自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世就住加護病房,從來冇埋身。
我好努力俾自己上奶,第3日夜晚上到,但女女唔喺身邊,冇人吸啜,我因為天生乳頭凹陷,其實埋身亦係好難做到!
我嘗試自己用手擠,都係得3滴,但個胸超谷,又pump唔到,結果昨日早上變咗石頭胸,下午開始發燒,晚上衝去醫院睇醫生,變咗乳腺炎。
醫生話我種種情況都唔適合再餵人奶,建議唔好再餵。
我老公聽到就不停再問醫生點解唔適合,去攞藥時仲話我點解上次可以為個仔堅持(其實亦只餵了2個月),今次唔得!話我偏心!
我真係好傷心,原本依胎我想開刀,佢話為咗bb好,再試順產,結果痛到我以為自己就死得。
我唔錫個女,就唔會自己唔休息都照顧好,前2日,我48小時整喺瞓咗3個鐘!
依家係客觀環境做唔到,唔係我唔想做,I have alreadi done my best!
佢咁講真係傷透我個心,晚晚忍唔住喊,就嚟有產後抑鬱~

Zebrafish    發表於 15-2-9 16:11
車仔人    發表於 15-2-9 10:27
Manwah    發表於 15-2-9 10:15

大宅

BK Milk勳章

回覆:我餵不到人奶,並唔代表我不是好媽媽!(長篇!)

錫返你。。

子爵府

啱啱生完唔好勞氣,你已經盡左力做得好好。男人唔明,由得佢,你又唔係冇嘗試過,錯不在你身上,而家最緊要休息多d,呢排病毒利害,千祈唔好病,你仲要照顧B女

我個寶貝仔係屎撈B

大宅

唔好嬲你已經好努力嫁啦,先養好身體吧

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

唔好唔開心,我都剛剛生b,無餵人奶,奶奶話bb肚仔有風,叫我試人奶,但我真係上唔到奶我頭兩個都無餵人奶,咪又係咁。

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

唔好唔開心,你盡左力,餵唔到也沒辦法,並唔代表你偏心或者唔係好媽媽。

男爵府

唔好亂諗,男人永遠唔會明女人為左小朋友
所承受既一切

男爵府

加油啊!媽媽。男人唔明我地做媽媽的難處。餵唔到人奶唔好勉強,多休息才能照顧好Bb喔

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

不用介懐,盡了力就可以了,食奶粉BB也可以很健康的,亦不存在甚麽偏心的問題,下次老公再講時,俾呢度D回覆佢睇,不用勞氣,保重身體!

子爵府

唔好嬲,我第一胎都餵唔到心奶,老公覺得我唔盡力,我都發左顛都喊住嘈返佢,佢先唔再俾壓力我,第二胎佢唔敢再講,只係話餵到就餵啦,冇壓力下,反而仲可以全人奶到6個月,因為返工先停。經過呢歌兩次後佢會同有bb既朋友講,餵到就餵啦,唔好俾壓力老婆,人奶同奶粉一樣,肯食肯瞓理係咩奶喎,咪又係咁樣大,所以唔好嬲錫返

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:小貓1124 的帖子

有冇表達俾你hb知,你唔開心?
好多人都係咁,個陣我生完,餵了一個月多啲冇餵,啲人就成日問住點解唔餵?點會冇?個啲表情十足你係十惡不赦,每個人狀況都唔同,你有唔代表我有,我餵唔到就係餵唔到。生完情緒易波動,俾呢啲人再講一講,心情直插谷底,唯有睇開啲,望到bb健康,唔洗理人講咩。況且你情況連醫生都話唔適宜餵,你都冇錯,所以唔洗唔開心,同c6好好溝通下,坐緊月千祈唔好喊,會眼濛架。

Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

偏心? 你問你老公你奶奶係咪餵人奶個個仔女都係餵足咁多日餵足同一份量既奶? 我覺得對子女冇咩可以話偏心唔心,盡左力已經係最好,做老公既佢應該體諒你,迫到你抑鬱到時佢自己湊兩個對佢有咩好處? 唔好咁上心樓主,希望你放鬆d

伯爵府

你已經好叻架勒,男人係唔用腦諗野架

男爵府

我第一胎餵唔到人奶,有d人都直情覺得我害死自己個仔咁,特別係d男長輩,佢地覺得點解人地又得,同埋餵人奶好似開水喉咁,想用時一開就有,唔用就閂左佢,完全冇難度。

侯爵府

男人好多嘢唔明,唔需要對佢哋嘅說話太上心,好好休息,生完身體最緊要。

唔食人奶冇問題,我兩個小朋友一個食奶粉,一個食人奶,而家中小學,唔覺得有幾大分別。

珍珠宮

唔好勉強自己,食奶粉又唔系有問題,一樣健健康康,反而宜家覺得大眾太期待母乳,搞到d媽媽好大壓力添

男爵府

我的育兒心得勳章

我係半人奶泵媽,我無講俾男家親友聽我有餵人奶,邊個問我都話奶粉,所以無壓力。

至於樓主老公真係太唔睇體諒,叫佢每兩個鐘頭坐定定泵半個鐘奶,佢頂到一個半個月,樓主你認偏心又如何。

珍珠宮

好媽媽勳章

我反而係老公覺得我太辛苦,叫我唔好餵人奶

侯爵府

引用:啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世

原帖由 小貓1124 於 15-02-09 發表
啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世就住加護病房,從來冇埋身。
我好努力俾自己上奶,第3日夜晚上到 ...
呢D男人廢,甘叻叫佢自己餵丫,要嚟影響自己心情自大自私,自己湊大仲好,踢佢走

侯爵府

引用:唔好唔開心,我都剛剛生b,無餵人奶,奶奶話

原帖由 我愛Corina 於 15-02-09 發表
唔好唔開心,我都剛剛生b,無餵人奶,奶奶話bb肚仔有風,叫我試人奶,但我真係上唔到奶我頭兩個都 ...
叫佢餵囉,甘叻!
唔食人奶咪一樣成人

首頁
12345...6

尾頁

跳至