自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

引用:Quote:nanananana+發表於+15-2-11+12:26+我

原帖由 mishabella 於 15-02-11 發表
就算唔洗make friends但做嘢都要夾
新人最怕同其他同事唔夾, 分分鐘有機會俾人整走
做好自己嘢外, ...
我打算用呢份工學習「人際關係」
學好就轉工!

伯爵府

以前香港人唔會特別歧視big 6, 但今時今日big 6嘅行為同態度好難令人接受, 打尖, 周街疴, 聲大夾惡冇禮貌仲要話自己冇錯, 歪理講到變真理, 所以好難唔令人討厭歧視

你個case如果同事歧視你出處, 唯有比d時間大家明白你係咩人. 某程度上對你係唔多公平, 但冇計呢d係同胞造成, 要怪就怪你d同胞

伯爵府

回覆:好灰⋯職場新人

加油

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+cat10+於+15-02-11+發表其實

子爵府

引用:真係好明白樓主的感受,+曾經我都遇過咁的同

原帖由 Ahling2004 於 15-02-11 發表
真係好明白樓主的感受, 曾經我都遇過咁的同事. 佢呢些行為真係好難頂, 係特登令你難為情. 其實好明白佢係 ...

我會學習下

公爵府

親子王國15週年勳章

nanananana 發表於 15-2-11 12:14
我一定無口音,因為我全家都講廣東話⋯
我由細到大都睇tbb⋯
中央台都無睇過!係大個同d北方同學吃飯,先知 ...

咁你係咪響大陸長大, 之後先嫁去澳洲, 如果唔係人地點會以為你大陸妹, 全家講廣東話唔代表無口音.
依家B6真係令好多人反感, 有歧視在所難免, 你話你由溴洲返, 唔會申請公屋, 等佢地知你唔係嚟搵著數未得囉.

子爵府

引用:Quote:原帖由+nanananana+於+15-02-11+發表

原帖由 cat10 於 15-02-11 發表
咁你可能少出外面,或者多數同華人共處。

我同事響澳洲讀書返,佢男仔黎,響街行行下都會有堆鬼仔講說話挑 ...
teenage係好惡啃⋯我以前的同事at least係表面客氣咯⋯

侯爵府

回覆:nanananana 的帖子

日久見人N,相處下就無事

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

諗咁多做咩.. 同事jei.. 人地唔係一定要鍾意你同你fd.. 你太介意係冇意思 佢地鍾意你同你fd 咪當bonus.. 唔鍾意你唔同你fd 咪由得佢.. 反正大部分時間都係做野. 唔洗諗咁多
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

水晶宮

nanananana 發表於 15-2-11 12:11
講咩的?
職場新鮮人
Bye

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:其實我係公司新人,年紀最細,個位好hea!

原帖由 nanananana 於 15-02-11 發表
其實我係公司新人,年紀最細,個位好hea!頭先發生一件事,令我覺得好灰
帶我 ...
禾會同自己講,或者佢唔知禾口味,費樹問咯~

simple is the best~

公爵府

引用:Quote:nanananana 發表於 15-2-11 12:14 我

原帖由 oiyau2005 於 15-02-11 發表
咁你係咪響大陸長大, 之後先嫁去澳洲, 如果唔係人地點會以為你大陸妹, 全家講廣東話唔代表無口音.
依家B6 ...
我都係咁諗,我見樓主打字打咗 (噶) >>> 喺bk唔個係b6先會用嘅字

當然我唔認同係b6人就要被歧視,不過宜家大陸同香港人衝突太大,樓主被歧視只可以係話空穴來風,未必無因,如果樓主繼續做好自己,唔好做啲b6陋習,我相信假以時日,啲同事有機會會改觀嘅

公爵府

引用:Quote:原帖由 oiyau2005 於 15-02-11 發表

原帖由 nightingale 於 15-02-11 發表
我都係咁諗,我見樓主打字打咗 (噶) >>> 喺bk唔個係b6先會用嘅字

當然我唔認同係b6人就要被歧視, ...
喺bk*呢個係b6人先會用嘅字

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆:nanananana 的帖子

慢慢嚟,我係公司都係新丁,人哋做咗同事咁耐,有一定的感情同默契,唔好勉強。

珍珠宮

每間公司都有D老pat pat喜歡攪小圈子,見D新人要擦鞋才能埋堆,好聽叫識做人,人缘好……

惟有做好本份,其他就隨緣喇!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

nanananana 發表於 15-2-11 12:05
只是覺得好似俾人玩針對咁⋯因為後來我翻位,見到另外一個遲翻的同事都有⋯:cryin ...
先吾好咁諗,有時的野人夾人,攪到自己吾開心,為乜

仲有,吾好成日諗住自己係大陸人,人家會睇吾起你,你首要係的返走自己的自信心

NNN

大宅

少說話多做事...你係為錢而做 人地做咩講咩當聽唔到睇唔到 唔需要刻意關心人問候人亦唔好希望人咁對你 咁個心會舒服好多

子爵府

引用:Quote:nanananana+發表於+15-2-11+12:14+我

原帖由 oiyau2005 於 15-02-11 發表
依家B6 ...
因為我從來無講自己係移民去澳洲⋯
我唔係嫁去澳洲,我係屋企移民⋯

子爵府

引用:每間公司都有D老pat+pat喜歡攪小圈子,見D

原帖由 karshing 於 15-02-11 發表
每間公司都有D老pat pat喜歡攪小圈子,見D新人要擦鞋才能埋堆,好聽叫識做人,人缘好……

惟有做好本份, ...
我不屑去擦佢對布鞋

子爵府

引用:Quote:nanananana+發表於+15-2-11+12:05+只

原帖由 bettylam 於 15-02-11 發表
先吾好咁諗,有時的野人夾人,攪到自己吾開心,為乜

仲有,吾好成日諗住自己係大陸人,人家會睇吾起你, ...
其實我無介懷大陸人呢個issue⋯
只是自從我女同事知道我唔係「土生土長」香港人之後,佢地先開始有意無意玩排擠⋯

首頁
23456...10

尾頁

跳至