自由講場

跳至

大宅

1. 唔買雜誌報紙 (攞免費報)
2. 儘量少出街食飯 (應酬)
3. 無必要買的唔好買
4. 1季的衣服, 喺轉季時買哂, 之後唔再買 (最多三仟蚊,包括鞋)
5. 早餐我只吃麥皮 (只須買奶), 午餐我有時只吃菜,因為我正在減肥 (間唔中跟同事出街食), 晚餐返媽咪屋企食
6. 搭巴士唔駛錢, 因老公係九巴員工

其實真係可以慳好多錢, 如果我可以完全 戒咗唔買名牌手袋的話, 次次慳慳埋埋都一鋪清袋

公爵府

2019新春慶豚圓

依家帶名牌手袋出街都出事, 你唸下呢點可能會打消念頭唔買 ...

別墅

- 帶飯
- 少出街食嘢
- 飲品, 紙巾等唔買一支一包, 買大pack嘅, 出街帶出去
- 搭平d嘅交通工具, 例如有d路線巴士平過地鐵, 寧願早少少出門口
- 買嘢要格價
- 如手提電話用得少可考慮儲值咭
- 手機, 相機等耐用品用得就用, 唔使咁多花款
- 睇書圖書館借

[ 本文章最後由 minipooh 於 08-5-25 22:16 編輯 ]

別墅

淨係唔買名牌手袋 已經可以嘥返好多喇
我一個名牌袋都未買過 .. 唔捨得 haha...
寧願去買平既手袋同衫..一個袋可以換到好多平衫平袋平鞋啊

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

儘量少出街食飯
無必要買的唔好買
與其他家人互相取用各人冇用的物品.
剛好有些朋友可送給我他們子女不合穿的衣物, 甚至他兒子的T-shirt 我都岩著
假日帶子女去踏單車, 既健康又可遠離電視的魔爪
留意信用咭及商場的 promotion, 看看哪裡消費的得益最大.
糧食及日用品要找辦館小型超市藥房及Wet market

別墅

早上 吃7元碟3條牛腸 和仔仔 2份食.中午 公司包飯,晚上 1菜1肉, 煲飯多d, 留起明晚抄飯. 即明晚不用飯煲, 慳電慳時間.
有時只吃公仔面, 呀仔吃通粉1包分2餐.
只買超市特價.

唔買報紙, 什誌. 聽收音機, 上綱.
晚上bb 訓後, 不看電視,上綱及只開厠所燈, 有時唔開燈.
熱水壺, 煲完息電制,唔保溫.

年尾買衫買鞋勁減先買. 衫褲鞋唔會買貴過150元.
買化妝品, 護膚等, 等萬寧75折才買.
小朋友衫都係上大6 1次過買成季.
如果還有遺憾 又怎麼樣呢  
傷了痛了懂了 就能好了嗎  
曾經依靠彼此的肩膀  
如今各自在人海流浪  
逃不開 愛越深越互相傷害  
越深的依賴 越多的空白  
該怎麼去愛  
如果還有遺憾 是分手那天  
奔騰的眼淚 都停不下來  
若那一刻重來 我不哭  
讓他知道我可以很好.....

大宅

買減價野,如超市到期肉.
去瘀記買生果,菜
買少d衫,鞋.
去saxx/卓x買護膚品,女性用品等
最好帶飯盒,如果無要買飯盒,就一個分二餐食
打算去米行訂米,應該平過超市

但都慳唔得多.

禁止訪問

大宅

盡量自己煮,唔出街食

街外食一碗普通麵食,最平消費都廿多元,二人即是 $50,還要是唔多好食 (因為要將貨就價)

自己煮,$20 已可以,仲好味好多

伯爵府

原文章由 建男媽咪 於 08-5-25 21:44 發表
1. 唔買雜誌報紙 (攞免費報)
2. 儘量少出街食飯 (應酬)
3. 無必要買的唔好買
4. 1季的衣服, 喺轉季時買哂, 之後唔再買 (最多三仟蚊,包括鞋)
5. 早餐我只吃麥皮 (只須買奶), 午餐我有時只吃菜,因為我正在減肥 (間唔中 ...

我都好似你咁, 唔係買名牌袋真係年中都慳好多錢..........

跳至