跳至

複式洋房

我會返娘家 , 因為我奶奶年紀大 , 幫唔到我 , 我老公又成日不在港 (大陸工作) 所以 , 一心都係返娘家 , 我媽又讀過陪月 , 岩哂我 ... 而且我妹生 2 個都係返我媽度的 , 大家都唔覺得係咩問題 ... 無奈 , 昨晚返奶奶度食飯 , 佢知我返我媽度坐月 , 反應極大 , 話佢地鄉下唔興 (唔得), 話未滿月都唔可以返娘家的 ... 聽到之後我都有 d 廢事理佢 , 我老公都自動出聲話 , 屋企乜人都冇 , 邊個睇住我同個 b , 我奶奶都仲要話 , 咁等佢問下姨媽先 ... 我又係心諗 , 妳點問我都係返去我媽度架啦 , 問黎都多餘 ... 反而煲薑醋我話我媽順手煲埋呢 , 佢又冇反對喎 , 因為聽人講 , 有 d 傳統既老人家話一定要响男家煲的 , 但我奶奶又話我媽煲埋都可以喎 ... 真係 ... 有時唔知 d 老人家點諗 ... 我而家唔會理咁多架喇 , 有乜野咪等老公出聲囉 ...

珍珠宮

育兒性格勳章 畀面勳章

如果到時阿哥搬走左我就可以返mami到住
點都好過自己一個人係屋企湊住bb嘛
因為我同mami住得都有一後距離

大宅

我會在自己家中坐月, 因娘家養左隻狗仔...

大宅

我會返阿媽屋企坐月, 但我奶奶上來照顧我

複式洋房

我係同奶奶一齊住,所以我都係係自己屋企坐月,但其實我係好想返亞媽度,始終亞媽親D,了解我的生活習慣,有咩都可以出聲,又唔駛睇人面色,但又係因為古老的思想,我亞爸係要坐完月先可以返娘家

大宅

我會起自己屋企,99上黎幫手,
始終自己屋企係最舒服ga!!

男爵府

我都係返娘家, 因為唔想阿媽日日過海長途跋涉咁辛苦!

我老公到時可能要考試, 所以佢已經決定趕我走, 怕阿b嘈住佢讀書, 正合我心意

至於奶奶, 佢要返工, 應該唔會理我! (不過咁仲好, 唔駛煩)

別墅

我都係係自己屋企坐月, my 99 will come over to my home, and i have hire a indo maid to help as well.
常人眼中你只是一個平凡既bb.但在父母心中.你是優越.活潑.可愛的囡囡  (Eunice Kwok因因)

大宅

仲未傾丫...
我想留係自己屋企坐月...

大宅

我會在自己屋企坐月,上次都係.

上次我媽會日日來,同阿b沖涼.因奶奶住得遠,所以一個星期來一次.不過今次我媽同奶奶都住得近,應該都會經常來.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

上一胎都係喺自己屋企,今次都係。
今次重搬近咗媽咪同99到,倆個都會上嚟幫手坐月同湊大B。
教育便是一輩子的承諾

大宅

我老公我屋企人都想我返娘家架

我自己都係啦, 始終係自己屋企方便d, 可以叫我媽咪佢地幫我呢樣個樣, 同埋會開心d

講真我唔想坐月仲俾99 e e哦哦, 佢一定會成日過黎照顧我之餘亦都會令我覺得煩, 想靜下都唔得
又成日睇住個b, 唔俾呢樣個樣

反正坐完月都會返屋企又會成日見到佢 (同99住得近):;pppp:

不過我99未知架, 但遲d都係我老公同佢講架啦!!

別墅

I am staying with my 99. Therefore, will stay at home. In order to avoid problems, I have already hired a 陪月. Also, my 99 will hire an indo maid. Hopefully everything will be fine and I do not need to see any black face from her.

大宅

請問在娘家或奶奶家坐月的媽媽, 你地會帶埋張bb床去嗎? 我都唔知帶唔帶, 因為位的問題...... 覺得去佢屋企住已經好麻煩, 仲要搬走d嘢黎就張bb床, 但一個月後又搬走.....有點那個

複式洋房

回覆 #14 shuetma 的文章

我媽果邊乜野都有 , 因為我妹 2 個 B 响我媽度坐月時 , 乜都預多套 (都係 D 朋友比的) 佢 個 B 又逢假期返我媽度的 , 所以我媽果邊乜都唔駛預備 , 方便

跳至