嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb一個月多d大,個肚臍好突
仲大粒過波子,之前返健康院個醫生話係小腸氣
今日再大左d,打去健康院,佢地話冇硬同埋bb冇勁喊就冇事
但我都係好擔心,唔知帶唔帶bb睇兒科好
其實小腸氣係咩病黎架?你地有冇bb係咁?

大宅

need to see a DR. need to do the operation

侯爵府

其實小兒臍疝好常見,大部份會在BB 六個月倒會消退回復凹陷,不用太擔心!
lmy

大宅

但真係好大粒呀

大宅

但真係好大粒呀

大宅

仲有冇媽媽既bb有呢個問題呀?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

緊係睇醫生問清楚啦!
如果醫生話無事咩唔洗擔心!

男爵府

睇醫生會好D.
健康院D姑娘最鐘意大事化小mouth:

大宅

原文章由 mrsdoh 於 08-5-30 23:51 發表
睇醫生會好D.
健康院D姑娘最鐘意大事化小mouth:mouth:" />

下??咁衰,唔會掛
咁我再觀察下睇下有冇再大先
因為我見bb又冇咩唔舒服咁

[ 本文章最後由 tracy1128 於 08-5-31 15:31 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

我個女個幾月大個陣都係"突"肚臍ga, 個肚臍大到好似條芝士腸咁粗, 嚇屎我呀~ 仲要我媽咪成日問我點解會咁樣, 又問我駛唔駛帶佢去睇醫生, 仲話囡囡個肚臍咁樣第時點著bikini!! mouth: 但我帶bb返健康院個姑娘&醫生都話bb大個啲就會無事, 唔駛擔心. 咁到兩個月左右佢個肚臍就平番少少但都仲係"突", 咁岩我帶佢去私家醫生打針咪順便問埋囉, 醫生睇完一輪再"禁"下就話無事, 唔駛驚! 家陣我個女個肚臍已經平番哂lu, 仲臍窿細細添!

大宅

回覆 #10 Flo0602 的文章

佢會唔會一樓計或者用力就發大架?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果真係小腸氣的話, 叫佢地寫紙你去醫院排期啦! 不過, 政府排期要排好耐, 經濟能力許可, 就搵私家做手術啦!

因為小腸氣係要做手術修補返呀!! 小腸氣成因係腹壁有孔, 咁 D腸由這個孔出左來, 如圖

男爵府

去搵個好D嘅兒科醫生睇.起碼睇完可以放心D,唔使估估吓

首頁

尾頁

跳至