跳至
[2006年] 幼稚園問題

大宅

你哋諗住俾小朋友做大仔/大囡or細仔/細囡呀?如果做細囡係唔係即係2009年8月入學呀?

大宅

我決定做大仔, 所以今年報2009年8月讀N1, 而2010年8月讀K1

伯爵府

醒目開學勳章

我會俾bb做細囝, 因為想佢多d接觸同龄的人

公爵府

2019勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

希望做到 '細',k1係2009年8月開學。

洋房

我都俾佢做細,今年12月讀N1

大宅

其實我都想阿囡今年12月讀n1,但始終佢年紀會比其他小朋友細半年,樣樣都唔識,驚佢會唔適應.

有啲朋友又話小朋友可能讀幼稚園時會好快適應,但一上到小學就會跟唔上,會比較辛苦,唔知係唔係真呢?

大宅

Hi 巴比倫你係咪住大埔呀, 其實我揀做大仔就因為我有1個親戚係教中學另1個就係中學做文員, 佢哋2個都不約而同叫我一定要比bb做大仔, 因為佢哋話bb太細入學而跟不上會令到bb有挫敗感, 令到bb怕讀書, 尤其是男仔, 因為bb發展時多數女仔會快d, 所以係小學時多數女仔成績比男仔好, 但到中學時會相反, 不過我覺得每個b發展都唔同, 真係好難決定。

原文章由 巴比倫 於 08-5-27 22:57 發表
其實我都想阿囡今年12月讀n1,但始終佢年紀會比其他小朋友細半年,樣樣都唔識,驚佢會唔適應.

有啲朋友又話小朋友可能讀幼稚園時會好快適應,但一上到小學就會跟唔上,會比較辛苦,唔知係唔係真呢? ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會比彥仔做細仔 ,
今年10月報2009年9月讀k1

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會比彥仔做細仔 ,
今年10月報2009年9月入讀k1

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會比彥仔做細仔 ,

伯爵府

好媽媽勳章

我都入左紙申請09年讀k1 啦!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我會比彥仔做細仔 ,

跳至