樓市動向

跳至

首頁

尾頁

民房

Do you know which 村屋 is no dog allowed? My wife love to live in 村屋 but scared with dogs.

大宅

住村屋就係為左養狗, 邊有村屋唔淮養狗架?

民房

Yes, my wife and I both know the fact. We wish there will be a such village (no dog allowed). This is a dream. Anyway, thanks for your reply.

男爵府

Yes, I know 'Fan Leng Lau' village house are not allowed to keep pets, except the 'original village people'!
It located in Fanling Luen Wo Huen!

水晶宮

畀面勳章

可能只得個別屋苑or村屋唔準養狗,但附近都會有養狗,又會有流浪狗、車塲狗......新界地方,出出入入少不免會遇見狗,如果怕狗怕得要命,咁就襯早放棄住村屋呢個念頭la
我住圍村,見過市區嫁入圍村ge新抱仔怕狗怕到標眼淚,佢哋ge丁屋租客乜pets都唔準養ga,但成日有流浪狗出入條村,佢頂唔到半年就搬出市區!!!!

大宅

我數月前搵村屋租(我睇過:西沙, 西貢, 大埔林村及大尾篤沿路d村etc), 都有"住村屋就係為左養狗, 邊有村屋唔淮養狗架?"呢個想法.... 但事實係依家for租o個d村屋, 業主多數(over90%)講明唔俾養狗.

但係就算租盤o個d唔俾養, 自己買o既多數有養寵物. 唔特別見到有一d村屋係no dog allowed.

原文章由 Elizabethchan 於 08-5-22 13:49 發表
Do you know which 村屋 is no dog allowed? My wife love to live in 村屋 but scared with dogs.

大宅

甘其實都係睇果度D人自唔自律, 我條村好多人養狗, 但就唔見有流浪狗, 同埋D人唔會比D狗自由行, 通常有主人拖, 如果租係好多唔比養狗, 宜家唔同之前, 大把人租, D業主唔驚租唔出, 所以我由租變買, 費時業主吊高果時周圍搵地方搬

首頁

尾頁

跳至