論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人點洗奶樽?

我BB出世果時我同工人o係我媽咪度住左3個月, 呢3個月裹, 我媽咪話佢每朝早洗奶樽, 都開大水喉洗足成個鐘! 有次我問佢點洗, 原來佢話每個奶樽都泵一下洗潔晶落個奶樽度洗, 我媽咪D洗潔晶好傑架, 唔得要洗成個鐘啦!

仲有短短3個月佢足足用左3支1L既洗潔晶呀!

你地果D又係咪甘呢!

子爵府

牛年勳章

Re: 工人點洗奶樽?

我個印印唔係咁洗架,我教過佢點洗佢就跟我個方法洗囉,你唔想佢咁洗你教佢一次嘛,咁洗法都要用好多水
~~最鍚我個寶貝仔仔~~

水晶宮

demonstrate once to your maid how to wash the milk bottles. tell her not to use so much detergent which is harmful to babies.

you can also try use salf instead of detergent. I've been using it and it works.

男爵府

chaichai,

其實你應該做一次俾工人睇點樣洗奶樽最好, 之後你企o向旁邊睇下佢有無跟你方法去做, 睇多幾次, 覺得ok 喇.. 先好完全放手俾工人自己洗... 之後間中一日, 你都要再睇下佢點洗, 因為佢地通常做做下.. 又開始馬虎.. 或者轉左佢自己既方法洗... 對於我個人來講, 洗奶樽係一個好重要既工作, 要多加留意下...

我想問問, 你係用普通洗潔精洗奶樽嗎? 我提議你買d 專for baby 既較好, 因為果d 較烯, 易沖洗, 果d 好似就算真係過唔清.. 都唔會對bb有害架..不過我都只會用好少.. 洗8 個樽都係 only 用3,4 滴就夠

大宅

我自己屋企係用專for baby 果D架! 但之前o係我媽咪度住而我又無拎去用, 所以咪用普通洗潔晶囉! 我之前亦有教佢用個碗開稀D洗潔晶至洗, 點知一兩星期後, 佢又話唔記得! 佢成日咩都話唔記得呢D, 果D! 唉.........!

首頁

尾頁

跳至