論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

其實工人有好有壞, 傭主亦有, 因為大家都係人 !
我有D fd 對D工人好冇福利, eg : 一年只放 3, 4 日假, 又要去幫傭主以外嘅親朋戚友做又唔補翻$ , 要凑 BB 就更慘冇覺好瞓 .....
之所以咁多工人咁差或者唔多唔少關個傭主事, 試吓將心彼己, 多D溝通吓做錯事或唔識做唔好鬧咗先, 因為可能佢唔明白呢 ......
試吓傾多D ... 你對人好人對你好 !!

我嘅姐姐一個月放 2 days ( 佢要求 ) 我咪補 $ 比佢羅, 凑我 BB 每晚 12AM last 歺奶,5 or 6 AM 再餵, 我知佢唔夠瞓, 我比佢瞓下午覺, 佢好勤力做嘢好快又唔 " 那西 " 佢亦明白我哋對佢好 .....
試吓對姐姐好 D吖 !

大宅

Agree!!!If those maid as good as like yours ,I think they aslo let her to get sleep!But not everyone to be so lucky had a good maid!!
:-D

別墅

我對我印印都好好啦. 佢味又同我講RESIGN.
佢只係負責湊BB+基本清潔, 唔洗煮飯, 洗衫, 買送. 唔洗餵夜奶. 唔洗佢同BB沖涼, 成日掛住SMS, 講電話. 1030PM 訓覺 800AM 起身. 我都唔明, 佢地想點.

原文章由 candy2b 於 08-5-25 13:52 發表
我有D fd 對D工人好冇福利, eg : 一年只放 3, 4 日假, 又要去幫傭主以外嘅親朋戚友做又唔補翻$ , 要凑 BB 就更慘冇覺好瞓 .....
之所以咁多工人咁差或者唔多唔少關個傭 ...

大宅

I totally agree with nawnaw. My 1st maid, i treated her very good, me and my mother good her more food then we eat when there was happened 2 twice the food we bought is not enough. But she gave me bad attitude after 1yr, and not respect me at all.

2nd maid, always make mistakes and blame "u told me to do it this way" Always long face, throw her keys and make noisy at the kitchen when she got complained by me.

I believe most of the mum hired a maid are well educated and working mothers. We want to come home relax and spend time with out family instead pay $5000/mth and need to get any at home after a very tiring day of work.

As I told to the agent, if the maid is good, I dont' even mind to pay them $4500-5000/mth. But most of their performance only worth $2000.
Removed by Webmaster

大宅

原文章由 candy2b 於 08-5-25 13:52 發表
之所以咁多工人咁差或者唔多唔少關個傭 ...

我都覺得有好工人/有壞工人,
有好顧主也有壞顧主,
但請個好工人真是好難,
對工人好好我都有,
但最後她又是一個偷竊人,
就算我送好多禮品比她,
是新買的,最後都是唔知足.

大宅

原文章由 onying888888 於 08-5-25 22:08 發表

有好顧主也有壞顧主,
但請個好工人真是好難,
對工人好好我都有,
就算我送好多禮品比她,
...

我都係甘話, 我對之前個印印好好, 最後佢咪又係去左勞工處,
佢唔使湊BB, 唔使餵夜奶, 只係屋企清潔同煮飯,
日頭 8:00 起身, 夜晚 10:30 瞓, 重有佢沒洗完碗, 做完野同
我地一齊睇電視, 我都無所謂, 中午炸豆腐做下午茶(比自己食)
我地都尤佢, 佢來左我屋企做野後, 肥左兩個碼, 佢竟然話我對佢唔好 ! 我真係唔知要點好呀?

大宅

冇錯,我都係咁同agent講, 如果工人乖乖地聽話既, 一個月俾多d 我都冇所謂. 但係我唔係要一個番黎我仲要受佢氣執佢手尾架囉......諗諗下都唔知自已有工人叫唔叫命苦呀!!!
Pretty Princess Petite Prince

侯爵府

好媽媽勳章

agree..

佢地做戲好叻, 如果唔係我有日心血來潮開佢個櫃望下, 而甘arm 佢又執左我袋衫"暫放"係度幾分鐘, (轉個頭已經收左去另一個角落), 我估到佢完contract o個日, 我都未必會發現到佢係賊

佢做野都好好嫁, 我地對佢亦好好

.........

所以凡事唔好太早下判斷

特別remind 一d 工人房做埋雜物房既mami, 小心小心... 雖然d野唔係好值錢, ... 唔見左你又未必會知,,, 但比人偷就唔甘心

原文章由 onying888888 於 08-5-25 22:08 發表

有好顧主也有壞顧主,
但請個好工人真是好難,
對工人好好我都有,
就算我送好多禮品比她,
...

別墅

嘩..多謝提醒.
我地屋企真係工人房連電腦書房.真係要小心D先得啦.

其實我地真係幾慘, 又驚佢地虐待BB, 又驚佢地偷野, 又驚佢地大肚, 又驚佢地落佭頭. 平時就送你黑面一個, 大話一籮, 打虎頭, 煲電話粥, 唔會同你慳水電煤.唉,仲慘過乜.

原文章由 叉燒媽咪 於 08-5-25 23:26 發表
agree..

佢地做戲好叻, 如果唔係我有日心血來潮開佢個櫃望下, 而甘arm 佢又執左我袋衫"暫放"係度幾分鐘, (轉個頭已經收左去另一個角落), 我估到佢完contract o個日, 我都未必會發現到佢係賊

佢做野都好好嫁, 我地 ...

首頁

尾頁

跳至