牙, 11個月出一隻牙, 直至依家都仲未出第3隻牙, 都唔知幾時先再出牙

大宅

jamie都係行到幾step咋,一放手佢就痴住塊地行唔郁咁,好好笑,牙都係得門牙一隻,同下面一隻咋.....only兩隻..
唔驚既,總有一日佢地會出哂d牙,同埋識行既,只不過比起其他bb慢d jet,有時我都會諗,咁都好呀,如果一天佢地識行,即係話佢地又會離我地遠一d架喇,而家佢地未識行,仲有好多時間要依賴我地,咁唔好咩???

我mami寫左個blog比我呀,得閒黎睇下呀.....http://hk.myblog.yahoo.com/jamiequeenie/

洋房

唔驚既,我個女都係13-14個月先識行,佢係咪驚跌跌,定係想你抱抱

大宅

My daugther is very very lazy to walk. She wants someone to lead her and bring her. I am so angry.

男爵府

我亞仔就行到幾步架喇,不過就skip左爬囉,佢一落地就要行架喇!
我朋友個仔都係,依家一歲,一放落就爬囉~有d bb係咁~

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

恐龍仔都係行咗幾日~
拖住手就行咗四個月都有lu~ 我地都以為佢好快行到.. 佢都係怕跌多~~
試下俾多d鼓勵佢呀!

男爵府

Oscar都未肯自己行, 一行就爬~ 但拖住手仔肯肯地, 單手拖佢都ok~

所以都未算識law........

複式洋房

Nicole 之前都冇信心行,後來一上playgroup 見個個同類行來行去,佢都不自覺咁行左都唔知,之後有左信心就行個不停,幾咁開心呀佢~~

別墅

我個仔只係拖住同扶住野先行,自己行仲未得,等下一個月再一個月,可能要歲半先識
細佬仔38週出世重3.29kg

大宅

我初初都好似你咁好想亞B快D行 , 但到佢識行你就煩啦.....
我隻怪獸一識行就每日都四處破壞 , 攪呢樣攪果樣 , 就算唔攪破壞就咁行你又驚佢行唔穩 , 成日要跟住佢 , 初初識行果幾日唔知佢係咪覺得好新奇 , 成間屋不停咁行來行去 , 行足三四個鐘 (剩係上晝咋) , 又唔比你抱 , 我就跟足佢三四個鐘 , 揍左佢兩日我直頭成個散晒 , 對腳好似跑完馬啦松咁 , 痛左幾日 , 真係返工都無咁辛苦吖 !!!

大宅

我同你地都係咁樣諗, 凱敏係生日先出下面2隻牙仔, 到而家一隻都冇, 連反應都冇!生日之後個個WK, 開始肯企係度行, 於是我帶多左佢去公園行下, 3月尾去完旅行返黎, 佢行得穩左好多呀!而家...成日係屋企周圍搞野, 叫佢坐低都唔制添!有時出街, 叫佢坐係架車車度, 佢係都3走出黎搞搞震. 真係比佢激死, 又唔比人抱呢下先慘!

大宅

我以為一哥先至未識自己行, 原來都唔係!

家下佢一係爬, 一係就單手拖住行, 一無野楂手就會慢慢坐底, 個樣真係怕死到不得了呀!

不過,唔緊要喇, 佢應該遲d會識架喇!

別墅

原文章由 朱寶 於 08-5-22 14:17 發表

家下佢一係爬, 一係就單手拖住行, 一無野楂手就會慢慢坐底, 個樣真係怕死到不得了呀!

不過,唔緊要喇, 佢應該遲d會識架喇! ...

我個仔同你一模一樣,細膽,驚趺,要成日跟住佢,不過我而定拖住佢一隻手行,我就無今攰,不過條腰都係好攰啦

男爵府

咁你地買條學行帶會好d,如果唔係條脹腰會攰死

原文章由 0226 於 08-5-22 15:39 發表

我個仔同你一模一樣,細膽,驚趺,要成日跟住佢,不過我而定拖住佢一隻手行,我就無今攰,不過條腰都係好攰啦

大宅

佢識吾識自己吾扶野企起身呀?如果識...你可以試下用玩具近距離引佢行,如果佢做到就拍掌讚佢,之後試下慢慢將距離拉遠,每一次佢做到就讚下佢,佢會有信心d.

原文章由 Pooh529 於 08-5-22 01:03 發表
亮晶晶6個月就識爬, 初初都以為佢會好快就識行, 點知到依家差不多14個月都仲未識行, 仲有10個月出一隻牙, 11個月出一隻牙, 直至依家都仲未出第3隻牙, 都唔知幾時先再出牙 ...

用戶要求終止服務

好媽媽勳章

阿b十一個月o係屋企識行幾呎,1歲o個日識o係街行,而家快到我追唔切

但我最擔心係佢仲未識講野囉

我諗個個bb唔同,佢仲細,如果18個月都唔識就真係問題喇

[ 本文章最後由 B媽-Blue 於 08-5-22 19:26 編輯 ]

侯爵府

好媽媽勳章

同餐包一樣呀!
原文章由 朱寶 於 08-5-22 14:17 發表

不過,唔緊要喇, 佢應該遲d會識架喇! ...

子爵府

亮晶晶過左生日果幾排就可以行到2-3步, 點知有次行行下跌一跌, 之後就唔肯自己行, 要人扶住佢先肯行, 至於企, 都係要扶野先有信心, 無野扶就唔肯企, 我已經成日讚佢叻叻, 佢自己放手企都會自己拍手讚自己叻叻, 不過近呢個星期佢又唔企lu

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Brandon1歲左右識扶野行同企,但一放佢落地就好似雙腳無力咁跪落地或者爬,點都唔肯行,以為佢有排都唔會行住,點知唔夠1個月,佢已經行得好穩,之後既日子,就係無論幾時,喺邊度都要落地行,又唔俾人抱,你唔俾佢落地佢就扭晒腰掙扎 ,由果時開始,我同佢爸爸出街食飯,無一餐飯係可以一齊坐到15分鐘,因為佢要落地行 ,至於屋企,進入高度戒備狀態,除咗做足安全預防措施之外,仲要不停咁跟住佢執手尾,每日喺全屋每一個角落都要留低兩條腳毛,個廳成日好似四川地震後既災場咁,一地都係玩具、搖控、cd.....
所以各位媽咪好好享受下bb未識行既日子啦,我好懷念佢未識行既日子呀!
原文章由 豬婆 於 08-5-22 13:35 發表
我初初都好似你咁好想亞B快D行 , 但到佢識行你就煩啦.....
我隻怪獸一識行就每日都四處破壞 , 攪呢樣攪果樣 , 就算唔攪破壞就咁行你又驚佢行唔穩 , 成日要跟住佢 , 初初識行果幾日唔知佢係咪覺得好 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我隻豬都係早兩日先突然唔知點解大膽咗...自己由坐 - 踎 - 企 之後自己行咗幾步..之前冇野扶係唔會自己起身架...宜家成日係個廳到行黎行去..當然唔係好行得穏, 全屋傢俬的角都包咗膠封咗d利的位...不過中落地就冇得避lu...左邊好番..到右邉瘀

不過我覺得冇人拖住佢行得細步d, d步姿好似怪怪地..可能驚跌掛...

首頁

尾頁

跳至