論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

agent話要$2170,想問下邊度可買ticket?急!扣埋大假工人4/6走.help!

別墅

距放假定比你炒呀? 炒的話等距搭車搭船慢慢麓啦!

珍珠宮

2024年龍年勳章

原文章由 esa 於 08-5-26 15:06 發表
agent話要$2170,想問下邊度可買ticket?急!

Please check PM.

大宅

無錯, 如果炒或者完約唔續, 我只會買一程機票比佢的, 由耶加達去佢屋企只會提供火車/巴士錢, 佢要坐內陸機自己加錢啦.

同埋我問過travel agency, 佢話內陸機其實佢地自己係當地買會平d的, 所以你比咁多錢, 最終可能agent中間食咗一半有多.....就算當個agent有良心比錢佢買內陸機票, 但佢想慳, 咪又走去坐火車, 其餘自己袋落袋, 最終蝕底個又係自己, 所以話之佢......

大宅

小伊﹔
7/5佢自已resign,係當晚又話想留番係到做,嗰日下午個agent問佢呀ma知唔知個女做セ要辭職,点知佢呀ma鬧晒話,個老板唔比飯我個女食,要佢曰曰cleaning,セ嘢屋要曰曰清潔,個女由90幾磅得返70幾(誇張到佢呀)!又話我唔比佢個女落街,好多好多,不能盡錄.個agent同佢講,太太請佢時佢都知要揍bb,(3.5歲及7months)及做家務,佢e+ lai咗3個月仲未買過餸,又唔識cooking,又揍唔到bb,bbe+都要太太自已揍返,太太都要返工(part time),你個女只係做清潔,太太叫佢做快d,唔好晚晚做到12点幾,好嘈!兩個小朋友瞓唔到,太太半夜又要take care bb,你個女就唔駛,你仲想点?如果佢唔清潔咁佢留係到做セ?,佢呀ma話,僱主唔like佢個女咪比ticket佢走law!我聽到agent咁同我講,真係火都lai埋,本應都諗住佢都係一時衝動話resign,所以先想了解吓等agent問吓佢呀ma la.(佢呀ma 係hk做咗10年以上),定係佢呀ma有好路數比佢嗰女.我於是同agent講,我接受佢走,但不会協議解約,比一個月通知我無問題,佢呀ma話我唔比飯佢食,咁屈我,好!就唔比!比300元佢個女,唔准再食我d嘢,咁好味啦!睇你個女仲有無海參,花膠食la,話我唔比飯佢食,真係嬲呀!
收咗agent phone後忍唔住扯晒火問印印,我幾時唔比飯你食?佢即好緊張話問我セ事,我就一五一十咁話佢呀ma咁講,佢即sorry,話佢呀ma係d小事化大ga人wow﹔跟住我都唔想再同佢講嘢,叫佢繼續cleaning.仲有............待續!呀b wake up!

大宅

原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-26 15:46 發表
無錯, 如果炒或者完約唔續, 我只會買一程機票比佢的, 由耶加達去佢屋企只會提供火車/巴士錢, 佢要坐內陸機自己加錢啦.

同埋我問過travel agency, 佢話內陸機其實佢地自己係當地買會平d的, 所以你比咁多錢, 最終可能 ...
但agent話要送返原居地喎!

大宅

家陣無話唔送佢返去原居地呀, 法例上我地只需要包一張回程機票架乍, 例如佢去到耶加達or泗水, 再由呢度搭火車/巴士返佢屋企囉, 當然呢程車要包啦, 咪百靚蚊度......唔通佢話要坐國泰直般你都買咩.......

同埋你要睇下個agent信唔信得過, 我相信你位姐姐未必會返去, 佢阿ma同個agent夾埋都得架媽, 到時agent幫佢揾工, 機票錢咪agent收囉........agent說話唔好盡信啦.

大宅

[quote]原文章由 靚媽唔易做 於 08-5-26 16:47 發表
家陣無話唔送佢返去原居地呀, 法例上我地只需要包一張回程機票架乍, 例如佢去到耶加達or泗水, 再由呢度搭火車/巴士返佢屋企囉, 當然呢程車要包啦, 咪百靚蚊度......唔通佢話要坐國泰直般你都買咩.......

同埋你要睇 ... [/quote其實個工人e+唔知我諗緊唔用佢,因為7/5曰係agent到簽咗張1month notice比我,只係形式上簽.因為6/5我話比佢留係到做,但我都同佢講你呀ma好麻煩!佢話sorry,我放假都唔再塭佢,唔比佢知我仲係hk,我話你呀ma都会打返印尼找你la,工人話会同佢老公講佢返咗学校training喎,佢又話因佢呀ma唔想佢係hk,因為佢呀ma係到有個印佬,佢老豆都知,所以唔想佢留係hk.但我諗如你唔係係你ma面前呻嘅,佢又点会咁講呢?嗰agent話ユ人簽咗好d,因為一個月後,我真係唔用佢咪就當佢一個月通知我law!如繼續用咪剪咗封信law!so far!佢lee 個月都ok,但怕有一曰我真的炒她,佢呀媽会教佢玩嘢!

別墅

買張華航比距, +火車票/巴士, 比機票,無得折現!
另外,e+cathay有外傭票, 返Jakarta唔使2千蚊.

別墅

買張華航比距, +火車票/巴士, 比機票,無得折現!
另外,e+cathay有外傭票, 返Jakarta唔使2千蚊.

首頁

尾頁

跳至