自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

BK Milk勳章

回覆:我餵不到人奶,並唔代表我不是好媽媽!(長篇!)

錫番啦
D男仕只用口做野,講得輕鬆

珍珠宮

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

唔好唔開心,我當時都經歷過餵唔到而情緒好低落的日子。唔好迫自己,餵到就餵,隨緣。

珍珠宮

畀面勳章

棲主唔好唔開心, 我都冇餵人奶.

因為血壓高, 唔夠瞓就血壓標高. 我係喺政府醫生生, 佢地好eager推行breast feed (我好理解), 佢地姑娘亦都好support, 會有人教點breast feed.

我試左, 其實初頭奶量唔多, 我都冇放棄. 但因為咁埋身餵, 我好唔夠瞓, 血壓食左藥都係咁升. 已經喺醫院好多日喇.

有晚半夜, 我同個姑娘傾計, 話我餵到好沮喪, BB唔多夠奶食(已經要補奶粉), D血壓又係咁升.... 我問佢, 我係咪應該放棄breast feed?

姑娘話, 其實都要放棄, 有D野唔可以夾硬黎. 媽媽冇精神就照顧唔到BB, 大家都慘. 佢叫我諗下, BB係唔會冇野食, 有咁多奶粉, 佢一定食得飽架! 又唔係食奶粉一一定唔聰明!

我真係聽左佢advice, 個人真係鬆哂! 我老公都係咁話!

樓主, 不如叫醫生同你老公解釋下啦! 唔好睇得breast feed係咁完美. 而家咩時代? 奶粉都唔差架.

男爵府

回覆:我愛Corina 的帖子

你生左啦,恭喜哂。

男爵府

自問儘左力都無辦法。

男爵府

我都餵唔到,成日比人問,我好坦白咁答冇奶囉。科學昌明,食奶粉好方便。

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

盡左力就得 你隻佬咁唔體貼你丙佢呀嘛

子爵府

............

伯爵府

引用:啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世

原帖由 小貓1124 於 15-02-09 發表
啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世就住加護病房,從來冇埋身。
我好努力俾自己上奶,第3日夜晚上到 ...
吾好灰心啦

伯爵府

引用:你生左啦,恭喜哂。

原帖由 wai_wai37 於 15-02-09 發表
你生左啦,恭喜哂。
生咗啦,痛到想死,第二胎超痛呀!

男爵府

引用:啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世

原帖由 小貓1124 於 15-02-09 發表
啱啱生咗女女6日,女女出世太輕磅,一出世就住加護病房,從來冇埋身。
我好努力俾自己上奶,第3日夜晚上到 ...
再試吓,2hrs 泵一次,每次每邊20mins, 無都照泵,1,2weeks後就上奶,my bb new born唔埋身,我泵,到2mths old try埋身,突然又識,但要上班,所以繼續泵

珍珠宮

你c6突然忽上腦唔好理佢,佢痴由得佢,你已經做得好好

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好太傷心, 我錫佢你

我就係一個想餵人奶, 但最後餵唔到既 mami (我係夠奶水, 不過係仔仔唔肯埋身食, 之後開刀傷口埋得唔好, 要食抗生素, 仲加上醫生懷疑我係 GP6D, 所以醫生叫我食抗生素就要停餵啦 - 果時我係吱出來比食食飲, 一日都有3/4餐3安比佢)

男爵府

回覆:小貓1124 的帖子

唔好傷心…依家咩都唔好聽,照顧自己同囡囡先

珍珠宮

我囡早產都係奶粉大,而家精靈活潑,有時d人不在其位講就輕鬆

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

加油呀

大宅

別墅

乳腺炎期間吳可以喂。但可以用pump 繼續pump但d奶吳要。到好返時就可以再喂返。甘樣就吳會斷左人奶供應。記住勤力d pump。d奶就會出來,同埋pump到最後一滴奶之後再繼續大概10分鐘,等個身體以為bb需要多d奶吳夠飽,甘就會越來越多奶嫁啦!
第一個月係會最辛苦。媽媽你要加油呀!

*一個在美國做護士,在醫院識得幾個lactation consultant,而且成功地做左8個半月的奶媽上

伯爵府

我覺得你鬧返佢轉頭,佢就知收聲
辛苦果個又唔係佢,佢梗係講得輕鬆

珍珠宮

媽媽加油

首頁

尾頁

跳至