母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

大傷風又咳, 點喂母乳? 急~~~~

我大傷風又咳, bb 亦被傳染, 我地都睇左醫生, 我知道我仍可喂人奶, 唯有帶住口罩埋身喂, 但由於我喂人奶的關係, 醫生開比我的葯不能令我有好轉, 我已經睇左3次醫生了, 亦轉左睇兩個醫生, 他們都是說由於我要喂人奶, 葯不能夠太重, 要溫和, 太溫和的葯好似對我起不了作用, bb 又辛苦我又辛苦,
感覺上我如果未好返, bb 亦難好返, 其中一個醫生有問我可否食住奶粉, 這樣我才可以食一些重d 的葯, 但我拒絕了
我有奶的存貨, 太概只有80安, 而bb 每天用樽喂是 18安 (當我上班時), 我想bb 一天要食 30安左右, 加一餐固體食物, 如果固體食物是糊仔, 咁就不止30安了, bb 可以食粥仔的, 如是者, 庫存只可維持 2天多咋, 點算好???? 由於bb 而家開始食回體食物, 奶量亦開始減左d, 我又怕追不到bb的需要!!!
同埋, 由於我有儲存過有葯成份的奶在冰格裡, 咁應根據日期順序食, 還是而家食左佢先呢? 如果根據日期的話, 可能bb 好返了, 還食緊有葯的奶?

麻煩大家為我解答~~

男爵府

Re: 大傷風又咳, 點喂母乳? 急~~~~

曉晴
我以前也試過大傷風時餵母乳,好彩醫生給我的葯也能治好我的病,我估計可能自己當時有盡量休息,增強自己抵抗力,加上醫生的葯便痊癒了,不知道你是否有在家休息,保持體力呢?
另外,我的bb轉食固體食物時沒有經過吃糊的階段,而是一吃便吃稀粥,所以不用母乳開米糊,如果你擔心耗用儲貨,或者也試用稀粥代替米糊,看看bb是否適應。

別墅

我前幾天都是大傷風,而且咳的很利害,我仔仔也咳,兩個都看醫生,我照餵,我仔仔都沒有問題,而且媽媽病是一件好事,因為身體會製造更多抗體通過母乳給bb,媽媽吃葯都沒有問題,所以放心,照餵就可以啦.
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

大宅

winnie30,
咁你有冇存貨係有葯的? 點樣喂法? 保持存貨是沒有葯的, 還是順日子去食?

該用戶已被刪除

別墅

呵呵, 我唔理架, d存貨照係first in first out, 冇影響架,你放心啦
你們要將一切的憂慮卸給神,因為他顧念你們。 (彼得前書5:7)

大宅

茵茵,
以你所說, 咁我係咪可以叫醫生開比較重的葯比我呢?
咁儲奶方面又點呢?

大宅

winnie30,
原來你係 first in first out 的? 那我可以跟你一樣了
該用戶已被刪除

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

茵茵

乜咁唔小心呀? 餵奶時記住wear a mask, 我諗會好d. 希望kan kan 快d好番啦

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)
該用戶已被刪除

大宅

剛剛我老細(係女人), 話我d傷風好似越來越嚴重, 佢建議我暫時停止喂人奶, 等自己好返先繼續喂, 因為自己都未好返, 點樣湊bb呢, 如果累得屋企人都受感染就麻煩了, 況且我而家不是慢慢好返, 而係好似冇好過咁, 可能2-3天會好返的, 變左拖成個星期先好返, 佢講的不是冇道理, 但佢囡囡 (現在是會考生) 有讀生物的, 佢即反駁佢媽咪的一番話, 說母親有病就更加要喂人奶, 因為bb 病左製造抗體冇大人咁快, 而母親的抗體亦隨著人奶比左bb, bb 會快d 好返的, 呢d知識就是佢從課本上學到的, 仲話會考也要考呀, 居然而家課本都有講喂人奶的好處!!
但我而家應該點呢? 暫停等自己好返先, 還是繼續呢?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

曉晴,

接著兩天假期, 要好好休息啊!
西藥只是減輕傷風時的不適徵狀而已, 令人感到舒服, 要趕走過濾性病毒西藥是不能的, 就只靠身體的抗病系統發揮功能, 因此足夠的休息和水份補充是很重要的. 中醫就是幫助調節身體的狀態, 改善身體機能, 促進復元的機能. 別錯過病中餵奶的寶貴機會!

中學生的課程已有母乳的知識, 實是可喜!
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

伯爵府

hello,
我囝囝都係"人奶b",我都好似你地咁之前試過大傷風+咳到失聲(我係成日)......
生完第一次傷風,囝囝4個月大喳,我冇睇醫生,因為我怕食藥 :-P :-P 但我知道咁樣我可以比好多抗體比囝囝,所以我會在我傷風期間成日餵佢飲奶,但我唔向住佢講野,但我次次都要二個星期先可以好,但囝囝一d傳染都冇(反而我老公一定比我傳染).............
我個人成日都會大傷風,所以次次我都好努力餵奶,到宜家啱啱我作小產,所以要停餵人奶呀,so far,我囝囝"touch wood"未有過傷風,所以我諗係因為我成日都傷風,比左好多唔同嘅抗體比佢,佢先可以咁健康囉.........
[size=large]加油呀,各位!!!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

奀豬mami~~,
保重身體啊! 好好休息!

【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

奀豬mami, Glad,
多謝你地, 我會繼續努力的

伯爵府

Glad 寫道:
奀豬mami~~,
保重身體啊! 好好休息!

Glad,
thank you!!

首頁