嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個 女就快7個月,由5個月開始4-5天先1次大便,好擔心,佢出世至幾個月大,日日都有便便mouth:

複式洋房

你不如問下医生,駛唔駛轉奶粉?

原文章由 adalaide 於 08-5-22 17:06 發表
我個 女就快7個月,由5個月開始4-5天先1次大便,好擔心,佢出世至幾個月大,日日都有便便mouth:

民房

有無考慮比bb 食bb 益菌? 對腸胃應該有幫助。。。manning 有售

大宅

佢係冇得疴定疴唔到?有陣時細路仔要好有耐心氹佢疴唔唔,有時時要陪佢成半個鐘先疴到!仲有當佢有便意時(谷到面紅紅咁),氹佢飲少少暖水會易疴DD....

複式洋房

bb 4日先一次大便,點算好

Tks a lot!
佢有時面紅紅,但又唔係疴便便,可能真係要陪佢疴。 bb成日放庇,有時d庇好臭,e家佢疴便便,次次都crying,好心痛。

原文章由 Lamui 於 08-5-22 22:23 發表
佢係冇得疴定疴唔到?有陣時細路仔要好有耐心氹佢疴唔唔,有時時要陪佢成半個鐘先疴到!仲有當佢有便意時(谷到面紅紅咁),氹佢飲少少暖水會易疴DD....

複式洋房

原文章由 ConradBB 於 08-5-22 18:28 發表
有無考慮比bb 食bb 益菌? 對腸胃應該有幫助。。。manning 有售

Tks. 邊隻牌子,你BB有冇試過

複式洋房

Tks. 有問過醫生,佢話唔關奶粉事

原文章由 c3027030 於 08-5-22 18:11 發表

大宅

Try to eat some orange or banana. The fibre not enough.

大宅

原文章由 c3027030 於 08-5-22 18:11 發表

我覺得都系
我個仔六個月之前食牛楠1,(因為在QE系食呢只)日 日都有便便架,知道原來好少BB食,心理作用轉左A+,但就便便硬且經常便秘,面度又經常生粒粒,所以現在九個月又轉番牛楠2,便便好左。
當然唔系個個BB食左同一個牌子既都會一樣,有BB食左A+都OK架。所以轉之前要唸清楚 。
記得比多點水比BB飲,我個仔唔中意飲水,我就經常煲雪梨水.紅蘿卜水.米水比佢飲

[ 本文章最後由 joanchen 於 08-6-4 12:26 編輯 ]

複式洋房

多謝你的advice,很有用

原文章由 joanchen 於 08-6-4 12:24 發表

我覺得都系
我個仔六個月之前食牛楠1,(因為在QE系食呢只)日 日都有便便架,知道原來好少BB食,心理作用轉左A+,但就便便硬且經常便秘,面度又經常生粒粒,所以現在九個月又轉番牛楠2,便便好左。
當然唔系個個BB食左同一個牌子既 ...

首頁

尾頁

跳至