嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2019勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bb出世要被擠乳頭...

好傷心,那天到朋友家赫然發現那未滿月的bb女因被擠乳頭而弄得2個乳頭紅"當當",據朋友所言,此乃上一代老人家所為.雖然我沒親眼目睹但想起都很心寒...試唸下自己被人家擠壓乳頭的痛楚更何況是一個那麼小的bb!? :-(
說實在,我並唔知道此舉動之用意及好處何在,希望各位知情人士可以報料啦!

洋房

Re: bb出世要被擠乳頭...

我阿媽話如果唔擠出那些乳汁的話, 第時大個個乳頭會變凹喎, 但係我覺得無科學根據.
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid132/pc9da7b29ebf71191269531bc3e3d03c4/f79d07a6.jpg[/img]

民房

聽到都心痛,咁細個BB,你朋友係咩鄉下

大宅

我亞婆都有教我咁做,,但點解就唔記得.....我都有幫仔仔(擠)..當然會就住la....

洋房

我睇書話BB乳頭呈白色及內有分泌物(好似酒米咁),係因為媽媽o既賀爾蒙引致產生o既,BB仔或BB女都有機會出現。我阿B都有出過,最近粒o野自己穿o左,然後D分泌物滲o左落件底衫度,個傷口好似甩皮咁,自己會埋口。我奶奶話佢o既奶奶o個代老人家以前真係會擠壓BB乳頭擠穿粒o野o架,以前D鄉下老人家唔識o野就話o者,估唔到依家o既人都會做D咁殘忍o既事。好離譜、好過份呀! :-x :-x :-x
** Ryan 仔寫真 ** 我係Ryan仔,2003年12月12日o係九龍法國醫院出世o架!!! [img align=left]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/2;10726;28/st/20031212/n/Baby+Ryan/dt/13/k/03f1/age.png[/img]

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

Hi all moms,

Wawawawaw!!!!!! :-x :-x :-x :-x

好得人驚丫!好彩我奶奶冇咁做,唔系我一定鬧佢。

bb咁細,同佢濟左,怕唔怕傷口含朧發炎架!點解d父母會肯呢!!

大宅

Hey, my Mum also help my B to do that ! 當然會就住 ...

大宅

我大嫂 (有豐富湊仔經驗) 話係要幫bb(男&女都要)擠乳頭, 如果唔係, 會好似大人o甘乳頭發炎, 原因係佢話bb一樣會谷奶 (呢個我有保留, ryanmum所講o個d分泌就像樣d)

大宅

我奶奶都有唧我個女個乳頭呀?奶奶係阿女沖涼嘅時候
好快手唧我當時即刻望住奶奶,奶奶就話唧咗會快大D架
我唔知佢講"會快大D"係指邊度總知如果阿女
第時個胸唔大我就唯佢事問
但好彩到而家阿女個乳頭都冇事 :-P

大宅

我舅母話唧過乳頭, 第時個胸就會大d...有d睇頭. 佢講比我知既時候我個女都兩歲, 哈哈所以我幫唔到佢添. 但係我睇我表妹.... 真係好大架..
--- 2J 作品

王國長老

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 王國長老

唧左大個一定唔會大D啊!我媽咪話我亞婆係我同家姐BB時都想唧我地,但佢唔比!到我妹出世時好肥成9磅10,佢BB時個胸真係脹BokBok的,我婆婆襯我媽咪行開一陣唧左D白色野出黎...激到我媽咪死死下!
我屋企6個女,只得我呢個妹是胸細細的...我媽咪到而家有時都會話一定係比婆婆唧左先會咁。

男爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

麟媽媽 寫道:
唧左大個一定唔會大D啊!我媽咪話我亞婆係我同家姐BB時都想唧我地,但佢唔比!到我妹出世時好肥成9磅10,佢BB時個胸真係脹BokBok的,我婆婆襯我媽咪行開一陣唧左D白色野出黎...激到我媽咪死死下!
我屋企6個女,只得我呢個妹是胸細細的...我媽咪到而家有時都會話一定係比婆婆唧左先會咁。

首頁

尾頁

跳至