跳至

首頁

尾頁

別墅

恭喜哂呀~
http://hk.myblog.yahoo.com/kolo_bobo

洋房

恭喜媽咪BB都健康,一家團聚!

大宅

好媽媽勳章

陣痛完咁多個鐘, 先至仲要去開刀, 真係節磨人.

大宅

好媽媽勳章

恭喜哂呀~ !你好厲害啊,忍到咁耐痛 !!

子爵府

我係人奶+奶粉
其實好想全人奶,無奈自己唔夠奶,bb食成個鐘都唔飽,已經成日俾佢啜啦.....佢唔飽又喊又唔肯訓,又怕佢食得唔夠,又再入院照燈(面黃)
所以都係補奶粉。
原文章由 蜜棗 於 08-5-24 17:15 發表
又多一個五月媽媽!!YEAH!!恭喜哂!我都用吊藥催生,個醫生又係話開唔倒就要開刀,我都差D要開刀!
不過我哋已經做咗媽媽,真係望住小B咩痛會唔記得.你係咪餵人奶?定奶粉?嚟緊仲有好慢長嘅路.我哋要加油! ...

子爵府

係呀!如果你開刀,落得床,拆晒喉,就會俾將bb俾番你啦,
佢會有架車仔,bb在裡面訓覺,放你床邊架。
如果你bb無事唔使落兒科,而你又末落得床,咁每日6時-7時,bb就會由育嬰室推出來,到時6-8你的家人來探你,就可以抱bb啦!
咁如果bb已經俾返你照顧,咁6-8時,你家人來探你,就可以有兩個小時的時間見到bb囉!

原文章由 deen 於 08-5-24 18:32 發表

恭喜你!
但係睇左你的經歷,令我有點怕怕的,我都係打算在廣華生,預產期在六月中,真係怕要痛好耐自己會頂唔順。
我想問下你,bb係唔係全程由你照顧架?
另外,探病時間,家人有無得睇和抱bb架? ...

子爵府

趕得切,因為我放前四後六,剛剛好接到13/7暑假,
我都唔知使唔使返去做summer duties呀....
佢唔叫我,我就唔理佢lu......
原文章由 南瓜車公主 於 08-5-24 18:53 發表

係呀,我會在廣華生呀,我都係6月頭,but重係等緊bb出世
等到好心急呀...
係呢,你學校度趕得切放產假嗎???暑假重洗唔洗番去帶課外活動呀? ...

子爵府

其實佢唔會收番你架,只係你要帶去,放在bb床下面個籃度,
咁佢地就會用你帶來o個包片片架啦,
當佢俾返bb你照顧時,你都要用o個包片片架。
抹手紙醫院無收番,不過你都可以帶去,因為餵奶要用,你自己抹手都要用!(我餵奶用紗巾)
一定要帶勾仔同垃圾袋,因為換左片要掉,唔可以掉去病房的垃圾桶,要掉去好遠的洗手間,咁可以儲埋先至一次過掉。
原文章由 annie120 於 08-5-24 22:04 發表
Hi catmervin, 恭喜你!祝你早日康復, bb健健康康~~

我都會在廣華生, 請問bb在bb病房是否要同媽咪收返尿片or抹手紙? 一日收的數量是多少? Thanks~~

別墅

恭喜妳! 妳好厲害咁忍到痛, 祝妳同bb都一樣健康快樂

大宅

恭喜你呀, 生左小b, 見你既經歷, 睇到我眼濕濕ar

希望你加油啦~~

原文章由 catmervin 於 08-5-24 12:34 發表
各位:

我的小b終於出世了!過程真係令我畢生難忘!一心諗住順產,最後卻要開刀!
13/5見紅了,入左醫院一次又出院,一直見紅+不規則陣痛
最後18/5早上再入醫院(4-6分鐘痛一次,成條腰都痛)
bb心跳第一次出現唔係幾好的情況 ...

禁止發言

複式洋房

好媽媽勳章

恭喜晒~~~你好叻呀....
祝你身體快D復原! BB身體健康!

大宅

原文章由 catmervin 於 08-5-30 10:50 發表
我係人奶+奶粉
其實好想全人奶,無奈自己唔夠奶,bb食成個鐘都唔飽,已經成日俾佢啜啦.....佢唔飽又喊又唔肯訓,又怕佢食得唔夠,又再入院照燈(面黃)
所以都係補奶粉。
...

起初唔夠奶補奶粉好過餓親阿b
你要加油啊!

大宅

原文章由 catmervin 於 08-5-30 10:58 發表
係呀!如果你開刀,落得床,拆晒喉,就會俾將bb俾番你啦,
佢會有架車仔,bb在裡面訓覺,放你床邊架。
如果你bb無事唔使落兒科,而你又末落得床,咁每日6時-7時,bb就會由育嬰室推出來,到時6-8你的家人來探你,就可以抱bb啦!:lo ...

好多謝你的分享及報料
我覺得我個走佬袋實在好大袋,都唔知減d咩野好

大宅

真係好得人驚呀!不過為左bb...都值得呀...

唔知廣華醫院食咩奶粉呢﹖可唔可以用私伙奶粉呢﹖

子爵府

五月食思敏兒(香港雪印),
六月就唔知啦!
我見唔到有媽媽食自己奶粉wo...
所以唔知可唔可以呀...
不過如果自己帶奶粉,你去邊度消毒d奶樽呢?

原文章由 wwsugar 於 08-5-31 17:50 發表
真係好得人驚呀!不過為左bb...都值得呀...

唔知廣華醫院食咩奶粉呢﹖可唔可以用私伙奶粉呢﹖

大宅

多謝你回覆我呀...係wor...冇得消毒...咁即係要自己出院之後轉奶粉啦...不過我會盡量人奶...希望唔洗點補奶粉啦...又話唔補會面黃...

複式洋房

恭喜晒!
生bb真是偉大!!
祝你bb健健康康, 快高長大!!

我都等梗呢一刻, 雖然係第二胎, 但比第一胎仲緊張, 因為知道是幾痛, 時間又是幾漫長呀!!

子爵府

第二胎通常會快d架,
應該唔使痛咁耐,
希望你都一切順利,
生個肥肥白白小b。

原文章由 Cynsta10 於 08-6-6 10:09 發表
恭喜晒!
生bb真是偉大!!
祝你bb健健康康, 快高長大!!

我都等梗呢一刻, 雖然係第二胎, 但比第一胎仲緊張, 因為知道是幾痛, 時間又是幾漫長呀!!

首頁

尾頁

跳至