婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

呢個家..唔公平我知..唔公道我知..
雖然已經採取唔聽佢地D事, 但有時避都避唔到 ..

話說之前大伯同佢老婆冇收入(大嫂成日說要養身生仔), 靠屋企99,62,姑9,c6幫助生活
而家, 佢地有工作,有收入..大伯一個月搵到成7000-8000左右, 個大陸嫂子係姑9度幫手都有3000到, 咁佢地有收入, 照顧返自己都好應該呀.. 點知..佢地真係只係照顧自己 , 佢地而家住係6299之前買落間屋, 屋企所有開支都係99自動過數, 連管理費都係99每個月返去交.. 有收入家用又唔俾.. 可以話佢地收入係全部入自己袋, 支出就人地幫!! (個大嫂話而家要儲$生"仔"), 好啦, 算! 人地d事我唔理, 但佢地咁樣, 我c6都好辛苦嫁!! 6299雖然有工作, 但唔多呀, 仲要照顧曬呢2條友, 其他埋c6姑9幫手出...

我c6都有個家要照顧嫁!! 大嫂成鬼日話我地搵得多 (多佢條命) 我地2公婆收入扣除供樓,其他家庭開支, 生活費 (家用), 都冇乜啦..有時一個月都唔知有冇5000可以用!! 點似得佢地呀!

好啦, 而家我同c6決定準備生bb, 同姑9講開, 點知姑9上次食飯爆左出來, 當大家開心之際有個人唔開心..(大嫂), 我地食完飯, 大嫂冇啦啦走來同我坐..同我講.."你準備生呀, 好事呀!? 不過唔洗咁心急哦, 慢慢都得, 個大佬都未生"仔", 個細佬洗乜急呀, 都係慢慢來好, 又唔係到時有咩事就大家唔開心啦" 我聽完, 當堂唔知俾乜反應佢... 好在c6剛好聽到.. c6一句 "你生到米生囉, 冇人叫你唔好生嫁!) 我要講明小小..因為個大嫂之前其實小產左3次,未結婚前又落過..

子爵府

續..
好啦~ 個次算, 因為我已經學會當佢個人廢, d說話唔上心, 但個心都有少少唔舒服! 我返到屋企同c6講明, 如果當我真係有bb時, 希望過左3個月後先俾佢屋企人知, 因為我怕左佢大嫂.. c6話洗唔洗呀.. 佢話到時先唸啦..ok我算,到時再煩
之後
有次同姑9食飯, 傾開計, 話6299都好辛苦, 都一把年紀..希望佢地可以冇咁辛苦,睇下有咩辦法.. 因為姑9生左bb, 佢自己都要養多個, 我明個辛苦, 我都又準備生啦.. 之後c6姑9都係講笑話我同c6搬去大伯度住, 叫大伯搬返去同6299住, 而我地就支出曬間屋, 而我地自己屋企就租出去收租, 幫補下我地, 6299都會舒服d.. 點知..

子爵府

姑9同大嫂提下件事.. 大嫂返左去唔知點同大伯講, 大伯嬲左d細佬妹..
唉..
但自問, 我一定唔會搬去住, 因為明眼人都睇到大嫂已經將間屋當左自己既啦.. 間屋每一個角落都有佢既相..連廁所都有..(問你死未), 我又好喜歡現時屋企, 雖然唔大, 但夠住, 住得開心就夠啦, 加上係我同c6努力返來既成果
有時唸, 如果邊個屋企冇左個大嫂就好啦, 一定好過而家, 加上講真, 我係唔like佢呀, 一來佢個性格,二來, 佢係第3者, 大伯本身有個好好既女友 (香港人)拍左1x年..因為返大陸工作, 係食店識左佢 (佢話係食店識), 暗底拍左3年 (大伯一腳搭兩船3年)到個香港女友頂唔順, 分手後一年, 呢個大嫂就有左, 快速嫁入來 (but個b冇左 )..而佢當時係知大伯有女友嫁..佢同姑9講佢好喜歡大伯..所以就同以前個女友鬥.. 睇邊個頂唔順先..

男爵府

你慌你大陸個阿嫂唔係為錢咩......
仲落過咁多個,
都唔知係唔係你大伯GE~

複式洋房

好多人自己唔好都唔想身邊D人好...............

大宅

可能係扮大肚, 結左婚咯, 咪話小產左囉
不過我覺得你大嫂點衰都好, 都要有人(你大伯)縱容佢佢先可以得逞架麻~~無賴既我覺得係你大伯囉, 大安旨意要人養埋照顧埋喎, 我諗冇幾多個男人可以O甘唔要面囉~

子爵府

佢以前d野冇得好講, 但我最憎就係佢而家玩"分代", 好好一個家, 個大佬同弟妹面左左有乜謂, 大家已經唔你成日見既啦, 而家仲要攪到我c6好似迫佢地搬咁, 根本冇唸住實行, 只係佢地講下.. 個大嫂又唔知同大伯講左d乜.. 攪到大伯嬲左我c6.. 講真..我c6呢個細佬其實都唔錯啦, 係佢地冇收入時都幫補下, 仲養埋個老婆, 我c6讀書冇大伯咁多, d錢全部都係勞力返來嫁!! 而家佢地有少少錢啦, 唔洗我地啦~ 個大嫂就玩分化:;pppp: :;pppp: 一家人好好地唔得既咩

其實我真係買大個嫂怕..佢d思想真係..NNN年代~ 可能我自己小心眼啦, 但點都好..如果有BB時我一定唔俾佢地知住, 6299係偏大伯既啦, 我明..姑9把口又成個大聲公咁, 講野唔經腦想下..唉,

子爵府

打錯 係"分化"

子爵府

其實佢地有收入, 俾返少少家用6299 OR俾返自已屋企D洗費好正常呀, 咁都唔做
我C6同姑9都搵過佢地傾, 但到而家, 一D行動都冇, 唉
大家都係女人, 佢呢個大少拉就好命啦, 我做到死死下都冇聲出..

大宅

佢嬲咪仲好, 無錢洗時睇佢仲嬲唔嬲

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

佢都癲既, 叫你唔好生住, 唔通真係要等佢生左個"長子的孫"先呀, short short 地.
我係你就晚晚開工做人, 最好生個仔, 激鬼C佢.
至於間屋, 你62 99都唔出聲, 其實太縱容佢地兩公婆, 對你地及姑9都唔公平, 唔好以為住住下間屋就係佢地, 最好講清楚第日間屋點處理, 我係外人, 睇到都唔想益佢地.

子爵府

原文章由 ecling 於 08-5-24 12:43 發表
佢都癲既, 叫你唔好生住, 唔通真係要等佢生左個"長子的孫"先呀, short short 地.
我係你就晚晚開工做人, 最好生個仔, 激鬼C佢.
至於間屋, 你62 99都唔出聲, 其實太縱容佢地兩公婆, 對你地及姑9都唔公平, 唔好以為住 ...

間屋係6299名, 我估間屋第時都係俾佢地既啦, 姑9同C6佢地都已經買左自己既樓, 有地方住, 6299唔擔心佢地, 但大伯佢地就未有, 所以照亞爸亞媽心態, 應該俾大伯,
其實間屋初時係唸住俾我同C6結婚住..當新房, 能力好D再搬走, 99同我講過, 因為我地以前一齊住, 但點知冇啦啦殺出個有B亞嫂出來, 咁佢地就住左啦.. 99話間屋有2間房, 我同C6可以搬埋去, 不過C6唔要, C6話俾個大佬啦, 我地有儲開錢, 如果唔得米出去租住先OR唔搬住米得囉, 加上C6知我唔LIKE個大嫂, 同埋個大嫂有B時成鬼日對我單單打打.. (冇乜人果陣), C6知嫁, 不過後來計計下, 我地都支撐到, 所以買左而家間屋, C6話"靠自己乜都香D"!! 係呀, 我同C6都冇乜學識, 2個都係得個F.5, 但我地自己靠自己!! 好過D人讀到大學, 連乜野叫"責任"都唔知!!

禁止訪問

子爵府

原文章由 魔鬼天使 於 08-5-24 14:52 發表
其實我覺得成件事,你多事左,(唔好怪我咁講)
講真有時d野,要一個願打一個願捱先得,
你6299都冇話辛苦,佢地咁樂意照顧兩條廢柴,
你咪由得佢地囉,如果你6299唔幫佢地,冇人可以迫到架喎,
至於個大陸婆,佢咁識耍手段搶左 ...

我真係唔會同佢單對單, 因為呢個人心機真係好重,
少見為妙~
佢地3兄妹d野, 我其實唔會出聲, 但再咁落去唔係辦法
因為大家都各自有個家, 各自都有個家既支出,
如果只係6299幫佢地就冇所謂, 因為佢地自己攞黎,
但唔係呢..6299係咁幫, c6姑9又要係咁俾錢99幫補下
其實我睇佢地2個都辛苦! 我自己都辛苦
如果大伯同佢老婆支付返自己屋企d費用, 就好好啦
(佢地仲要返6299屋企食飯返再返屋企)
佢地當時係有錢淨啦!!
但c6,我同姑9呢..
姑9同99傾過, 99話唔想俾壓力大伯, 唉~

其實我知有時d野d老人家唔改, 講極都冇用, so係度申下..
我同過c6講不如俾少d家用, 講明要大伯都要俾家用同迫佢地自己攪掂自己 (62大6層樓就唔洗大伯佢地供, c6同姑9供), 咁都起碼我地輕鬆d呀, 雖然錢唔係我俾, 但c6咁多支出, 自己個屋企既費用好多都由我去頂, 咁我都辛苦, 我都想儲多個錢為生bb準備嫁.. 唔係只係個大嫂要儲錢, c6話佢地想, 但有時真係睇唔過眼, 唔通唔理佢爸媽咩, 唉~ 2邊都有道理..

申下..

子爵府

講衰d.. 我都想佢去"out"其他佬
可能到時,冇咁多事

子爵府

好媽媽勳章

其實你唔好理佢啦...佢都係妒忌你先咁講...

[url=http://lilypie.com][img]

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

我見過好多親戚都係娶大陸女人做新抱,
好多初初都扮晒好咁架, 日子耐左條尾就
現形, 下下同你講錢計錢, 生左個仔果D仲
巴閉, 真係以為生左仔就可以要你份身家架
所以~ 樓主你真係要小心小心, 個大陸婆講
既野都唔洗理佢, 見得越少越好, 避免同佢單
對單, 至於錢方便, 如果我係你一定會出聲囉~
佢地有收入仲咩要你推我讓6299幫啫, 講完佢
地都仲要幫就由佢地辛苦囉 (自己攞黎), 你地
就唔好再幫喇, 人地都唔會感激你地, 覺得應份
添呀~

子爵府

唉.. 我覺得我仲苦命過佢
有時真係有D嬲個C6, 同個心UP住UP住..
同C6講得多會傷感情, 所以通常都壓住係個心
唔過份就由佢~
我最唔開心既係 C6口口聲聲同我講,
如果有左BB, 唔想我好似而家咁辛苦!!
聽落係好開心, 但佢都唔去做
我唔係話想可以去到完全唔洗做野, 係屋企睇BB, 因為我知我地而家未得住, 但如果佢顧少D佢地企果邊, 其實係可以幫到我儲錢, 而家完全係我自己儲生BB既錢...
家用俾得我2000, 但到月尾又同我令返曬.. 屋企開支我俾, 又儲錢, 其實真係好煩嫁,
我成日覺得個C6只係顧屋企而唔理我..

別墅

講起呢個topic,我都有啲驚,因我大佬在港找不到老婆,父母又好想佢成家,所以想他在大陸找......
我怕到時又會一肚氣,要對住啲恨$$$嘅女人咋!

子爵府

原文章由 Irismammy 於 08-5-26 10:49 發表
講起呢個topic,我都有啲驚,因我大佬在港找不到老婆,父母又好想佢成家,所以想他在大陸找......
我怕到時又會一肚氣,要對住啲恨$$$嘅女人咋! ...

真係要小心d選擇!! 好彩就話搵到個好既..
唔好彩就真係..唉
有時d野真係唔好睇佢表面
表面可能好好.. 但如果真係變既話 360度都唔出奇
有時仲會累埋屋企其他成員tim (好似我c6屋企果件野 )
入左門到而家, 都攞左c6家屋企人唔少~
生仔要係hk生,小產要入"法國" $$$
死老豆 $$$
亞媽入院 $$$
個亞哥病左做唔到野 $$$
仲有好多其他 (都係一年內發生)
次次都講到好急要用d $, 計計埋埋都攞左1x萬啦
(我已經冇計佢地結婚問我地借既$)
我c6個亞哥, 原本大好青年~ (都話曬收入夠支出)
識左佢 (大6亞嫂), 冇左份工, 俾埋d銀行儲落既$ 俾佢開店 (結果關門大吉), 大伯仲要賣埋部車tim..
總之就累人累已, 由識到而家, 未見佢地好過,
我地都俾佢地累到 "冇好日子過"
"三思" "三思"
我唸香港唔會咁難搵既..

首頁

尾頁

跳至