懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

尋日阿 B 做滿月, 我俾左一百蚊利是佢, 話係心意心意. 佢跟住話都俾返封利是阿 B, 放左封利是係阿 B 張床度, 之後我有其他野攪冇理到, 佢走左之後我先發現佢換左佢俾阿 B 果封利是變左我地俾佢果封. 佢咁係咩意思?!

其實我地相處冇咩問題, 佢做野都好 ok, 不過好有老人家性格, 話佢佢唔鐘意 (如叫佢唔好俾水阿 B 飲, 唔好俾咁多衫阿 B 著), 唔高興 D 野又放係心度, 只會單單打打. 又話我地係熟人介紹所以收平左我地, 出面 D 陪月收 $70 一個鐘, 佢收我地 $60 一個鐘. 同埋佢唔等錢駛, 佢唔做都得... 真係想早 D 叫佢走, 不過我地工人兩個星期後先到, 點算?

[ 本文章最後由 TigerLady 於 08-5-25 10:46 編輯 ]

大宅

係咪嫌少,之前有post話D利是要$500-$1000超貴.

原文章由 TigerLady 於 08-5-25 10:44 發表
尋日阿 B 做滿月, 我俾左一百蚊利是佢, 話係心意心意. 佢跟住話都俾返封利是阿 B, 放左封利是係阿 B 張床度, 之後我有其他野攪冇理到, 佢走左之後我先發現佢換左佢俾阿 B 果封利是變左我地俾佢果封. 佢咁 ...

珍珠宮

畀面勳章

我又諗起我個衰陪月....

唔好諗咁多la, 啱啱坐完月,多d休息, 工人沒來前,有無親戚可以幫下手呀?

複式洋房

原文章由 mmbaby321321 於 08-5-25 10:58 發表
係咪嫌少,之前有post話D利是要$500-$1000超貴.

問題係我個陪月已經唔平, 佢係斷鐘計, 一個星期七日, 每日七個鐘再加一個鐘買餸, 一個月成 $15000 , 仲要俾 $500-1000 利是? 有冇攪錯?!

複式洋房

原文章由 sinnacat 於 08-5-25 11:21 發表
我又諗起我個衰陪月....

唔好諗咁多la, 啱啱坐完月,多d休息, 工人沒來前,有無親戚可以幫下手呀?

有親戚不過唔可以每日都黎...

大宅

咁你有冇人可以幫下你買餸嗰d呀?因為我個同事,之前都好似你咁,佢就炒咗個陪月,然後自己做佢話令願辛苦少少...如果要"點"水的,佢就帶手套..餸嗰d就叫佢媽咪買..不過要忍成兩個星期...你得吾得先?

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 TigerLady 於 25/5/08 11:36 發表

問題係我個陪月已經唔平, 佢係斷鐘計, 一個星期七日, 每日七個鐘再加一個鐘買餸, 一個月成 $15000 , 仲要俾 $500-1000 利是? 有冇攪錯?!

嘩你個陪月超貴呀
我無請過,但我上網睇過都係8000-10000

大宅

原文章由 TigerLady 於 08-5-25 10:44 發表
尋日阿 B 做滿月, 我俾左一百蚊利是佢, 話係心意心意. 佢跟住話都俾返封利是阿 B, 放左封利是係阿 B 張床度, 之後我有其他野攪冇理到, 佢走左之後我先發現佢換左佢俾阿 B 果封利是變左我地俾佢果封. 佢咁 ...

其實佢咁樣成日比說話你聽,不如你真係寧願自己辛苦2星期自己湊啦,個時我生第一個就係搵左個大陸親戚黎幫手湊,佢又係講埋d咩自己係大陸有咩有咩,唔駛做都得,我同老公講佢又唔幫我,唔會安慰下我,搞到我個時差d產後抑鬱咁滯,成日喱埋自己喊,個人好唔開心,到生第2個個時雖然未請到工人,仲要自己湊埋大個個,我都係我媽咪同我奶奶上黎幫下手,等我盡量唔好掂水咋,我都係主要冇煮飯同冇幫佢地沖涼,其他洗奶樽都係我自己洗番,最多咪用暖水囉,我自己就覺得唔係咁大問題!
     晞晞靚相

禁止訪問

珍珠宮

你個真係好貴呀! 我要照顧孖b都係收60/ 鐘. 你個倍月係咪明星嚟架?? 好出名架?? 我對b滿月我都冇比利是佢喎! 我都唔知但反開工利是我就有比!!!!mouth: mouth: mouth:

原文章由 kvstephanie 於 08-5-25 16:30 發表

梗係貴啦! 我都係熟人介紹, 收$40一粒鍾, 買餸另計!!我個陪月對我囡囡好好, 滿月送了個玉佛仔頸連, 佢去開黃大仙又求了平安符比我同囡囡!!! 佢有時都幾'老人家' (迷信方面), 好彩整野食同揍仔方面都正常! ...

複式洋房

原文章由 bigbighei 於 08-5-25 17:22 發表
你個真係好貴呀! 我要照顧孖b都係收60/ 鐘. 你個倍月係咪明星嚟架?? 好出名架?? 我對b滿月我都冇比利是佢喎! 我都唔知但反開工利是我就有比!!!!mouth: mouth: mouth:

...

同事介紹架. 我同事話佢好有性格, 不過估唔到佢態度咁有問題. 奶左野 tim.

大宅

嘩,你個陪月貴不特止仲唔好,我用果個陪月都係熟人介紹啦(BK媽咪介紹咋)又唔見人地做得唔好,而且都無話滿月要收利是添,只係出入門口兩封甘大把,我用果個陪月6day8hrs per一個月都係1萬多小小,你真係睇下有無屋企人幫下你手啦,比我對住d甘既人我一定顛都似呀,係邊個介紹你架,同果個人講下會唔會有改善機會呀?

子爵府

BK Milk勳章

TigerLady,

可能佢無利是封響手, 所以用番你比佢個個利是封, 封比阿b, 唔好諗得咁複雜.

佢做得好唔好? 有冇盡責先? 佢比說話你聽, 咪當聽唔到囉 (辦公室政治).... 都係對佢1個月only
你要客觀d, 睇下佢和你對湊b有唔同意見, 係唔係合理先 (我諗你當初選佢, 都因為侉有d口碑吧?); 你覺得自己arm既咪客氣d"請"佢跟你要求做.
總之你唔好勞氣, 等到你個工人嚟先啦, 如果唔係你太辛苦, 坐月坐得唔好仲長手尾.

regards,
Ada

男爵府

TigerLady,
你會唔會諗多左呢?
可能佢只係覺得你唔駛比利是佢架啦,咁佢咪借d意比番你lor.. 你自己都話你同佢相處係冇問題啦,可能真係冇問題,我自己啱啱生完bb都成日亂諗野,諗埋一邊搞到自己好唔開心,成日都眼濕濕..諗番轉頭其實當時可能真係諗多左!

複式洋房

原文章由 ada_fung 於 08-5-26 16:33 發表 TigerLady,可能佢無利是封響手, 所以用番你比佢個個利是封, 封比阿b, 唔好諗得咁複雜. 佢做得好唔好? 有冇盡責先? 佢比說話你聽, 咪當聽唔到囉 (辦公室政治).... 都係對佢1個月only你要客觀d, 睇下佢和你對湊b ...
我冇十足把握我唔會咁話佢 -- 佢一開始放係阿 B 床上面果封利是係長方型 (佢當住我同我阿媽面前放, 我地之後都 confirm), 到之後變左我俾佢果封係正方型 (永 X 銀行), 連入面張銀紙都係一樣 (渣打 $100). 咁都有錯?! 我又有幾唔客觀? 呢 D 人點可以姑息?

首頁

尾頁

跳至