自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

會計師.....理財方面咁樣?!
公司盤數比佢睇都幾牙煙!

原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:01 發表
我連強積金果十六萬幾都比埋佢, 仲想我點喎??

今日叫佢幫我填報稅表, (佢係會計師), 所以上網check 下account d mpf, 比佢見到我account仲有萬幾蚊, 佢話我收埋d錢唔幫佢,

喂!! 我都要留d錢比小b喎, 唉, 好無奈!: ...

子爵府

好媽媽勳章

照咁睇好危下噃....
搵八萬都無錢剩仲要借番轉頭,即係話理財有問題啦,點維持將來生活呀?仲學人叫個老婆唔好做野,靠唔住啫.係我就會做番工,果二三十萬真係眨下眼好快洗晒,問題咁樣使值唔值先?好辛苦先儲到d錢.儲錢都係以備不時之需,但而家呢個不時之需好無謂囉---辭職唔做!
春有百花秋有月 夏有涼風冬有雪 若無閒事掛心頭 便是人間好時節

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會計師, 應該搵到路走o既

做會計師, 細行好做過大行, 要返大陸, 係咪大行?? 不過大行好鍾意釘死人, 我個朋友係big four跳出黎, 搵極都搵唔到, 結果轉行開pub
原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:01 發表
我連強積金果十六萬幾都比埋佢, 仲想我點喎??

今日叫佢幫我填報稅表, (佢係會計師), 所以上網check 下account d mpf, 比佢見到我account仲有萬幾蚊, 佢話我收埋d錢唔幫佢,

喂!! 我都要留d錢比小b喎, 唉, 好無奈!: ...
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

侯爵府

yeah!

不過我睇完你講... 我真係講得好... 好有問題...

佢要你比晒 D MPF 佢, 連你萬幾蚊 saving 佢都唔放過, 佢點可以話2個人都唔做野, 佢攪得掂... 佢而家分明好唔掂啦...

你真係唔過問? 問佢攪咩啦...

原文章由 麟媽媽 於 08-5-27 15:04 發表

男爵府

我覺得你都係搵定野做, 搵定人湊啦
THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

同埋點解樓主拎晒d mpf 出黎架?
唔係要等到65 架咩?!
除非你真係諗住移民先拎到架喎,
樓主點解可以攞晒d mpf 既?

大宅

又大男人又要吼住老婆d錢.

想請問用咩途徑可以在未退休前要番d強績金架?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

樓主,如果我係你,我會唔理我老公第1時間搵返舊公司,睇下可唔可以當自己無resign係放假,升得你即係都滿意你既工作表現啦,或者有計傾呢。bb咪搵人湊囉,咁樣既老公,靠唔住呀,靠自己好過。做會計通常計數好叻唔會開支咁大架喎,你老公都算奇。
如果佢可以攪得掂就話乜都唔駛理,繼續湊女啫,唔係到時真係學人住公屋拎綜援咩??

珍珠宮

原文章由 麟媽媽 於 08-5-27 15:04 發表

好有問題呀~~~又係能醫不自醫???

珍珠宮

原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:09 發表
初初公司都間唔中打比我, 問我點, 番唔番黎做, o甘人地問得一次唔番2次唔番, o甘梗係請人啦,

如果真係恨返去既...回番個電話俾人啦... mouth: mouth:

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

係囉?!我家姐當年跟老公返英國,
好煩既,又要同稅局攪清晒條數,
計清預繳夠唔夠數,多除少補,
之後要稅局出信,好似又要宣誓,
當然要有文件證明佢移民啦!
所以如果只係辭職,點證明你唔再搵工?

原文章由 hodoyoudo 於 08-5-27 15:13 發表

想請問用咩途徑可以在未退休前要番d強績金架?

男爵府

會計師不等於識理財!現在也沒有多少個八萬元或以上人工的會計師不用番國內!

你本來份工人工好嗎?是不是老公持著人工高就聲大大?

你快要做人亞媽, 沒有辦法都要想辦法收埋D錢, 否則第日亞B食風?試下揾舊老闆看看有沒有回頭草吧!

原文章由 麟媽媽 於 08-5-27 15:11 發表
:-D :-D :-D :-D

侯爵府

只要 declare 你resign 係 retire, 亦無薪金收入... 就可以拎返... 個理論就似當日電視有講... 果個人declare 佢移民永遠離開 HK, 拎返晒 D MPF 去應急... but... 佢其實生 "牛牛" 日日響 HK 住... 都無人理~

雖然, 當你幾年後再出黎做返野, MPF 可以告你, but so far 只要你有 income 時又交 MPF... MPF 都唔會咁做, so... MPF = "煲 sit"

原文章由 麟媽媽 於 08-5-27 15:11 發表

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-5-27 15:21 編輯 ]

男爵府

八萬大洋應該起碼是SM la, 想不用番大陸!好難啦!仲有你老公唔做应该有一笔MPF 同VPF, 没奶油打你的MPF 主意!

原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:13 發表

下?唔係掛??佢都係big four架 (筆馬龜), 死啦,
:-D :-D :-D :-D

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

咁究竟你老公辭職同你辭職係咪同步架?
你無做野幾耐呢?睇黎都有一排喇,
你見有時間去攪mpf 即是你都打算唔做野,
咁其實你兩公婆係點打算架呢?

原文章由 RonicaKwok 於 08-5-27 15:19 發表
只要 declare 你resign 係 retire, 亦無薪金收入... 就可以拎返... 個理論就似當日電視有講... 果個人declare 佢移民永遠離開 HK, 拎返晒 D MPF 去應急... but... 佢其實生 "牛牛" 日日響 HK 住... 都無人理~

雖然, ...

男爵府

sorry, 唔好俾我嚇親, 我個friend極端例子, 始終professional應該易行o既
同埋做會計師要行開行埋真係一出門就要做到天昏地暗, 我諗佢都係唔捨得你同阿b先劈炮囉
原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:13 發表

下?唔係掛??佢都係big four架 (筆馬龜), 死啦,

大宅

原文章由 502 於 08-5-27 15:17 發表

你快要做人亞媽, 沒有辦法都要想辦法收埋D錢, 否則第日亞B食風?試下揾舊老闆看看有沒有 ...

樓主做左人亞媽喇, 大頭相的bb應該是, right?

大宅

原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:19 發表

我諗呢度唔方便講, 如非必要都唔好似我o甘, 唔想教壞人~您係yahoo 打"提取強積金" 應該會好多人答您,

Oh thanks, 真係唔講唔知原來mpf可以有其他途徑拿得番.

好大駛亞你地. 以往兩公婆加埋有十幾萬一個月喇, 駛慣左而家點算?

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

佢做到會計師,假假地身家都唔會小話,佢唔係會計文員喎,想問下佢幾歲人呀

原文章由 angelheart 於 08-5-27 15:42 發表

無錯, 佢自己都有mpf, 我叫佢一齊去宣誓攞返d錢(我16萬, 佢廿幾萬

首頁

尾頁

跳至