懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

剛剛做完政府產檢,發覺BB小咗兩個星期,點解會咁?

我原本已26個星期,但依家醫生摸肚只得24星期。上次22星期曾照超音波都是正常的,請問有冇媽媽曾經試過?
[img align=right]www.yahoo.com.hk[/img]

複式洋房

Re: 剛剛做完政府產檢,發覺BB小咗兩個星期,點解會咁?

下, 就咁摸, 會唔會摸錯呀??? 去照下啦

子爵府

Re: 剛剛做完政府產檢,發覺BB小

我都係同樣情形,我在30周時在政府產檢,摸肚後話我得28周。但因我keep住有在私家照超聲波,度阿b頭圍都係正常,所以我無理到。始終照超聲波可以睇到阿b,點都會準過淨按肚。

大宅

佢已經安排咗我下星期四照,只是我有啲擔心。

[img align=right]www.yahoo.com.hk[/img]

大宅

仔仔jj ,

摸肚不太準確,應該以超聲波為準.但有時超聲波的評估也不必盡信.因為每個BB的發展都有點不同.

我BB在私家醫生處照得比實際的少了兩星期.甚至連預產期都延後兩星期添!

整個懷孕過程,胎兒都比正常少了2-3星期.不過醫生從超聲波中看到BB都算長得平均.

到出世時,才知道是細碼BB.

大宅

pc9

但係我剛在上個月照完超音波,結果是一切正常,而事隔四星期,健康院發覺細佐兩星期,即係話成個月只發育咗兩星期?

水晶宮

好媽媽勳章

我個B未出世時,一陣又話小兩週,一陣又話小一週,加埋前日小左3週.到最後又咪正常咁出世.唔駛擔心喎,開心D,BB都健康D啦.
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

大宅

thank you 各位媽咪!

首頁

尾頁

跳至