跳至

首頁

尾頁

大宅

Alice00

哦! 你個囡也要做發展跟進呀?

其實當我知道個囡要做跟進, 真喺有點擔心, 當回家還要聽到姑奶, 亞嫂D難聽既說話, 就梗加激氣, D人講到亞囡要做跟住好似喺我做成佢咁!!!

但喺度聽到你地比既意見, 我個心已經放開了不少, 謝謝你地呀!

日後我地多D交流心得同意見呀!

伯爵府

好媽媽勳章

你地個個都好過我細囝吖! 起碼你地個個都見過姑娘, 都知發展成點吖!
但我細囝臨打針見姑娘個朝, 就去發燒, 到而家幾日都未好. 而家要改期到12/7打針見姑娘
希望到時唔好再改期啦!

大宅

回覆 #16 口水佬BB 的文章

我女上兩星期打左歲半針, 都係打手擘, 好彩冇發燒, 講開小朋友講說話, 口水佬BB講得對呀, 日日帶bb落街見多d人係對佢講說話真係有幫助, 但係睇下咩人帶lor, 如果工人帶佢落街而掛住同鄉理傾計即冇用仲會發生意外tim, 上星期五在會所既playground見到有個bun帶住個3歲左右既小朋友, 個bun自己扑坐在門外傾計, 點知個小朋友在playground裡被人撞倒個咀, 好彩留左小小血, 個bun仲怪小朋友唔小心tim, 真係放唔放心比工人帶住真係見仁見智...

[ 本文章最後由 kobema 於 08-6-1 15:42 編輯 ]

別墅

健康院d姑娘既標準都應該幾參差,
我個仔仔都唔係講到好多野,佢都話算唔錯...
話樣樣都合格,4歲先返去做視力普查喎...

別墅

我個囡都係唔太識講野, "爸b", "媽咪", "bb", dog, 乖~
姑娘話 2歲要返去跟住語言.

我發現一個問題, 我地d 唔太識講野既 BB 都係俾人湊, 全職媽咪既 BB 學野快D 喎好似?!
...

大宅

原文章由 cs1673 於 08-6-13 12:39 發表
我個囡都係唔太識講野, "爸b", "媽咪", "bb", dog, 乖~
姑娘話 2歲要返去跟住語言.

我發現一個問題, 我地d 唔太識講野既 BB 都係俾人湊, 全職媽咪既 BB 學野快D 喎好似?! ...

你講得冇錯.我都發現有好多朋友比工人湊嘅BB講嘢方面真係比自己湊嘅講少好多,可能真係會有影響架.

別墅

前排見有個朋友的小朋友在2歲語言少咗被發現有自閉.....
心中都有d擔心......但係見其他playgroup同bk 媽媽既小朋友都咁上下.....又知道係自己杞人憂天......
我仔仔都係識爸爸...dad dad同mun mun...同bb話....但完全明白大人講咩......去playgroup都識幫手收玩具....不過睇黎我個仔2歲都要返健康院

別墅

其實個個小朋友發展都唔同, 我聽D有經驗o既媽咪講, BBo既語言發展真係好參差. 有D快o既1歲都講好多vocab., 但係有D2歲先開始講. 不過遲講又唔代表佢智力差箇喎. 好似我舊老細咁, 佢同我講佢當年又係成2,3歲先講o野, 搞到佢父母好擔心. 但係今時今日佢都不知幾醒. 做o野又叻, 人際關係又好. 問心, 佢係我跟過咁多老細中最勁果個. 所以大家都唔好咁擔心.

不過話時話, 盡量抽多D機會同囝囡講o野真係有幫助o架. 同埋講果陣盡慢D誇張D,加多D手勢同實物解釋,會好Do架. 我由我個囡細個就開始成日同佢講o野, 佢仲未識反應我都唔理係咁講, 又日日同佢唱歌, 俾佢睇VCD, 又一日2-3次落樓下同Club house等佢同其他小朋友玩(係工人姐姐同佢去), 8個月開始上playgroup. 到今時今日, 佢已經識講好多o野如顏色, 身體部位, 人物關係, 由一數到二十, 交通工具等, 又識得話"Zoie撘的士", 爸爸返工","媽媽叫Regina", "爸爸抱Zoie","see you tomorrow"等等. 所以大家都試吓再多D同BB講o野. 應該有幫助o架!

首頁

尾頁

跳至