產前產後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有冇需要買car-seat比bb用呀?

請問有冇需要買car-seat比bb用呀?如需要,請問有乜野要留意呀?謝謝。

別墅

Re: 請問有冇需要買car-seat比bb用呀?

我就會買囉,一來法例需要(美國),二來比個car-seat 比個bb坐係安全好多....
有乜留意呀? 我就未買,但係我見過有d car-seat 可以做埋stroller,咁樣可以慳d. 你可以留意下香港有無得買. :-P

男爵府

請問香港法例有冇規定用car seat架? 我唸住抱住佢坐咋.

等待驗證會員

我都有研究呢個問題.....
香港政府係無硬性規定/ 無法律規定bb要用carseat, 但係d "道路安全手冊"有寫話bb坐carseat 咯. 有好多"灰色地帶"!!!
我覺得如果有carseat安全好多, 我見過d bb/ toddlers 係架車到又無綁安全帶, 又無坐定... 好危險. 同埋會有好多時間我車bb而無同行大人... 所以我買左. 買d可以由nb 坐到4-5歲個隻咯. :-P

別墅

其實,我都有研究呢個問題,香港政府係無硬性規定/ 無法律規定bb要用carseat, 但係真係有 ardnas65 所述之"灰色地帶",以下法例第3條(a)以供參考:

章: 374F 標題: 道路交通(安全裝備)規例 憲報編號: L.N. 162 of 2000
條: 7B 條文標題: 私家車及的士後排座位的乘客須配用安全帶等

(1) 除第10條另有規定外,任何人不得在任何道路上作為乘客乘坐在私家車或的士的一個後排座位上,但如他已用為其座位而設的安全帶(如有的話)穩妥繫於其座位上,則不在此限。
(2) 除第(3)款及第8條另有規定外,當私家車的一個後排座位有任何乘客,但該乘客並未用為其座位而設的安全帶(如有的話)穩妥繫於其座位上,則任何人不得在任何道路上駕駛該車輛,但如該乘客已根據第10條獲豁免而無須遵從第(1)款,則屬例外。
(3) 除第8條另有規定外,在下述情況下,任何人不得在任何道路上駕駛私家車—
(a) 在一個後排座位上有一名2歲或2歲以下的乘客,但該乘客並未用認可的少年人使用的束縛設備(如有該設備可供使用的話)穩妥繫於其座位上;
(b) 在一個後排座位上有一名2歲以上、15歲以下的乘客,但該乘客並未用屬束縛身體安全帶或安全腰帶或少年人使用的束縛設備的認可安全帶(如有該安全帶可供使用的話)穩妥繫於其座位上,但如該乘客已根據第10條獲豁免而無須遵從第(1)款,則屬例外。
(4) 認可的少年人使用的束縛設備如裝配在車輛上,且當時並未被另一名乘客使用,方視為可供使用。
(5) 任何人不得在下述條件均符合的情況下在任何道路上作為乘客乘坐在私家車或的士的一個後排座位上—
(a) 該座位並沒設有安全帶;及
(b) 該私家車或的士內有另外一個設有安全帶且無人佔用的後排座位,
但如該人已根據第10條獲豁免而無須遵從第(1)款,則不在此限。
(6) 除第8條另有規定外,在下述條件均符合的情況下,任何人不得在任何道路上駕駛私家車—
(a) 在該汽車內的一個沒設有安全帶的後排座位上有任何乘客;及
(b) 在該汽車內有另外一個設有安全帶且無人佔用的後排座位,
但如該乘客已根據第10條獲豁免而無須遵從第(1)款,則屬例外。

等待驗證會員

香港政府成鬼日立埋d無寧兩可

侯爵府

2019勳章

我bb new born 巳經開始坐,依家18個月啦,初初我係買好似
藍仔個隻,因為我有两架車,成日換車,方便啲,現在買咗好似張"登"仔,無咁方便所以冇成日左搬右搬換車坐

男爵府

loloma & ardnas65,

咁請問你地買咗邊隻carseat呀,可唔可以比d購買貼士。因為其實我之前出去出面睇過,不過見唔到有d可以由newborn坐到幾歲個d款,請問邊度有得買呀,大概幾多錢?仲有就係其實應唔應該而家買for newbody個隻,等阿B大d先再換另一個比佢會好d呢??

侯爵府

2019勳章

jollydophin

响mothercare都有,$2000左右,係尖沙咀海港城好多間都有carseat賣,有啲可以連bb車,不過我覺得貴咗啲

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Mothercare's carseats are good. I bought a Britax carseat for about $1100. For 6 months - 3/4 years old.

侯爵府

2019勳章

用newborn至太約1歲果隻比較容易將bb放落,同埋輕身,有時候bb訓著可以連carseat一齊攞起落車, 但之後又要waste錢再買過,現在用緊mothercare 9個月起果隻,bb坐咗落去仲要幫佢响背部攞返條安全帶同佢扣,因為佢擲住咗

男爵府

d 條例真係好無寧两可, 我係唸住抱住佢坐後座, 一齊攬住條安全帶咋, 反正我唔係做司機, 我以為可以咋.

剛剛問完運輸署, 佢哋話輕過9kg (or 20lb) 的嬰孩需要用carseat, 我問係咪法例規定, 佢就話要check police, 我同佢講我唔想犯了法才知答案噃, 佢都好好咁幫我再查, 留了電話比佢地, 一有消息, 我再嚟update你哋啦.

男爵府

運輸署覆咗啦, 佢哋話無論前排後排都唔可以手抱bb. 如amy quote 既一樣, 2歲或以下的都需要用安全設備, 否則司機不能開車. 唉, 焗我駛多d錢添! :cry:

等待驗證會員

咁其實佢地係咪應該修例呢??
我個張係mothercare買ga, 我老公揀ga, 佢係咁lin d 坐位, 話有d好似好薄咁, 無咩cushion咁, 驚bb坐得唔舒服... 最後都係揀左mothercare 個張

大宅

We have bought one in Chicco, around $1900. It is very good since it is safe and no need for me to hold the baby during travel.

複式洋房

我認為carseat是最值得買的BB用品。既為BB安全着想,而且一用可以用到六、七歲,甚至更大。所以投資少少都值得!

首頁

尾頁

跳至