嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

bb 差不多十個月。但係仍然唔係好食固體食物。例如粥和烏仔。食幾何匙便唔食。即使他肚餓。都唔食。但如果俾湯或者米水便沒有問題。點樣好? 所以現在飲奶仍是主要食糧。歡迎任何意見? 謝謝
:-(

別墅

有冇試過比d bb餅仔佢食過?
米糊或者奶糊呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

Have u tasted the congee and mum mum yourself? Do they taste good? Are u using Nestle brand of rice cereal and add milk?

大宅

yes. just very natural taste cox i dont add on any fav. like sugar or salt? do i need to do that?

yes i tried to feed him nestle brand rice cereal and add water. tried to mix milk with cereal for him before but he ate even less. i bought lotus seed , vegetable, or milk fav for him before. he likes milk fav and lotus seed more than the vegetable fav. Even though he eats but only a few spoons and still cannot use cereal to replace milk for him as meal.

男爵府

原文章由 fatchai8 於 08-5-27 11:23 發表
bb 差不多十個月。但係仍然唔係好食固體食物。例如粥和烏仔。食幾何匙便唔食。即使他肚餓。都唔食。但如果俾湯或者米水便沒有問題。點樣好? 所以現在飲奶仍是主要食糧。歡迎任何意見? 謝謝
:-( ...

我弟弟的囡囡都係一樣, 而家已經7個月大
只係飲奶奶, 其他都唔肯食. 糊仔, 粥仔都係NO WAY~
晴晴囡囡出世於2005年4月7日出生的  :-)
晴晴的網頁

複式洋房

我個仔的情況都差唔多, 佢現在7個半月大, 食糊仔個餐通常食到一半就扭計, 谷紅面, 大叫, 用手攞個匙來玩, 要用盡所有方法先可以令佢食完餘下個1/4碗 (BB碗)~ 重會一邊食一邊要扭食奶 tim~

佢重唔肯試新食物, 我有比過萍果汁, 萍果蓉, 梨汁, 提子汁, 薯仔蓉, 蕉蓉, 都係食到"魚口魚臉", 都唔知點算好!!

大宅

原來有家長都有這樣情況。
我上個月去健康診所。護士說我的BB體重;;將會減少如果再唔食固體食物。見到體重個圖表已經開始向下走。。。

男爵府

畀面勳章

我個囡一歲多了~都係甘~只係食奶乍!!!其他野都唔食
體重個圖表已經向下走中了。。

複式洋房

大家不用擔心喎, 我個女而家2歲多d, 她又是自細食嘢不叻, 不鍾意食米糊及果蓉, 成9個月才肯食稀粥, 諗住大d加d肉碎俾她咬, 次次含好耐都不願吞, 是都要吐番d肉出來, 又食好耐, 到1歲多d突然間個喉嚨開左咁, 吞得好快, 可以食下d攪碎左的肉碎粥, 咪再將d粥煲杰d, 點知又是食好耐不願食咁, 卒之搞到成歲半才食到杰粥及杰飯仔, 之後又到學食飯仔, 個過程真是想死, 到2歲就真是好ok啦, 但現在又到要訓練她自己食嘢, 不用姐姐餵到落口.
個過程真是好辛苦的, 她又是屬於輕磅b(最輕個條生長線), 次次去健康院磅重前都飲支4oz的奶, 效果不錯的, 可以僅僅合格, 其實她似我, 是偏瘦型的, 只要她食到疴到咪算, 我現在都睇到好化, 不會迫她的.
同埋bb真是好似到了某個stage就突然曉做d嘢, 突然個喉嚨會開咗可以吞得快d, 突然間又識chew, 不會吐出來, 所以每樣事都是迫不來的.

大宅

我個女八九個月時先肯食粥, 都食到一大碗, 但到十個月時有一日突然完全唔肯食粥/糊, 一食就喊, 之後我就不斷試唔同食物和質地, 兩個月來日日整就日日倒, 變番餐餐飲奶, 都好心灰 不過好彩佢都鍾意食下麵包同餅仔, 叫做有得練下咬嘢。
到咗一歲前一個星期, 佢又突然食到好杰ge糊仔, 我就加下字母粉、菜同肉碎落去, 佢又食得幾好! 可以食到兩餐, 總算可以同健康院姑娘講佢有食固體
講埋咁多, 都係想話俾大家知, d細路係ge喜好係難以捉摸ge, 唯有不斷試(我都停餵過一、兩個星期) , 總有一日會成功! 世界上冇人一世都唔食固體ge!!!!!

[ 本文章最後由 小浣兔媽媽 於 08-5-30 15:44 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至