單親天地

跳至

複式洋房

我個朋友同佢老公拍拖3年結婚6年...現在有一個3歲大的兒子...
當初同呢個老公一起時所有人都極力反對...因為這個男人年紀大(大佢12年)我朋友而家30歲...加上個男人剛離婚...又大男人又惡...但我朋友最後也不顧一切與他一起...當時佢認為呢個男人可以保護到佢...比到佢幸福!!

結果9年後...佢老公打左佢一把...佢唔開心搵我傾計時...先講出呢9年黎既苦況...
佢老公打佢已有前科...但次數不多...
呢9年黎佢老公都好管束佢...就連同朋友食個飯都很難...佢老公會跟出黎...亦會再任何人面前呼喝佢(包括佢家人面前)...係一個超級大男人...事無大小都要經佢同意...同埋要比佢知道一切...
今次打佢係因為我個朋友唔聽話...佢老公原來有好多性辟好...我朋友反抗所以比佢老公打...
性辟好如下;
要求佢著高跟鞋,T-BAD,影相,短片等等...其實呢幾樣野本身咁私人...可能大家都會覺得好正常未必有問題...但佢老公境然未經我朋友同意之下...在家樓下鋪頭晒相...把短片上載到色情網站 ...
最嚴重既係...佢老公上網結交左一些朋友...玩換妻...仲要拍埋短片...
一路以來佢都無講出黎係因為佢都唔知可以同邊個講...唔知點樣面對我地面對佢屋企人...當初咁多人反對佢地...佢都重要同呢個男人一起...令到佢有咩事就算幾唔願意都只可以忍受...唔敢講...唔敢反抗...
講到呢度可能大家都會覺得我個朋友好白痴點解咁大個人都唔識反抗...當我知道晒成件事之後...就同陪我朋友返屋企張成件事話左比佢家姐知...佢亦到而家都無返老公度住...住在佢家姐家...而個小朋友亦跟住爸爸(因為佢老公之前無做野湊仔的)...而我朋友既收入係要全數交比佢老公的...
但成件事由離開到現在整整一個月...我朋友由原本唔想離婚...之後決定離婚...決定要爭個仔...到了今天佢同我講佢想比次機會個家...唔想攪到個仔無左個完整家庭...(當然當中佢老公亦有氹返屋企)
去到呢個地步...我都唔知點勸我個朋友好...大家都好搵心佢...好似點都走唔出佢老公個框框...亦面對唔到之後單親既生活...想要個仔但又唔想對佢老公做到咁絕...攪到佢乜都無...唉!!!
我知佢成日會上黎呢度睇其他人既問題...我希望大家可以比下意見我呢個朋友...到底係未應該返去...比次機會佢呢個男人...

[ 本文章最後由 ~子晴~ 於 08-7-4 16:16 編輯 ]

洋房

男人打女人已唔啱啦....仲要為了滿足他個人性辟好打你...簡直不知所謂!影你相...仲要拎去晒...有將影你短片上載到色情網站 不是掛...即全世界人都睇哂...(你老公究竟係乜人來架,又無尊重過你,又無理過你感受...咁過份既事都做得出)已你都可以接受....有忍了9年....你都幾得喎....
人神共憤...換妻....簡直過份...佢係唔係男人黎架...佢究竟係呢9年來,有無受愛過你架...佢當你係咩呀...寵物定性奴呀..用你來滿足佢性慾....呢個男人要黎仲咩呀...性變態...禽獸都不如.....迫個老婆做埋咁既野...
係我就同佢爭番個仔啦...點可以比個仔跟住呢d變態人架...第日你個仔學咗佢就慘啦...
唔想對佢做到咁絕...攪到佢乜都無...你有無腦架...呢d叫絕嗎.......佢咁對你唔叫絕嗎....離婚啦....仲等咩呀...可以報警添呀...上載犯法架.....帶埋個仔走啦....單親未單親囉....跟住呢種衰男人做咩呢...都唔會幸福啦?

珍珠宮

我睇左一半都已經覺得仲有咩要講同討論?
分開囉咁~一齊到咁為咩?有被虐狂?都變態既~我睇到好反感~sorry, 但係真心話!!

大宅

2019新春慶豚圓

單親唔易過,好過連自尊都無仲難過

做人為乜,求開心,今日唔知明天事何苦要自己活得咁可憐

$佢找又唔係佢話事.仲咁.......

不如找個士睇吓仲好

複式洋房

Hi all,

我的朋友前天已回到老公身邊...她希望比次機會個家...她希望佢今次既決定是對的...

呢個幾月黎...我地成班朋友她的家姐一路支持她...幫她去離開呢個男人...但最後攪到好似係我地迫佢離婚咁...好失望!

珍珠宮

現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

大宅

唉..佢就係咁心軟...寧願要再被虐待...都唔離婚..

別墅

男爵府

畀面勳章

mouth: mouth: mouth:

男爵府

mouth: mouth: mouth:

大宅

我有少少意見想比, 剛剛上緊個附導課程, 有講過好多婚姻同家庭問題, 你個朋友同個老公都應該找附導員傾下, 因為如果要繼續呢段婚姻一定會再遇到問題, 要找專業人士幫忙, 否則一定會再發生, 大家一生也不快樂, 難道要像我媽咪個朋友咁50幾歲才離婚?而且個小朋友在這種環境長大, 又會有更多問題, 影響好大

大宅

2019勳章

我真不敢想象那种生活,好像在看连戏剧,你那个朋友连自己的那点自爱都没有,就算不为自己想也为BB想,也不想将来再有人受害,父母是BB的老师,也不想BB变成他爸那样,他爸那样变态,都不知有没有搞过他的BB,叫你朋友小心BB,帮他检查下,想起都 ,单亲不容易,但为了自己和BB就要坚强下去,人生苦短,别等到醒了就太迟,要离开一个爱的人很难,但江山易改本性难移,坚强!!!!!!!!!除非你那个朋友也有那种尝好,那就无话可说,

[ 本文章最後由 cindyming 於 08-6-30 22:41 編輯 ]

別墅

依個男人好顯然係一個唔識得尊重人, 特別係自己老婆.......連換妻都可以玩? 有乜唔玩得?? 依樣乜只會好似吸毒甘, 越玩越過穩, 無得返轉頭啦.....

你為左你朋友已經盡晒力, 佢始終係一個大人, 會對自己既決定負責任, 可能真係"針唔吉到肉唔知痛", 突然要無左老公同小朋友係好難接受, 亦要好大好大既勇氣先可走出同諗通依一步.....

身為朋友只可希望你朋友老公會有好既改變....仲有今次反去, 有無同個老公傾條件? 爭取多d自由同叫佢簽定小朋友既扶養權書俾自己...

複式洋房

王國長老

王國長老

子晴:

請注意發表文章是不可以重覆張貼的, 由於妳在夫婦情感版已經張貼同一文章, 我會把這個話題鎖上, 如要繼續討論請到夫婦情感版.

可樂魚

跳至