論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有咩銀行係冇最低消費架...thx
eg. >$5000開戶

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

中國銀行個存款易無最低存款,有薄仔,卡,但如果去櫃檯就會收手續費

伯爵府

我o岩o岩先問完銀行, 因為我個工人都要開;
1. hsbc, 平均每日有5,000結餘, 2,000開戶, 聽到都火黎, 已經同佢地講症係幫工人開, 仲反問佢地工人每月都冇5,000人工, 點開?
2. 恆生, 乜都唔洗, 淨係500蚊開戶就ok, 不過要表明係外藉傭工戶口;
3. 中銀, 最好, 冇都唔洗, 開戶淨係需要10蚊.

要帶passport, I.D. 咭同contract...

男爵府

係呀! 俾HSBC激死! 舊年都仲有同工人開到戶口, 今年同第二個工人去, 排咗好耐, 佢話宜家無呢D戶口, 以後去HSBC真係要問清楚先好排!

我開咗中銀呀! HSBC網上account, 可以唔可以過數去中銀呀? 如果唔可以, 恒生好似好D,
果時又無間恒生, 去完HSBC巳經累死! 咩心情都無晒!!!!

大宅

好媽媽勳章

HSBC既支票戶口係無最低存款額ga!! 你只要存$2,000開戶就ok, 我係今年3月先至幫工人開左戶口, 無理由咁快無左ga wor! 不過呢種戶口就無簿仔既, 只有一張提款咭同埋bank statement. 你去到櫃位話要開支票戶口俾工人出糧就得ga la, 問個啲企係度著到懶靚既customer service officer係乜都唔識ga, 上次我問佢開戶要點樣, 佢個樣直情有十個問號係額頭咁款, 於是我自己走左櫃位問, 激屎~

去開戶口只需要帶工人既passport, ID card同埋contract就得ga la.

男爵府

我舊年同工人開過有咭 & 簿仔個account, 唔駛入$2000開戶,
有幾百蚊開戶就得, 但唔係支票戶口黎架, 今個月中先同另一個
工人去問, 佢話無做呢d戶口啦, 最少要$5000,
唔好講話$5000, 工人$2000都未有啦.

原文章由 Flo0602 於 08-5-25 23:19 發表
HSBC既支票戶口係無最低存款額ga!! 你只要存$2,000開戶就ok, 我係今年3月先至幫工人開左戶口, 無理由咁快無左ga wor! 不過呢種戶口就無簿仔既, 只有一張提款咭同埋bank statement. 你去到櫃位話要開支票戶口俾工 ...

洋房

use Bank of china. No charges for below $5,000

複式洋房

Bank of china, NO need to "put" money in the account in the first time.
Last time I brought my maid to open a new account, the staff didn't ask her to put money, so the passbook is just blank.

首頁

尾頁

跳至