夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 fupigpig 的帖子

同意, 如家務自問做唔好, 不如出番去做全職, 請人做家務好了.

子爵府

ppyy333 發表於 15-2-11 14:55
所以我咪話以樓主您性格, 應該做唔到我所講的嘢囉.

男人辛辛苦苦系出面搵錢, 比個女人做伸手牌FTM, 放工 ...
我是女人看完唔想笑都唔得:lol

你寫得好妙

子爵府

fupigpig 發表於 15-2-11 15:14
佢係ftm,但佢話你家務做得唔好?
越睇越難理解你老婆除左瞓覺三小時外,其餘21小時做乜?佢喺屋企搞上市? ...

男爵府

豬兜有情人 發表於 15-2-11 15:19
我是女人看完唔想笑都唔得

你寫得好妙

用咁的語氣講嘢, 點都驚會比呢度D JM 插.... 話我大男人主義.....
其實, 我只不過系CHOOSE錯, 自私爛滾大賤男 嚟嫁的, 蠢女人啫.

做女人, 除非經濟能力好好, 可以完全自給自足, 唔駛男人點比錢,
EVEN 貼個男人, 那男人的位置就真系要溫柔體貼, 招呼週到....

否則, 做女人一邊收家用, 一邊唔好老脾, 又同個男人溝通得唔好...
老實說, 好易出事, 我就是其中之一.....

嘈交 出軌 去滾 超易, 離婚唔難, 但追贍養費果下攞命.
大把衰男會走數, 隨時追得嚟都餓死...
到時咪又系女人蝕底?

子爵府

ppyy333 發表於 15-2-11 15:38
用咁的語氣講嘢, 點都驚會比呢度D JM 插.... 話我大男人主義.....
其實, 我只不過系CHOOSE錯, 自私爛滾大 ...
CHOOSE錯?

伯爵府

fupigpig 發表於 15-2-11 15:14
佢係ftm,但佢話你家務做得唔好?
越睇越難理解你老婆除左瞓覺三小時外,其餘21小時做乜?佢喺屋企搞上市?
仲有個初生細仔, 3 個鐘飲一次奶嘛

伯爵府

ppyy333 發表於 15-2-11 15:38
其實, 我只不過系CHOOSE錯, 自私爛滾大 ...
本來唔想覆你, 因為我地價值觀相差太大, 根本溝通唔到.
但見你咁積極回覆, 我都講兩句.

我老婆做事係做得好好, 問題就係佢樣樣要做到滿分, 所以對自己同別人既要求都好高.
所以你教我

"無視 若心情唔好, 可以面色態度比佢更差也無妨.
扣減家用 閂水喉....

終日外出, 無尾飛陀, 不時整個樣話呢個家您過得唔開心, 唔高興
出去散吓心, 過吓夜N晚, 玩飽玩夠至返嚟.

女人細路再哦再黑面, 又再走幾日..
總之, 比番D顏色佢地睇!"

呢D 方法只會對大家造成傷害, 並唔係解決問題, 只係將問題擴大, 從而迫使對方改變.

男爵府

回覆 gk678 的帖子

只可以講 您太太嫁著個好老公囉.

珍珠宮

引用:Quote:fupigpig+發表於+15-2-11+15:14+佢係

原帖由 gk678 於 15-02-11 發表
仲有個初生細仔, 3 個鐘飲一次奶嘛
sorry!我可能冇睇曬前文!
其實個個女人湊仔都經過每一階段,如細仔係初生時期,你老婆應該重係坐月階段嗎?
咁而家就有可能係產後賀爾蒙影響到情緒,佢餵母乳嗎?可以嘅話,不妨暫時請鐘點幫手!搵長輩多d嚟屋企都幫到多少,佢地可以幫手睇大仔!bb有三個月大已經好湊得多,亦大家會有固定作息時間(包括bb)!

伯爵府

無錯, 佢仲坐緊月; 但佢有本事執左個廳, 移開地櫃, 叫人搬走梳化(因佢話無地方玩)
我已經叫左佢請鐘點, 但佢鍾意親力親為, 而佢又真係"好打得" 果隻, 所以我都無晒佢符, 由佢執.

我對佢既形容係"唔見棺材唔流眼淚", 因為佢真係不停咁做(我成日講家務係做唔完); 以前已經試過兩次, 做到無啦啦有日同我講 "老公我好累", 然後訓20個鐘......

所以咁既人點會唔燥呢?

男爵府

似系情緒太高漲, 好好照顧太太了.....

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:樓主, 教您一招, 雖然以您性格未必做到.對

原帖由 ppyy333 於 15-02-10 發表
樓主, 教您一招, 雖然以您性格未必做到.

對家語氣差, 您要無視 若心情唔好, 可以面色態度比佢更差也無妨. ...
咁同破壞大家關係有乜分別
十分幼稚

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 fupigpig 的帖子無錯, 佢仲坐緊月; 但

原帖由 gk678 於 15-02-11 發表

無錯, 佢仲坐緊月; 但佢有本事執左個廳, 移開地櫃, 叫人搬走梳化(因佢話無地方玩)
你太太真係應該休息下 我生完小b我老公一個湊bb同照顧大女 我真係全職訓訓訓休養好個身體
休養好個身體係為左行更遠

大宅

引用:我結左婚七年, 有兩個仔, 大仔5 歲, 細仔岩

原帖由 gk678 於 15-02-10 發表
我結左婚七年, 有兩個仔, 大仔5 歲, 細仔岩岩出世, 老婆係FTM.
我老婆係好直果D, 有乜都直接講.
大仔周不 ...
連小朋友都甘請
咁你溫柔d, 唔好成日話人啦

大宅

回覆:你唔好成日鬧daddy 啦

可以叫太太有不滿就whatsapp你列明?不要在小朋友面前……

哥哥五歲已明白好多野,再加自己d思想會將媽媽定位。

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

回覆:你唔好成日鬧daddy 啦

明明係樓主太太有問題,小朋友已經講咗出黎,如果係愛錫小朋友既,正常應該反省吓自己係咪做錯咗,做咗個唔好既榜樣畀小朋友睇,應該感到歉疚,而唔係覺得唔開心小朋友唔係企喺自己果邊。

一個家庭最緊要有愛,你太太對事太緊張事事要求完美,小朋友會覺得好大壓力,對佢情緒亦都會有負面影響。例如考試考得唔好,只會諗住好驚媽媽罵,而唔係積極正面地改善,下次考試又緊張於是又考得唔好,惡性循環。雖然可以體諒你太太照顧初生係會比較辛苦,情緒較差,但佢而家係做一d不必要做的事(例如搬家俬),唔識得將d野交畀其他人做,然後又因為做太多無謂野令到自己累,又將情緒轉嫁到別人身上。你太太好需要學習分輕重,唔好因為執屋而破壞家人關係,以及講說話要溫柔d,小朋友好需要一個溫柔和快樂的媽媽。

男爵府

其實媽媽成日咁樣鬧完爸爸,你地再去同小朋友解釋其實咁樣唔係鬧無問題的,咁樣其實無形中教導左小朋友可以用同樣方式同人溝通,始終父母既身教對小朋友一定係最大影響的,我覺得你們最好留意一下當為左小朋友改變一下

首頁

尾頁

跳至