跳至

首頁

尾頁

別墅

我晴晴依家兩個月大lu, 除左頭兩個星期係honeymoon之外, 一d都唔易湊, 成日要抱, 又唔肯瞓, 所以冇乜時間陪朗朗, 俾晒姐姐湊, 就算有, 個人都好攰, 冇以前咁好心機同佢玩, 都有小小欠佢嘅感覺.

朗朗其實一路都好錫阿妹,完全冇抗拒或想打佢,不過就好似
naughty左好多,成日唔聽話,軟硬功都唔掂,我都唔知佢係attention seeking定係trouble two,總之就難搞。

見咁多媽咪有兩個B,不如大家分享吓心得,例如會點安排佢地嘅時間表,處理佢地之間嘅紛爭、呷醋問題,兩個B同時要媽咪,你會點做等等....

大宅

妹妹現在已8個半月, 佢都係唔鐘意訓覺既bb 來架, 所以真係好麻煩, 成日都要抱, 咁我有時會放佢在沙化或地墊, 比佢一路睇住我同曈曈玩, 或者我會抱住妹妹在我腳坐住同曈曈玩, 初初曈曈見我抱住妹妹都叫我放低妹妹架, 但我就同佢講, 妹妹仲細, 等陣我先抱你啦~, 有時佢係都要我抱, 咁我就只好一邊一個抱住坐囉

因我要返工, 所以晚上我要儘量同佢地兩個沖涼, 但工人在晚上又要曾取時間做家務, 咁爸爸唔洗返工時就爸爸睇住其中一個, 而爸爸唔在家時, 我會同妹妹沖涼先, 帶埋曈曈入廁所同妹妹一齊玩水, 兩個都好開心, 等工人做好家務後先會同曈曈沖~

妹妹依家好naughty, 佢會爬, 會同家姐爭玩具, 家姐手中有咩玩具佢就要取, 有時家姐會發老皮架, 咁我就只好叫家姐拿另一件玩具比妹妹, 但妹妹通常玩得兩玩就又要取回家姐件玩具, 到家姐玩完比佢, 佢又唔要啦, 又再要取家姐件新玩具啦..激死~

我就同你剛好調轉, 通常工人會照顧妹妹多d , 我就會多d 同曈曈玩, 同佢一齊食飯呀咁, 因我覺得要比返d 時間曈曈, 妹妹出世後, 好多時無咩時間同佢玩同照顧佢, 咁等佢可以平衡返, 唔會好似我地鍚哂妹妹唔鍚佢咁 (e 個可能只係我個人覺得)

男爵府

完全明白. 一定係有attention seeking, 因為突然媽媽少左時間陪佢. 妹妹又愈來愈多時間要人抱, 都好頭痛.
我覺得工人最好睇細果個, 大果個就自己陪多d, 可以就叫哥哥幫手做多d野, 同妹妹玩, 叫佢唔好喊.
其實, 第一年係最辛苦, 我仲係自己揍, 就想死一樣.
真係好累, 如果老公, 99, 婆婆肯幫下手會好d.

原文章由 mother30 於 08-5-26 15:26 發表
我晴晴依家兩個月大lu, 除左頭兩個星期係honeymoon之外, 一d都唔易湊, 成日要抱, 又唔肯瞓, 所以冇乜時間陪朗朗, 俾晒姐姐湊, 就算有, 個人都好攰, 冇以前咁好心機同佢玩, 都有小小欠佢嘅感覺.

朗朗其實一路都好錫 ...

大宅

細B而家7個月大, 暫時(touchwood)都okay~

細B, 自己識訓教, 自己識玩, 未識爭玩具, 未有反抗力, 暫時無特別~ 係食得比較少囉~

家姐就naughty左! 唔聽話! 但未至於太嚴重~
家姐會爭妹妹D玩具架~ 認得自己d衫俾左細妹又唔開心~ 食飯差左好多, 以前自己食, 而家要人餵(工人係度就係咁:;pppp: , 星期日無工人佢就自己食晒成碗)

總括來講, 家姐都錫妹妹, 會同妹妹玩, 會抱妹妹, 再唔係就成日kiss 妹妹(結果2個成日傷風 ), 不過家姐發惡時又唔要妹妹 真係睇佢地心情~

家姐就2月開始返學, 好似幾好, 放學會唱下歌, 跳下舞, 又識同bb玩~ 算係咁囉~ 唔洗24小時係屋企, 得工人同2個細, 太悶太浪費d時間~

可能2個都係囡, (touchwood)比較乖~

[/url]

大宅

我兩個都係仔,唔知係咪咁
好難搞,超嘈
成日爭人抱 / 玩具
細的又要人抱住訓
大的又要人拍patpat先訓 ~~~

別墅

要同一時間睇2個真係好有困難,尤其妹妹而家未識坐,想同時間對住佢2兄妹就一定要抱住妹妹,有時就會放佢係搖椅等佢望住我同哥哥玩。
我會盡量自己湊哥哥,妹妹就交俾工人,因為妹妹始終未識性,唔會呷醋,不過我都唔會俾哥哥以為我唔理妹妹淨係睇佢。有時我抱妹妹時就會叫哥哥過黎一齊攬住& kiss亞妹,更多時候會我同老公一人抱一個,如果得我一個又要抱妹妹時,我就會盡量視線唔離開亞哥,不停同佢講野交流,等佢唔會覺得我唔理佢,平時又會言語間話俾佢知亞好細要照顧多d....
可能亞哥係亞妹未出世時我地就不停灌輸佢知要鍚亞妹,佢so far表現都算幾好,係有時feel到佢會draw attention 咁做埋d曳野,咁我地會stop左佢先然後hug下kiss一下佢先,隔一陣先同佢說教.... 佢最近開始情緒好番d易攪d,之前一排成日發癲時我都無耐性對住佢,攪到我都成日發脾四....

---------------------

大宅

我係0604媽,下個月生細囡,我要返工,有bun bun,大囡9月返half day nursery (a.m.), 想問下湊兩個有mug心得?

男爵府

恭喜你呀同學仔。

我提議你坐月期間儘量交個細俾菲傭or親戚湊,之後慢慢再pick up番,因為大囡9月番學都會有D衝擊,唔好俾佢覺得被忽略左先得。

原文章由 tongbetty 於 08-6-12 17:43 發表
我係0604媽,下個月生細囡,我要返工,有bun bun,大囡9月返half day nursery (a.m.), 想問下湊兩個有mug心得?

大宅

毛媽同學仔,

thanks for your advice. I will have a 陪月 who will come for half day, she can help me to take care of the newborn. Yet, as I want to bf my newborn direct, I am afraid it will occupy a lot of time.

how about you, do you bf your second one? but I know you have a super 毛婆 who helps you a lot.

男爵府

yes, I bf little mo.

佢而家就來三個月,剛改了四個鐘一次用奶樽,不過晚上食我就要2-3個鐘一次嫁。

我餵奶/泵奶都俾毛毛同我一齊,佢會好有興趣嫁,咁我又同佢講下佢細個時都係咁樣食奶啦。所以都唔會陪唔到佢。同埋有時毛毛又會自己同細毛傾偈...

原文章由 tongbetty 於 08-6-13 20:59 發表
毛媽同學仔,

thanks for your advice. I will have a 陪月 who will come for half day, she can help me to take care of the newborn. Yet, as I want to bf my newborn direct, I am afraid it will occupy a ...

首頁

尾頁

跳至