在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我睇咗個EMBA要80幾萬學費....

男爵府

係好貴架

伯爵府

Vividada4472 發表於 15-2-10 17:36
樓主未有DEGREE可以讀EMBA?
係喎, 你岩, 要有degree 先收.

大宅

你可以問一問可否攤長黎讀,通常學校會講最短年期,想你快D讀完,但係多數可以攤長

子爵府

引用:你本身做邊行?+同埋有工人湊B嗎?+見好多媽

原帖由 kisani 於 15-02-10 發表
你本身做邊行? 同埋有工人湊B嗎? 見好多媽媽PT咁讀書仲要湊B係好辛苦...我本身係U都係讀BBA-ACCT degree, ...
有得選唔好讀acct la, 極飽和,公司d clerk 都考牌。我都想轉行。不過要從低做起。

男爵府

solim 發表於 15-2-11 09:48
有得選唔好讀acct la, 極飽和,公司d clerk 都考牌。我都想轉行。不過要從低做起。

...

樓主應該只想讀個commerce degree, 冇major. 我自己acct已經考左牌啦, 不過做acct係幾好ge, 收入穩定又唔難搵工.

子爵府

回覆:kisani 的帖子

我覺得難呀,要人工二萬中三萬倒好難。。。只能說穩定。中學同學都遠遠超前了。可能我唔好彩。。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

支持進修 ....

但唔好抱太大希望, 即係將來搵幾多, 有咩前途, 搵大把錢噤... 始終都係講命運, 講運氣...特別係樓主讀的那科只屬semi - pro

若果決定讀就要快了, 小朋友上了小學, 仲多野攪

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

畀面勳章

回覆 catfitfit 的帖子

係呀, 讀完要2017-2018年..到時我大個個仔都小二, 小三啦..都擔心跟唔到佢D功課.

男爵府

solim 發表於 15-2-11 10:12
我覺得難呀,要人工二萬中三萬倒好難。。。只能說穩定。中學同學都遠遠超前了。可能我唔好彩。。

...

通常讀U acct major grad都揀入big 4 audit捱幾年同考牌, 3-4年後就有30k, 之後轉番出commercial做個普通accountant都keep到25-30k, 但依條path要由u grad開始plan起. 一開波就做commercial exposure細好多, 人工升幅都好少...點都好, 考個牌穩陣d.

子爵府

我都做過幾年呀,而家都搵唔到呢。。

子爵府

引用:支持進修+....但唔好抱太大希望,+即係將來

原帖由 catfitfit 於 15-02-11 發表
支持進修 ....

但唔好抱太大希望, 即係將來搵幾多, 有咩前途, 搵大把錢噤... 始終都係講命運, 講運氣...特 ...
支持進修,有興趣最重要

男爵府

solim 發表於 15-2-11 10:35
我都做過幾年呀,而家都搵唔到呢。。

你離開big4時自願discount左好多人工轉出commercial?

子爵府

金融海嘯時走,discount jor 係大公司做左幾年, 一年加好少人工, 然而搵工又很少見工機會。人工和老公及舊同事相差幾倍。好想轉工但又得d 豬頭骨工見。如果有機會好想轉行。。很慘。

大宅

引用:真心問, 進修咗Bachelor of commence見工會

原帖由 藍星人民 於 15-02-10 發表
真心問, 進修咗Bachelor of commence見工會唔會有幫助? 收到大學OFFER, 但唔知讀完係咪真係有用學費要10幾 ...
進修目的為什麼?升職?保飯碗?

作為媽媽,平日已返工忙,湊仔時間不多,進修後給家人的時間更少。所以我個人來說,我不贊成。

但如果為生計,就無法。

首頁

尾頁

跳至