論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

疑問

hello,
我想問下係咪比左warning letter 個工人, 咁抄佢係咪真係唔駛補番一個月比佢架? 有冇話要幾多封warning letter 呢?

點解我個agent 同我講話就算個工人偷錢, 同埋報左警, 都要賠番一個月俾佢既??. 真係唔係好明, 唔通我聽錯

tks

大宅

Re: 疑問

聽講話要出三封以上,但都要睇吓個工人衰咩嘢,不過出warning letter嘅最主要目的,唔係話唔使補一個月人工,而係唔想畀個工人話個僱主無理解僱,而去追個僱主遣散費.

至於偷錢呢樣嘢,除非你有証有據,如果唔係,就算你報左警都無用,無証據而要炒個工人,就一定要補一個月人工,因為個工人可以話你屈佢,仲有就算個工人真係拉左,坐完監,雖然僱主唔使畀多一個月人工就可以炒個工人,但都要畀機票個工人返祖家的,簡單啲講,無論咩情況之下,機票係無得走雞的.

大宅

http://www.labour.gov.hk/public/wcp/FDHguide.pdf
第7 章: 終止僱傭合約

問7.3 僱傭雙方可否不給予通知或代通知金而終止合約?
答 只有在一些特殊的情況下,僱傭雙方才可不給予通知或代通知金而終止合約。

僱主
傭主在以下情況, 可毋須給予通知或代通知金而終止僱傭合
約。

如果傭工在與其僱傭有關的事宜上:
􀂾 蓄意不服從合法和合理的命令;
􀂾 行為不當;
􀂾 犯有欺詐或不忠實行為; 或
􀂾 經常疏忽職守。
---------------------------------

問題係你點樣証明佢偷咗錢?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

僱主
傭主在以下情況, 可毋須給予通知或代通知金而終止僱傭合
約。

如果傭工在與其僱傭有關的事宜上:
􀂾 蓄意不服從合法和合理的命令;
􀂾 行為不當;
􀂾 犯有欺詐或不忠實行為; 或
􀂾 經常疏忽職守。
---------------------------------

問題係你點樣証明佢偷咗錢?

咁就算佢真係犯左以上呢d行為, 但我地依然好難有証據証明姐, 咁即係基本上抄佢係咪都要賠一個月啦!
對我地僱主真唔公平呀
原來出warning letter係唔駛比譴散費, 而家先明
tks a lot

大宅

如果佢真係身有屎,未必會夠膽要你賠一個月.
叫佢自己比辭職信你啦.

複式洋房

你封warning letter 的內容是警告甚麼?有沒有証人或証據?

首頁

尾頁

跳至