烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我老公呢2個禮拜晚晚都半夜咳, 仲咳到好大聲, 有時仲會呼吸有困難, 請問有咩湯/藥, 可以幫到佢呢!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

你同佢去左睇中醫先,之後至再煲湯.

洋房

你老公是乾咳嗎? 無痰?

如果係,你可以試下煲呢個:

果皮半塊
薑2片 (拍下佢)
南北杏少許
一碗多d水滾15-20mins,淨返大半碗左右~

男爵府

我覺得咳
最好用川貝焞冰糖
我次次飲都會好

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 Vanessa_mum 於 08-5-26 10:16 發表
我老公呢2個禮拜晚晚都半夜咳, 仲咳到好大聲, 有時仲會呼吸有困難, 請問有咩湯/藥, 可以幫到佢呢!

如果咳得好勁, 用手指按住喉嚨位,男人就喉核下面, 兩舊骨中間既凹位,有次睇電視個中醫教既, 可以止咳一陣架, 有時我訓訓下我喉嚨痕勁咳, 我都會用呢個方法。
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章

我會川貝燉果皮加D虎"雨"靈芝&薑,燉1.5 hr.對夜咳幾好.
唔得我會用猴"早"散.

複式洋房

多謝晒, 咁多位!

佢噚日已經開始財中醫啦, 都好咗啲, 我諗我都要雙管齊下, 希望佢可以快啲好番, 而我又可以訓得好啲, 哈哈!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咁就好la
鷓鴣川貝海底椰南北杏蜜"早"(呢個湯我覺得燉會比較好d)
貝海底椰南北杏蜜"早"豬展

別墅

I received an email today which might be of use to you.

Before sleep rub Vicks Vaporub generously on the bottom of the feet and then put on a pair of socks.

As per the email this could help to relief persistant heavy coughing for children and adult and this is a much simply way than taking medicine.

I guess there is no harm in trying it.

原文章由 Vanessa_mum 於 08-5-26 10:16 發表

別墅

真係要睇係咩底,我最簡單的方法, 就係沖/煲薑茶,即飲即停。佢嗰隻係瞓低先咳,坐響度唔咳嗰隻..

首頁

尾頁

跳至