跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位媽媽如果d 仔仔囡囡食手指, 你們會點呀? 我都聽過好多都話由得佢地食, 但係.....
1) 我怕佢會食爛手指 (有親戚個仔就係食到爛哂, 而且要到成3,4歲先quit到)
2) 我就係怕難同佢quit

我個囡係無時無刻都想將隻手放入口度食, 唔比佢食就大喊大叫, 真係遲早比人告我虐兒嫁啦, 我依家幫佢"帶"手套, 佢照樣咁食..試過比紗巾佢, 佢唔肯, 比水佢仲喊多d(諗住有d野比佢啜吓姐, 所以我諗奶咀都唔work, 而我亦都唔想比佢食)

之不過, 佢太細就算用咩方法同佢quit手指都冇用, 我試過鬧佢, 打手仔佢都係咁...唉~~~

伯爵府

醒目開學勳章

bb食手都係學習一種, 因為佢開始發覺自己手仔有好多嘢玩, 唔洗太擔心, 你可以俾牙膠佢食, 又或者用玩具分散佢d注意力. 我個b食手食到成身口水啦 不過佢控制手仔方面係叻咗

大宅

我個囝同你個囡一樣丫, 我都唔知點做先好, 而家都係由佢食手指咋, 佢有時食食下訓著左就拎番佢隻手指出黎囉, 之前以為佢肚餓先食手指, 當時未夠鐘飲奶又喊喎, 咪由佢食下止喊囉, 點知而家無時無刻都食

別墅

我個女都係勁食手指呀!我就由得佢食,因為係天生本能,而且我6299講明唔比食奶嘴,我更加唔會剝奪埋食手指嘰樂趣。但係我個女塊面成日生粒粒,佢食手指又會high到D口水落塊面度,搞到D粒粒好耐都唔好番。最煩就係見到D親戚,個個都話食手指唔好,比佢食奶嘴好過。唉,鬼唔知咩!

大宅

我阿媽仲話食手指係BB既手藝喎, 如果連手指都唔比食就無野做喎

伯爵府

醒目開學勳章

阿b有食開奶咀, 有時佢食緊奶咀都想放埋兩隻手落口 好攪笑

大宅

你阿b有咁大個口

伯爵府

醒目開學勳章

當然冇咁大個口啦 佢放唔哂落口咪喊囉, 一係申條"利"出黎, 一次過食
原文章由 markluk 於 08-5-23 17:13 發表
你阿b有咁大個口

大宅

咪就係因為佢地太無聊囉..食手指係佢地唯一可以自己control度既事咁...簡直就好似吸毒咁呀~~~

原文章由 markluk 於 08-5-23 15:25 發表
我阿媽仲話食手指係BB既手藝喎, 如果連手指都唔比食就無野做喎

民房

但其實盡可能唔好比佢地食, 真係食到d手指好肉酸

原文章由 KaMaPiggu 於 08-5-23 18:37 發表
咪就係因為佢地太無聊囉..食手指係佢地唯一可以自己control度既事咁...簡直就好似吸毒咁呀~~~

伯爵府

我個都食呀
我都有唔比食呀......dirty ma......

原文章由 Aydentam 於 08-5-23 19:01 發表
但其實盡可能唔好比佢地食, 真係食到d手指好肉酸

禁止發言

好媽媽勳章

別墅

我個女都食到起咗''枕'',很硬的,
點對付佢都要食手指公....

子爵府

牛年勳章

我個仔食到"jip jip"聲!真係想問佢D手指係咪真係咁好味!我老公成日叫我唔好比佢食...咁阿B未冇"世藝"~即係要攞我黎玩? 所以我都係由得佢食,多D同佢抹手.如果有時間,就同佢玩耐D,分散吓佢注意力咁lor...

別墅

我個仔都食到好大聲, 驚我聽唔到咁. 有時候佢會食到訓著.
我亞媽話千其唔好比奶咀佢食話好核凸.但食手指何況唔係呀! 我怕食手指重唔好, 因為會整到隻手指公起"枕", 更加唔衛生.

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

係架,d書話bb進入左"用個口認事物"的階段,所以再大d會咩都放入口...有d書仲話bb心情好先食手指架... 等bb大d識爬識玩分散左注意就會唔食/食少d喎...

(我阿b都好鍾意拳頭當雞脾....)

原文章由 MK2006 於 08-5-23 15:03 發表
bb食手都係學習一種, 因為佢開始發覺自己手仔有好多嘢玩, 唔洗太擔心, 你可以俾牙膠佢食, 又或者用玩具分散佢d注意力. 我個b食手食到成身口水啦 不過佢控制手仔方面係叻咗 ...

民房

我囡囡都係成日食...
有時飲奶奶個時仲會'督'咗隻手指仔入去食埋
仲狼死到兩隻拳頭一齊塞入去食...個口仔又唔夠大...
佢唯有申利仔出黎食mouth:
不過我一見到就會攞d玩具分散佢注意力,
咁佢就同我玩唔食架la

[ 本文章最後由 dreamlove0407 於 08-5-25 23:24 編輯 ]

等待驗證會員

我個囝又係食到大大聲.....
睇書話呢個時期係咁樣的....所以我都由佢食,唯有多d同佢玩,分散佢注意力,同多d幫佢抺手,抺嘴....換密d口水肩....

首頁

尾頁

跳至