嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問,初生bb可唔可以飲白開水,因為醫院姑娘話唔需要飲水, 飲奶就得喎....

謝謝..!!!

別墅

最好飲水喇~

而家D姑娘都唔教我地D媽咪比水BB飲,切記最好在兩餐奶中間比D水BB飲,因為奶粉好熱氣,容易便秘,飲水可預防便秘。我阿B之前就係無乜比水飲,搞到佢疴唔到,塊面谷到红哂,係咁咸幾可憐,比多D水佢飲先有改善咋。而家阿B五個月無哂便秘,總之要培養佢要飲水既習慣。

男爵府

我都有照比水我女飲架
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

別墅

總之飲水係有益啦~排毒

大宅

我問過健康院既姑娘同埋幾個兒科醫生, 佢地都話唔建議比初生BB飲水.

原因:
1. 奶粉既開調已經有足夠的水份比BB, 所以唔使再比水.
2. 飲水, 會影響BB食奶既胃口.
3. 飲水會加重"初生"BB腎臟既負擔.
4. 頭3個月既BB係好需要吸收大量既營養, 飲左水會有礙吸收.

原文章由 patrickcml 於 08-5-22 17:01 發表
請問,初生bb可唔可以飲白開水,因為醫院姑娘話唔需要飲水, 飲奶就得喎....

謝謝..!!!

別墅

餐同餐之間比幾佢飲幾啖水, 慢慢佢會習慣飲水, 如果唔係佢就會唔飲水架喇.

原文章由 patrickcml 於 08-5-22 17:01 發表

謝謝..!!!

別墅

原文章由 adalmc 於 08-5-23 14:22 發表
餐同餐之間比幾佢飲幾啖水, 慢慢佢會習慣飲水, 如果唔係佢就會唔飲水架喇.

絕對同意~

禁止訪問

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

醫 學 Online
半 歲 下 幼 嬰 避 免 飲 水

父 母 不 要 胡 亂 餵 嬰 兒 飲 水 , 美 國 約 翰 霍 普 金 斯 兒 童 醫 院 的 專 家 警 告 , 六 個 月 以 下 的 幼 嬰 應 避 免 飲 水 , 因 為 幼 嬰 的 腎 臟 系 統 發 育 仍 未 完 善 , 不 能 處 理 過 多 水 份 , 有 可 能 出 現 致 命 性 的 水 中 毒 。 其 實 幼 嬰 每 日 只 需 飲 用 母 乳 或 奶 粉 , 基 本 上 毋 須 再 額 外 飲 水 , 在 特 殊 情 況 下 才 要 補 充 一 些 嬰 兒 專 用 的 電 解 質 飲 品 。

首頁

尾頁

跳至