自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

DBS 黑卡佢話香港消費 $6 = 1 里。

DBS 普通張卡就係食店簽帳有 3 倍積分,
咁普通卡係 15 分 = 1 里,
平時 $250 = 1 分

咁 3 倍積分即係 $250 = 3 分

咁係咪即係
$250 = 3 分
$1250 = 15 分 = 1 里
$1250000 = 15000 分 = 1000 里???

咁用呢張黎積飛行里數咪要簽多好多羅???

公爵府

應該你$1 = 1分
15分 = 1里
即食店 $15 = 15分
3倍即 $5元 = 15分 - 即 消費食店 $5元 = 1里

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

koko2000 發表於 15-2-10 12:22
應該你$1 = 1分
15分 = 1里
即食店 $15 = 15分
好似明明地,我要畫個圖再研究下先。。。
謝謝你!

禁止訪問

回覆:計黎計去都唔明個飛行里數

禁止訪問

引用:DBS+黑卡佢話香港消費+$6+=+1+里。DBS+普通

珍珠宮

cat10 發表於 15-2-10 12:39
FYI:-

DBS Credit card:
每次遇到呢D換算問題都覺得好覆雜,等我消化下先,
謝謝你!!

珍珠宮

cat10 發表於 15-2-10 12:39
FYI:-

DBS Credit card:
但我又唔係好明佢既食肆定義,佢話:

「持卡人以適用信用卡於本地食肆消費簽賬 (「有關簽賬」),可獲3倍DBS$ (已包括簽賬基本可獲之DBS$) (「獎賞」)。有關簽賬不包括酒席宴會、私人宴會、包場派對、設於百貨公司 / 俱樂部 / 會所內之飲食專櫃 / 商戶及任何不屬於食肆商戶類別之消費簽賬,持卡人之簽賬是否界定為食肆商戶,由本行全權及絕對酌情決定。」

咁即係聖安娜、龍島朱古力個D算唔算呢?
係百貨公司內之飲食專櫃即係邊D呢???
例如吉之島入面有間 italian tomato cafe 咁算唔算呢??
唔知大家有無經驗呢?

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

搭車問下,

1. dbs的里數要放入亞洲萬里通, 啫係要開個亞洲萬里通戶口啦?

2.如果里數有3000里, 假如香港飛台北是3000里, 是否已可換一張飛台北機票

本人利申: 有dbs黑卡, 不過啱啱開, 唔係好明
明月幾時有,把酒問青天。
不知天上宮闕,今夕是何年。
我欲乘風歸去,又恐瓊樓玉宇,高處不勝寒。
起舞弄清影,何似在人間。
轉朱閣,低綺戶,照無眠。
不應有恨,何事長向別時圓。
人有悲歡離合,月有陰晴圓缺,此事古難全。
但願人長久,千里共嬋娟。

禁止訪問

引用:搭車問下,+1.+dbs的里數要放入亞洲萬里通,+

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 木子 於 15-02-10 發表
搭車問下,

1. dbs的里數要放入亞洲萬里通, 啫係要開個亞洲萬里通戶口啦?
要開asiamiles戶口。

航空公司網頁有寫幾多里換一張機票。
香港去台北來回係15000里/一套(如冇記錯)。

木子    發表於 15-2-10 16:11

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

引用:DBS+黑卡佢話香港消費+$6+=+1+里。DBS+普通

禁止訪問

子爵府

回覆:計黎計去都唔明個飛行里數

留毛先。我申請左好幾個月都冇用張卡,有迎新分,依加先用緊

珍珠宮

emmiedustie 發表於 15-2-10 13:25
咁樣計應清楚啲:

假設你嘅spending 係$36000,理應用黑卡$1=6里,會有$6000里數
我上 mile 網站見查到以下:

咁佢話總里數係 3682,咁又代表乜呢?
我係咪仲要去下面呢個網頁再換算?
https://www.asiamiles.com/am/zh/redeem/charts

咁即係,如果我去日本,要 3682 里數,
咁就睇「C 2,501 - 5,000」個組,
然後我要換來回經濟客位,就要45,000里數?
咁我簽 $6 = 1 里,
就即係要簽 $45000 X 6 = $270000 咁多錢??

禁止訪問

引用:Quote:emmiedustie+發表於+15-2-10+13:25+

禁止訪問

引用:Quote:emmiedustie+發表於+15-2-10+13:25+

子爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

shinku 發表於 15-2-10 14:16
我上 mile 網站見查到以下:
你呢個係「賺」, 即你搭左佢架飛機後你個賬戶會多左3682里數, 但要留意佢個計法係你以正價買機票, FANFARE 個D 只計好少, 如正價機票可賺3682里數, FANFARE 可能只得一畄或更少.

珍珠宮

emmiedustie 發表於 15-2-10 14:24
唔係呀,呢個係你買機票會賺到嘅里數嚟架

你可以登入asiamiles 網頁按redeem miles 嚟睇下所需里數(快速ch ...
請問係唔係呢個?
1 里 = 簽 $6
去日本 30000 里 = 簽
$6 x 30000 = $360000
咁樣?

首頁

尾頁

跳至