懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

...

水晶宮

黎報到先....
今日去產檢問醫生我腰痛既問題..佢只係話叫我自己就住...因為個肚大左係咁架喎....>.<..
仲有成7個星期先生呀...我唔想痛到生呀...
另外就係今日體重輕過兩星期前一磅...好彩係小bb比兩星期重左一磅...而家有五磅多d啦...

[ 本文章最後由 janjan28 於 08-5-24 23:16 編輯 ]

大宅

原文章由 janjan28 於 08-5-24 23:15 發表
黎報到先....
今日去產檢問醫生我腰痛既問題..佢只係話叫我自己就住...因為個肚大左係咁架喎....>.

我都報到先~

腰痛真係冇可避免
唯有休息多d啦~
你bb有5磅重喇.......好重喎~

侯爵府

畀面勳章

原文章由 janjan28 於 08-5-24 23:15 發表
黎報到先....
今日去產檢問醫生我腰痛既問題..佢只係話叫我自己就住...因為個肚大左係咁架喎....>.

大肚婆腰痛真係在所難免啦~~只要妳自己照下鏡,就會發現自己條腰彎左向前,俾多d空間BB成長,條腰變哂形,唔痛就出奇啦~~

妳BB已經有5磅+啦~~都幾重喎~~唔知我隻奀B有無妳BB咁重呢??要等星期5照U/S先知啦~~成8個星期無見過奀B啦~~好期待呀~~

水晶宮

嘩..你成八個星期咁耐先照既...而家我每兩星期都去覆一次診呀....

你休息多d...bb就會重多d架啦...我覺得係因為我成日都訓...所以bb都幾吸收下...希望你星期五照bb時...bb都大隻左同健健康康啦

原文章由 skylydorothy 於 08-5-25 08:22 發表

大肚婆腰痛真係在所難免啦~~只要妳自己照下鏡,就會發現自己條腰彎左向前,俾多d空間BB成長,條腰變哂形,唔痛就出奇啦~~

妳BB已經有5磅+啦~~都幾重喎~~唔知我隻奀B有無妳BB咁重呢??要等星期5照U/S先知啦~~成8個星期無見 ...

侯爵府

畀面勳章

del

大宅

回覆 #6 skylydorothy 的文章

0807 媽媽~~ Part 2~~

前一part已經去到200頁啦~~我地都開part 2 啦~~
copy左之前大家既預產資料,有新既可以加入/update返d資料啦~~同埋放係第一頁,大家可以容易d追查返啦~~

ID-----------------Due Date-----醫院-------男/女

amy_bb32--------7月頭---------法國

hkmommy--------july-----------聯合
FJNL--------------0107----------養和

大Pat鴨-----------0207----------荃灣港安
dicktracy---------0207----------法國
iamkit------------0207----------法國---------女

技安--------------0307----------屯門
Clara-------------0307---------QE
hob873----------0307----------東區尤德
Michy-------------0307---------養和
Yammi0727------0307----------UK---------女

cacaemail--------0407----------九龍法國
hicaca------------0407----------瑪嘉烈------男
karen_hong------0407----------仁安
lalaella------------0407----------廣華
mykaren---------0407----------法國

肥媽--------------0507-----------瑪嘉烈--------女
感恩--------------0507-----------廣華
btfoot------------0507-----------廣華
MicMicMandy-----0507----------RHW (Sydney)
royalbb-----------0507----------廣華

牛家之婦 ---------0607----------廣華
fre124124-------0607--------瑪嘉烈/仁安/法國 ------女
skchiu------------0607----------廣華

no4fish ----------0707----------仁安
skylydorothy-----0707----------廣華---------女
sumsum00-------0707----------廣華

BABYPURPLE-----0807----------廣華
FoxJo------------0807----------威爾斯
jcsc---------------0807----------法國
Pretty_P----------0807----------仁安

Leonachan-------0907----------仁安----------男
mrs_liu ----------0907----------瑪嘉烈

吉永老師----------1007----------TMC (Singapore)
dolphinwhale-----1007----------廣華
vvcc--------------1007----------法國---------女

BessieLi-----------1107---------浸會 (開刀)
Lilna---------------1107---------法國---------男
janjan28----------1107---------法國
poohwong -------1107----------養和
saiwai-------------1107----------QE
siu_wanwan------1107----------聯合

Frender_chan-----1207----------QE
Irismammy--------1207---------QE
mamimami(Pink)--1207---------威爾斯
shan881014------1207----------聯合

淚天清-------------1307------------東區
aromayeung ------1307----------威爾斯--------男

baby060803------1407----------TMH
HappyKatherine---1407----------威爾斯
littlemouse200----1407----------威爾斯
nwk---------------1407----------QE
patrabie-----------1407----------QMH/sanatorium
Pigpig78-----------1407----------NHH(UK)

秋田犬-------------1507---------威爾斯
clock1030--------1507----------SGH (sydney)
lachatte-----------1507----------聖保祿
jeoykeiko---------1507----------QE -----------男
sweet2008-------1507----------廣華
Catsa-------------1507----------聖保祿---------男

amykityan--------1607----------瑪嘉烈
BRYAN -----------1607----------廣華
jennifer1015-----1607----------廣華
SSM--------------1607----------聯合
tfcheung----------1607----------廣華

bobohello---------1707-----------廣華-----男
Boyi---------------1707----------法國
YINYIN113--------1707----------威爾斯

littlechun---------1807-----------聯合/仁安
loclai-------------1807-----------浸會
maggiering-------1807-----------聯合
Tatabunny-------1807-----------聖保祿
YanYanCup-------1807-----------QM/仁安

ktymbaby--------1907-----------廣華--------男
qcym-------------1907-----------廣華

0660-------------2007-----------QE
4S_Sharon-------2007----------荃灣港安

88866888-------2107-----------廣華
be----------------2107-----------廣華/法國
cherry2008------2107-----------TMH
hebe-bb----------2107-----------浸會
Ruby123---------2107------------仁安--------男

Annieray---------2207----------- 廣華
kathy1126------2207------------東區

jes08------------2307------------廣華
Wongbbb--------2307------------RNS (Sydney)

小小be------------2407-----------廣華
FTFT--------------2407-----------聯合
rosalinelau--------2407-----------Canossa

karmanfkm0529--2507----------浸會/聯合------男
phoebelum--------2507-----------仁安

3dogs ------------2807-----------嘉諾撒
chanlokB ---------2807 -----------威爾斯
Elli_Ma------------2807------------QE/浸會
sbcandy-----------2807-----------QE
mandyhaukk------2807-----------廣華
maymay1973----2807-----------QE/法國
noonecanbeme---2807-----------(未知)
sansan08---------2807------------QE
Moses1026--------2807-----------仁安--------男

floakm------------2907------------廣華
ssiu777 ----------2907------------QE

biancaho7--------3007-------------威爾斯-------男
carollee33--------3007------------QE
cheimama--------3007------------ 浸會
yeungyeungma---3007------------九龍法國-------男

Nesma-----------3107------------威爾斯

IKB --------------7月尾------------聯合
WWBaby-------7月尾------九龍法國----男

軒靚媽媽--------- ---------- ----------女
bb1228--------- ---------- ----------男
starshine--------- ---------- ----------男
littlehei2008

大宅

我亞小B, 30wk, 都4磅喇!!! :)
而我自己呢幾個weeks, 好似重得好慢, 維持o左係+18-20lbs幾個weeks.

原文章由 janjan28 於 08-5-25 08:52 發表
嘩..你成八個星期咁耐先照既...而家我每兩星期都去覆一次診呀....

你休息多d...bb就會重多d架啦...我覺得係因為我成日都訓...所以bb都幾吸收下...希望你星期五照bb時...bb都大隻左同健健康康啦

...

水晶宮

你重得慢唔緊要架...最緊要bb重咪得囉...第時生完易d修身嘛

原文章由 WWBaby 於 08-5-25 11:04 發表
我亞小B, 30wk, 都4磅喇!!! :)
而我自己呢幾個weeks, 好似重得好慢, 維持o左係+18-20lbs幾個weeks.

複式洋房

尋晚訓覺時好驚呀! 唔知係咪夜晚食左幾舊西瓜, 搞到成晚不停宮縮, 係不停咁, 我數過大約有10次多, 每一次之間好短時間大約1分鐘時間又離過, 個心有d驚, 冇理由會咁密, 唔通早產...驚驚下後尾好在都係訓著左...不過成晚都訓得唔好, 成晚發夢又醒左幾次! 我諗我係唔咁受得西瓜, 可能太涼. 原本諗著今日煲白蓮蘇, 但係又驚會再宮縮, 都係隔多幾日先啦! 大家有冇試過我咁様呀?

侯爵府

畀面勳章

原文章由 Leonachan 於 08-5-25 12:53 發表
尋晚訓覺時好驚呀! 唔知係咪夜晚食左幾舊西瓜, 搞到成晚不停宮縮, 係不停咁, 我數過大約有10次多, 每一次之間好短時間大約1分鐘時間又離過, 個心有d驚, 冇理由會咁密, 唔通早產...驚驚下後尾好在都係訓著左...不過 ...

如果妳食左西瓜先至有咁既情況,或者妳真係受唔到啦~~又或者可能係妳形住自己食左西瓜,覺得好涼,所以有咁密既宮縮啦~~不過真係怕既話就唔好食囉,免得自己嚇自己嘛~~食下其他生果算囉~~

水晶宮

若果受唔到就唔好食啦...我本身唔鍾意食西瓜...所以都唔知食左會唔會好似你咁...但我就未試過好似你咁密囉....我都諗住明天煲白蓮鬚飲啦...

原文章由 Leonachan 於 08-5-25 12:53 發表
尋晚訓覺時好驚呀! 唔知係咪夜晚食左幾舊西瓜, 搞到成晚不停宮縮, 係不停咁, 我數過大約有10次多, 每一次之間好短時間大約1分鐘時間又離過, 個心有d驚, 冇理由會咁密, 唔通早產...驚驚下後尾好在都係訓著左...不過 ...

複式洋房

其實我係有左之前都好少食西瓜, 因為我麻麻地鍾意食. 不過而家食係因為可以幫助清胎毒, 同埋食左之後真係好涼快既感覺, 連我既痔瘡都好似有d幫助, 所以我就食左幾舊囉! 點知會咁大影響添! 唯有食其他生果啦!

原文章由 skylydorothy 於 08-5-25 14:55 發表

如果妳食左西瓜先至有咁既情況,或者妳真係受唔到啦~~又或者可能係妳形住自己食左西瓜,覺得好涼,所以有咁密既宮縮啦~~不過真係怕既話就唔好食囉,免得自己嚇自己嘛~~食下其他生果算囉~~ ...

複式洋房

我都冇諗過會咁樣呀! 諗住食幾舊之碼, 不過如果你驚食左好似我咁樣, 不如你食一舊試下先啦, 可能冇咁大影響喎!

原文章由 janjan28 於 08-5-25 14:59 發表
若果受唔到就唔好食啦...我本身唔鍾意食西瓜...所以都唔知食左會唔會好似你咁...但我就未試過好似你咁密囉....我都諗住明天煲白蓮鬚飲啦...

別墅

請問各位最近的假宮縮的次數有無多咗?我覺得我每日都有7-8次,咁會唔會早產?

水晶宮

我仲未有假宮縮既情況出現呀...若果你驚下次去產檢問下醫生....等個心定d...

原文章由 秋田犬 於 08-5-25 16:08 發表
請問各位最近的假宮縮的次數有無多咗?我覺得我每日都有7-8次,咁會唔會早產?

大宅

依家34wk,禽日煲左白果付竹糖水飲,但d渣冇食,只係飲水,阿媽話利尿,又真係work,攪到我成日想去廁所.仲可以開始食芝麻糊...

侯爵府

畀面勳章

假宮縮我整日都會, 一日十幾次都唔只試過一日, 總知唔痛就問題不大, 不過如果你地食咗先出現假宮縮, 我都認為少食為妙

侯爵府

畀面勳章

原文章由 秋田犬 於 08-5-25 16:08 發表

每日都keep住會有幾次假宮縮既情況啦~~不過只係少少唔舒服,好正常既啫,同早產應該無咩關係既~~
上次去覆診,個護士長話真正既宮縮會係腹部兩邊由下向上而痛,痛楚會去到宮頂位,再有力向下推,好似要將BB推向下面咁,如果出現咁既情況,就要入院架啦~~

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

good morning all,

早兩日.. 我就週身痛...但 weekend就無週身痛.. 誰不知..個patpat 生左粒野. 我估係痔瘡.. 開頭少痛. 到星期日痛到坐又唔得..行又唔得... 真係救命... 到黃昏..小睡啦... 起身..無咩事(即無咁痛)喎... 誰不知..經過一晚...今日凌晨三點幾去 toilet ...有少少血+痛..咁無理啦..今早仍keep 住有痛... 但返到公司... 嚇死..條under 染滿血..唔知以為係M COME 或者見紅...真救命.. 宜家都好痛...

老公叫我即刻去睇返婦科醫生...其實我諗住下午睇普通醫生咋... 你地覺得點呀?

我真係好想知..呢隻痛究 竟係幾多級呢? 因為我宜家都好痛..咁十級生仔.. 實痛死呀

首頁

尾頁

跳至