在職全職

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

有個同事聽日lastday,公司一年有7日大假,但呢位同事未做夠1年,係咪咁就一日大假錢都無架??
因為我其中一個阿head話未夠1年就無喎!
乜唔係未夠1年就按比例計返架咩??
唔該大家解答下丫!thx

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

有無人知呀??唔該!

洋房

係勞工處網站 copy 出來的.

僱員受僱未滿一年辭職,僱主是否須按比例給予僱員年假薪酬?

如僱員在一個假期年內受僱滿3個月但不足12個月,除因犯嚴重過失而遭即時解僱外,則不論以任何理由終止僱傭合約,都可獲發放按比例計算的年假薪酬。

http://www.labour.gov.hk/faq/cap57i_whole.htm#Q5

象牙宮

謝謝,我都剛剛找到。
係咪呢個係min.公司無得話無??

洋房

由於呢條係香港法例內的僱傭條例寫明. 所以唔到佢地話無就無.

我覺得最好係事前叫佢地 (HR) check 清楚. 否則就唔好簽d 離職文件啦.

之前我有個朋友都有類似問題. 佢公司又係話未夠一年, 無放到的大假係唔會補錢. 但拗完之後, 最後佢地都計足.

呢D係員工福利, 唔係施捨. 唔好同佢客氣.

象牙宮

唔該晒
原文章由 timlau 於 08-5-23 14:37 發表
由於呢條係香港法例內的僱傭條例寫明. 所以唔到佢地話無就無.

我覺得最好係事前叫佢地 (HR) check 清楚. 否則就唔好簽d 離職文件啦.

之前我有個朋友都有類似問題. 佢公司又係話未夠一年, 無放到的大假係唔會補 ...

水晶宮

2023年兔年勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

就算簽咗離職文件,如果係唔合理既,一樣可以去勞工署追討,唔使驚

首頁

尾頁

跳至