意見反饋
義工

烹飪搵食 今日: 160|主題: 133110

二人份量,請問整豬肉餅,係未要加咸蛋,之後係飯煲蒸,thank you!

別墅

國民生產總值:560

二人份量,請問整豬肉餅,係未要加咸蛋,之後係飯煲蒸,thank you!

二人份量,請問整豬肉餅,係未要加咸蛋,之後係飯煲蒸,
(二人份量材料要幾多),thank you!

別墅

國民生產總值:539

Re: 二人份量,請問整豬肉餅,係未要加咸蛋,之後係飯煲蒸,thank you!

絞碎豬肉先用生抽、鹽、糖、古月粉、油醃醃它先,蒸前打入鹹蛋,電鍋放入米後用蒸架在放入肉餅就得啦!我昨天剛剛蒸過。 :-P

別墅

國民生產總值:560

Re: 二人份量,請問整豬肉餅,係未要加咸蛋,之後係飯煲蒸,thank you!

hsin_chih :
thank you!

民房

國民生產總值:6

I've tried that but the 肉餅 is very hard. What have I done wrong? Should I put more water in? Or should I mix it for a longer period of time?

大宅

國民生產總值:3123

2018勳章

蒸肉餅秘訣

1. 用半肥瘦豬肉(最好就瘦肉攪碎, 肥肉切細粒)
2. 醃果時加d冰水落去, 攪拌至無水滲出(冰水要逐少加入, 肉吸夠水, 再加, 一下子倒晒入去就水歸水, 肉歸肉)
3. 用筷子攪鬆佢, 然後倒入隻碟度, 不要襟實

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.