樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位, 我睇中左個居屋單位(自由市場), 銀行估的價唔到價,差成15%。我已經打去問左6,7間銀行都係唔到價!! 好煩呀。宜家只可以等agent同業主果邊傾下。同埋業主補地價,我係咪無野要搞的呢??

複式洋房

UPUP..UPUP

大宅

原文章由 mokee1 於 08-5-24 09:52 發表
UPUP..UPUP

Dear mokee1,

你選中邊到呀? 點解差咁遠呢 ??

複式洋房

將軍澳區

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

A...下次簽野前去銀行估左價先....就好D

中銀/HSBC/恆生, 有ON-LINE估價可以參考一下

可以同銀行申請借九成,不過要買多一份保險,當然又要比保費,記住樣樣都係錢.....計好條數

星展銀行D息有時都幾底,可以考慮下

不妨問多幾間銀行

下次小心D啦~~~~~~

你問左邊幾間呀.
銀行有無比D意見比你

大宅

如果有6,7間銀行都估唔到價, 即係佢高於市價, o甘就唔使考慮啦, 市場上有o甘多選擇,唔一定要選佢呀

原文章由 mokee1 於 08-5-24 17:00 發表
將軍澳區

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 mokee1 於 5/23/08 22:17 發表
各位, 我睇中左個居屋單位(自由市場), 銀行估的價唔到價,差成15%。我已經打去問左6,7間銀行都係唔到價!! 好煩呀。宜家只可以等agent同業主果邊傾下。同埋業主補地價,我係咪無野要搞的呢?? ...

會唔會間屋有哂裝修?銀行只會按市值估價,唔會睇裝修,如果靚裝,你咪預當補多少少當裝修。

別墅

If you already paid deposit, pls try to find more banker to complete.

Why that time the banker 價唔到價 ? because banker mortage dept forcast with few month the price will be cheaper. How big difference ? Pls see below.

If you check all the bank mostly lower than your buying price ? pls consideration the deal ?

Thx

原文章由 mokee1 於 08-5-23 22:17 發表
各位, 我睇中左個居屋單位(自由市場), 銀行估的價唔到價,差成15%。我已經打去問左6,7間銀行都係唔到價!! 好煩呀。宜家只可以等agent同業主果邊傾下。同埋業主補地價,我係咪無野要搞的呢?? ...

男爵府

原文章由 fid 於 08-5-25 12:09 發表
If you already paid deposit, pls try to find more banker to complete.

Why that time the banker 價唔到價 ? because banker mortage dept forcast with few month the price will be cheaper. How big differe ...

我勸你唔熟悉銀行運作就唔好亂吹. 一般按揭的估價銀行係唔會對後市作出預測來修正估值的, 以樓主所講的TKO普通居屋, 絕對只係普通按揭一宗. 銀行通常會搵三間估價行對物業進行估價, 而估價行估價係根據最近同屋苑的數個成交(例如最近五個成交)的平均值, 再作有限度修定得出估值. 所以大升市中就多數估唔到價. 就算唔係大升市, 個別優質單位, 豪裝單位都可能估唔到價.

如果你以為銀行估唔到價就以為銀行預期樓價將大跌, 就真係美麗的誤會喇. 不要閉門做車, 出去搵d地產睇下樓, 摞多d第一線既樓市資訊, 少d想當然啦.

男爵府

試過工商銀行未?
我去年買了一個在全屋苑來說
算是特別優質的單位,
價值沒有參考和比較點,
落了訂,
去銀行申請mortgage時幾徬徨呀,
HSBC, Hang Seng, 中銀...
都唔睬我, 話因為估唔到價,
嚇到我死,
最終工商銀行叫稍為flexible,
做得成。

複式洋房

各位,個單位係睇啱左未落訂,不過我安全起見去左銀行估價先,睇下估唔估到價,點知係差D,我唔知到攞埋張臨約去再估會唔會好D。其實個單位係有少少裝修,而且個景都算幾開揚,我諗係咁的原因業主開高左價。

[ 本文章最後由 mokee1 於 08-5-25 18:06 編輯 ]

複式洋房

不過樓齡係舊左D

別墅

sure, I cannot say I knew the bankers, because I hv HSBC, HSB, SCB, BEA, MS friend work in high position, I know this is not enough.

Maybe the news is not good for you.

原文章由 MRNT 於 08-5-25 13:06 發表

我勸你唔熟悉銀行運作就唔好亂吹. 一般按揭的估價銀行係唔會對後市作出預測來修正估值的, 以樓主所講的TKO普通居屋, 絕對只係普通按揭一宗. 銀行通常會搵三間估價行對物業進行估價, 而估價行估價係根據最近同屋 ...

別墅

sure, I only hv friends working MS, HSB, SCB, BEA high position, you understand what suitation near future ?

Market is not control fm me ? right .
Face to the future, now the price is higher.
I cannot say you should sell or buy, only give some suggetion to the buyer.

I have a lots of agent friends too. But, you wnat buy properties, I can introduce to you.
I do not worry MRNT buy or sell, I only give information for reference, not for MRNT.

MRNT - Hope you do not angry, all Mum kept happy life, wishes all Mum do not follow year 97 history. this is only reminder.

Thx

我勸你唔熟悉銀行運作就唔好亂吹. 一般按揭的估價銀行係唔會對後市作出預測來修正估值的, 以樓主所講的TKO普通居屋, 絕對只係普通按揭一宗. 銀行通常會搵三間估價行對物業進行估價, 而估價行估價係根據最近同屋 ... [/quote]

[ 本文章最後由 fid 於 08-5-26 11:43 編輯 ]

禁止訪問

禁止訪問

大宅

銀行打開門做生意

理你樓市升定跌

你有張臨約係手

而你又供得起

就多多都估俾你

多多都借俾你

最緊要你有錢還 ... :lol
升久必跌

大宅

原文章由 mokee1 於 08-5-23 22:17 發表

試下"大眾銀行"啦

martse

禁止訪問

大宅

你要做兩件事
1. pop 水比首期
2. keep 住搵銀行

你件貨應該比市價貴左一成

首頁

尾頁

跳至