產前產後

跳至

複式洋房

請問各位媽咪, 食奶咀有咩壞處呢? 我bb只係1個多月大, 但晚上扭計抱住都唔肯瞓, 有時扭2個鐘都有, 比奶咀佢食佢好有安全感唔扭計, 但我怕唔好. 是不是會令佢哨牙呢? 是真的嗎? 還有什麼壞處呢? 謝.

複式洋房

我bb都係1個多月大, 依家諗緊好唔好俾奶咀佢..
請問1個多月會唔會太細個??
應該幾時俾奶咀佢食??

原文章由 劉B媽咪 於 08-5-22 20:06 發表
請問各位媽咪, 食奶咀有咩壞處呢? 我bb只係1個多月大, 但晚上扭計抱住都唔肯瞓, 有時扭2個鐘都有, 比奶咀佢食佢好有安全感唔扭計, 但我怕唔好. 是不是會令佢哨牙呢? 是真的嗎? 還有什麼壞處呢? 謝. ...

禁止訪問

大宅

我會俾佢食奶咀, 都不想佢食手指.

我個女好似一個月果時俾左個奶咀佢, 佢就好有安全感, 即刻靜哂, 見佢乖乖訓. 我見佢食又不是有什麼壞處, 8, 9 個月介左

因為我覺得佢隻手指什麼都摸, 跟住又放落咀, 所以我不讓她吃手指, 食開手指就好似好方便咁隨時都食~~ 仲食都好大都得. 我更加不想

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

我情願我個囡囡食奶咀好過食手, 隻手都唔知摸過d咩, 同埋而家d菌咁勁, 更加唔想佢食手, 不過而家佢唔肯食奶咀, 係要食手, 唔俾佢食就大叫大喊, 好煩!

別墅

I gave my girls the dummy since they were 3 mths old until last month (2 yrs 2 mths). I dont see any negative side so far but my friend has 2 daughters (2 yrs 5 mths and 9 mths old). They both never had a dummy but they will eat the thumb. You can see the thumb is horrible..

They will either eat dummy or something else...it's up to you lar...

男爵府

2019新春慶豚圓

呢個問題我問過兒 科醫生, 醫生話可以的, 奶咀只係比到BB安全感, 所以可以食呀...因為BB NOW 就快6個月, 隻手仔周圍摸, 雖然己經成日同佢抺, 但而家D腸病毒咁勁, 奶咀始終衞生D

象牙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章

我都有俾我囡囡食,原因都係唔想佢食手指。同埋食左真係會stable d,唔會成日喊。
大大下而家17個月大,只係係屋企食,出街我唔會帶架!

大宅

2019新春慶豚圓

我最初都堅持唔比BB食奶咀,但後來見佢成日食手同埋扭計,試下比佢,真係好啲噃...不過我都係成4個月先開始比,第次佢仲眼定定,唔知我放咩入佢個口....

大宅

哈哈, 我個女都試過擺隻手入口, 我超級不喜歡, 因為覺得dirty~~, 於是我拉佢著手出來說: no no, 幾次佢都仲偷偷食(因為出街推住車仔, 佢趁我睇唔到就偷吃手), 我就塞左條手巾仔係佢個口, 佢知我不喜歡佢食手, 而佢又不喜歡食手巾, 於是沒有再食.我都覺自己很殘忍, 可能有第二d 好d 既方法, but 當時見佢食手就嬲, 叫左幾次都不聽, 按此試過幾次之後, 佢冇再食手喇. 我都安心d

跳至