論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

新請工人, 係咪真係需要裝眼仔呢?

如題
tks

子爵府

環保接龍勳章

Re: 新請工人, 係咪真係需要裝眼仔呢?

如果大部分時間得工人同BB晌屋企,而你又對工人冇乜信心,為求安心,就裝個眼仔。

因為我都裝左,不過係晌印印「曳曳」之後,想捉佢痛腳!

大宅

yan_yan_mummy

你裝o係邊度?

男爵府

HELLO, yan_yan_mummy ,
個工人6月中先黎, 我都唔知佢好定唔好, 係咪等佢黎到先決定呀??
TKS A LOT

子爵府

環保接龍勳章

chaichai,

我隻眼仔裝晌客廳一個高身飾物櫃既一件擺設入面,飾物櫃隔離就係電視櫃,我老公將眼仔駁落錄影機,每日錄三至四個鐘到。鏡頭對住通常餵BB飲奶的梳化一角,同埋走廊位,影到個印印出入廁所同BB房既情況。

叮叮噹噹:

我諗所有工人初來步到,一般都唔會咁快作反掛?不過,始終都係果句,如果屋企大部分時間都處於「無王管」狀態,而你又唔放心的話,你都可以早D裝,無謂日日食驚風散丫!

不過,話時話,日日睇都好悶好辛苦架,我都係一星期錄一兩日,有時錄上晝,有時錄下晝,間唔中又換下鏡頭角度。冇法啦,鬼叫個印印唔靠得住咩!

大宅

yan_yan_mummy

妳隻眼仔是否無線的? 乾電池可用幾奈? 收得清唔清呀?

我買了隻無線眼仔, 但裝了后不是很清和很快無電, 有無心得可分享? 叧, 個工人知唔知妳在錄影? 因個錄影機在 run 緊,妑有冇發覺?

Thanks!

子爵府

環保接龍勳章

Ansonbaby:

我隻眼仔係有線既,接收好穩定,可以調校focus,錄埋音,畫面收得都算OK,大概15呎範圍內,面部表情都勉強睇得到。當然百零二百蚊貨色,唔能夠同幾千蚊既ViewCam比較啦!不過,我覺得佢仲好過樓下「食蕉」果部添!

當初我地都有考慮過無線,但售貨員即場demo過之後,我地又衡量過屋企本身既環境(因為飾物櫃隔離就係電視櫃,錄影機、HiFi,CD咁擺埋一齊,櫃後面一抽二抽電線咁,唔好話印印,我自己都搞唔清邊條打邊條啦 :-P ),所以選擇左有線眼仔。

其實,如果你問我裝得隱唔隱蔽,我就可以話,只要個工人係稍為醒少少(話晒有件飾物多左條線喎),又稍為勤力少少,每日抹多幾次野,點都會知道既。奈何我果件係豬蛇混合體(又懶又蠢),裝左就快一個月,唔單只唔發覺錄影機run緊(不過我個電視櫃係有磨砂玻璃門既),仲試過晌鏡頭前面既梳化「海棠春睡」(pose幾好笑架 :lol: ),又試過影到佢傾手電,都唔知好嬲定好笑!

男爵府

hello, yan_yan_mummy ,
想問下$200有線眼仔係邊度買?, 難唔難裝?係咪係電腦睇唔到架?, 同埋唔駛話佢知你裝左??
tks a lot

大宅

yan_yan_mummy,

Can you tell me where to buy that cam? i will have a new maid soon. thanks

子爵府

環保接龍勳章

叮叮噹噹、rw:

我用緊果隻有線眼仔,係晌旺角電腦中心(女人街附近果個商場)買既,連埋一條cable好似係$210。果間晌最高果層(好似係二樓),最近樓梯位果間,有個四眼高高既哥哥仔,佢好好人架,介紹左幾款俾我地睇,試到岩至買。因為我依家返緊工,等我返屋企搵下有冇張單係度,如果有既話,今晚PM個地址同電話俾你地。

我隻有線眼仔係一個純粹駁落錄影機既收音鏡頭,應該唔係太難裝,我見我老公都係晌錄影機set左一個固定既台,駁好線,跟住就當係平日錄電視節目咁就得架喇。

呢款眼仔晌電腦用唔到既,電腦果款晌「論盡家傭」中有個叫「如何在網上觀察家中情況」既topic有詳細介紹,後兩、三版都搵到架喇!我晌旺角電腦中心都見過,都幾貴架,$3,XXX至$5,XXX 都有。不過,最大問題係我唔方便晌公司睇番屋企,一來公司好似有firewall之類既野阻住,二來就係,如果俾老細發現我成日「僕」住個「芒」做私人野,容乜易份工都冇埋架?! :-(

我個人認為,眼仔「明裝」同「暗裝」各有利弊,視乎需要而定啦。

我覺得,「明裝」係等於話俾個工人聽,屋企就算冇你個「真身」晌度,佢都會隨時俾人監視住,有靠嚇成份,比較適合較蠢或較純品的工人;

至於「暗裝」,就係擺明捉佢痛腳,睇下佢既「真面目」,適合果D死性不改,等炒既衰工人

男爵府

Hello,yan_yan_mummy ,
如果你搵到張單, 痳煩你pm 給我
tks a lot!

大宅

yan_yan_mummy,

Thank you :) please PM me if you find the receipt !

別墅

web cam for computer, i just bought it from mongkok computer centre and the cheapest one costs less than $200, you can go and have a look, it is on the 2nd floor of mongkok computer centre. also it is not difficult to install, i follow thro' the procedures laid down in another topic in BK, it is not difficult and works now. good luck

複式洋房

根據私隱權法例,如果你要安裝眼仔,要知會工人,佢有知情權,但係隻眼只向入門口範圍,就無乜問題。

子爵府

環保接龍勳章

叮叮噹噹,rw:

真係唔好意思,我摷勻全屋都搵唔到張單;不過,好似markchan咁,你地去旺角電腦中心睇睇,應該會有收獲既!

(長氣講多次,我幫襯果間晌最頂果層,樓梯位對住第一間就係,果間係唔賣電腦既,飾櫃有一部識轉既鏡頭做緊demo)

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

hello! markchan
請問你個眼仔需要接駁電腦嗎? 要用寬頻才可看到嗎?效果如何?
請指教!

男爵府

叮叮噹噹

你有無bb比新工人看管先? 如果有, 我提議用web cam, 起碼你即時見到d唔妥事可以馬上打比工人丫, 如果錄影, 晚上才睇番, 意外都發生左啦, 係咪?

提下你丫, 工人既安全意識好薄弱乍, 未損手爛腳都唔識死架。 我個仔當時未夠1歲, 曾經在cam見到個仔在風扇底又扒又行, 工人唔知行左去邊, 我立即打番去叫佢拉開個仔, 萬一"猛"跌風扇點算?

男爵府

hello,PINKAVA,
多謝你既意見, 我個工人六月中先黎, 黎到睇下點樣先, 而家先知請工人原來都好煩!
tks a lot!

男爵府

叮叮噹噹

係呀, 請工人好煩, 要教工人之餘仲要佢明白喎, 遇著d"一舊飯"仲衰。 如果湊埋初新更加唔放心, 其實我地顧主真係好大壓力。

希望你請到個好工人啦。

民房

會唔會每日返去睇翻d片?

首頁

尾頁

跳至