嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

我bb就黎7個月,我響佢6個月(即3個wks前)先開始比固體食物佢,因為係聽從e生指示.
頭一次食完,有d肚柯,所以停左2日先再食.第2次,好似第一次咁,開1oz奶+1tbsp米粉,但佢食左好少就喊,唔肯食.
由果時到e家,總共喂左10餐度,份量一樣,每日食一次,有時佢都唔肯食,我地唔想佢討嚴左食固體食物,所以唔食都由得佢.
所以,就黎7個月既佢,都仲係食我諗加埋只有1.5安既餬仔一日.
我見d盒上面寫,慢慢可以加到5個tbsp.我就諗:都唔知幾時先可以食到咁多 ..... 唔通真係到9個月先可以?!
我見其他bb,7個月食既已經有好多唔同既種類,有d響餬仔度加野一齊食,有d仲已經食粥仔.我都好想我bb快d食到唔同味道既野唔洗咁悶 ....
究竟係咪我餵得唔好呢?
我都唔知響餬仔度可以加d咩比bb食提高下佢對食物既興趣,各位mama有咩意見?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有d bb係唔食糊仔,你試下煲稀粥仔睇佢食唔食,食的話再慢慢轉杰d,不過可以話你知,我個仔都唔係好肯食固體,非常揀飲擇食果隻,最多間唔中食下餅仔,都係揀黎食,佢到咗14個月先開始肯食固體,但都間唔中就唔肯食,而家16個月,因為早瞓關係,我每日俾佢3支奶,一餐粥,但果餐粥係兩大碗,唔係佢實嘈,佢未肯食固體時我都好似你咁煩,但本著一個信念,佢始終係一個人,總有一天會食嘢嘅:;pppp:

洋房

我都成日聽D媽咪講話BB好鐘意食糊仔 但係我個仔.. 我試過唔同既粥仔糊仔 稀D杰D 佢都只係食幾啖.... 無辦法我就只好餵奶 但係我依然會每日俾佢食下固體 等佢慢慢適應下~~ 後來佢十個月大既時候突然食糊仔and粥仔... 依家佢快17個月 鐘意食白飯 哈哈

你慢慢試唔同既方法啦 要有耐性 我覺得係唔好逼佢食既 我都唔逼 就算我逼都無辦法 佢點都唔肯食架~ 我個仔第一兩次肯食糊仔 仲好似幾鐘意食 點知食多一兩次 一食就喊 我都無佢符... 無辦法架 我唔逼佢 咪試下俾第D野佢食囉 煲粥仔呀 又或者整D生果蓉紅蘿蔔蓉等等~ 雖然果陣我煲既粥仔佢唔食 但我都會日日煲囉 總之我就唔放棄 慢慢試佢既口味或口感 慢慢等佢適應固體食物~~ (不過如果你試煲粥仔 初初唔好咩都加入去煲喎 一樣一樣慢慢試 睇佢適唔適應喎)

個個BB都唔同架 唔好同其它BB比 亦都唔好太擔心 俾D耐性 俾D心機 放鬆D就OK架啦~ (唉 不過我都知會擔心 因為自己果陣都好擔心 但係你盡量放鬆啦~ 我諗每個BB ready食固體既時間都唔同 我個仔就係囉 佢十個月大既時候突然肯食固體 白粥無味都肯食架)

[ 本文章最後由 西瓜公主 於 08-5-25 02:29 編輯 ]

大宅

其實又唔洗太擔心,你可以慢慢俾BB試,你買邊個牌子糊仔呀?我o個時亞女開始轉食糊仔,我都有上o黎問下其他媽媽邊個牌子糊仔BB鐘意食多D先買。

我就係每日一羹一羹o甘加上去俾個女食,她都幾鐘意,而我亦知道有一D BB係完全唔鐘意食糊仔,有D媽媽就見個BB唔鐘意食,就試下煲D好綿o既粥俾BB食,你都可以試下,其實都7個月啦,可以食粥仔,你煲稀D咪得羅。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至