夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇老公於內地工作 ? 傾下!!

我老公於大陸工作, 成兩星期才回家二三天, 我又要返工, 放工後要趕回家湊兩"銘"仔女, 屋企大大小小都是我一個人去頂, 好多時候都唔知生活為

翡翠宮

Re: 有冇老公於內地工作 ? 傾下!!

annamak:
你同你老公拍拖的時候,佢係咪已經要係內地工作架???

洋房

小manman,

唔係 !! 不過由我有大仔前佢已經要上大陸 , 數數下都成六七年lu !

複式洋房

我同你差不多, 但已習慣了, 已沒有感覺, 有時我想可能有小朋友的關係, 不然, 是不可能適應, 可能, 待小朋友成長後便會離婚。

洋房

kermit 寫道:
我同你差不多, 但已習慣了, 已沒有感覺, 有時我想可能有小朋友的關係, 不然, 是不可能適應, 可能, 待小朋友成長後便會離婚。

Kermit,

我曾經都有這個想法, 都痛苦了很久. 但慢慢我學會到當我開始亂諗野的時候, 便會想想二人以往一起的快樂回憶, 或者是一家人在一起的珍貴時光, 你會感到安慰. 再者, 現在我們的境況, 都是為了這個家, 這了將來, 既然冇得選擇, 只有改變一下方式去相處. 離婚並不是一個最好的解決方法, 離婚後還有一大堆問題要處理....

死啦 !! 講

複式洋房

故此, 有時會想他在家是一個bonus, 不在的話也不要克意去想他正在做什麼, 雖然直覺上他應該正做正經嘢, 因為最怕是想想下, 自己會變得不信任他而胡思亂想下來。
此外, 你有否想過老公的工作已在大陸安定了, 將來很大機會也會在大陸工作至退休, 數十年便是要這樣子經過了....其實真的要很大的堅強才可以邁過去, 當然, 並不是全部都是苦澀的, 如每星期的暫別尤如小別勝新婚, 但當人家一雙雙時, 自己也有點孤單....

大宅

my honey also working at china, but we're not always make a call with each other. I know he's so busy but we can try make a email ... that's new idea... anyway SUPPORT & TRUST that is very important for each other. Don't 胡思亂想 too much. Don't hurt youself.. OK...
Namaste

民房

最重要是你們的感情還是不錯, 那就別太擔心.

我想不是每個男人上大陸工作都有不軌行為. 只是生活是很苦悶的, 又沒有老婆子女在身邊. 加上那邊誘惑太多, 很容易出事. 我們當老婆的, 要多關心老公, 如分隔兩地依然可以保持不錯的夫妻關係, 那就是最好不過.

我比較沒運氣, 我的前夫也在大陸工作, 剛剛開始, 他每天來電, 每週末一定回香港.後來越來越少聯繫, 連過節都不回來, 說是工作煩忙.但他性格變得莫不關心, 一見面就吵架, 大家感情越來越淡. 最後結婚不到6 年, 才發現他已在大陸包了一個女人, 還生了一個女兒已經2歲多! :-(

別墅

我老公又係要成日上大陸做野,雖然我都有亂諗野,不過唔會成日向佢面前嘈囉,佢成日鬧我亂諗架,不過我控制唔到都冇計,我就係怕佢會有第二個女人,因為佢所時上去做野,一日打好多次電話比我架,跟住就唔打,只有我打,有時仲熄左電話,你話點可以唔諗先?而家我要佢日頭唔打,夜晚一定要打電話比我,仲要唔可以熄電話,佢打比你,已經好偉大架喇,屋企大大少少唔係我理,邊個理先? 所以男同女係唔平等架,有時我都覺得佢對我都好似冷淡左好多,不過佢話唔係囉,唉.........過得一日得一日,唔好亂諗,心情會好 D 架!

大宅

我覺得做女人,保持獨立經濟能力好緊要,有段時間我預左嫁吾出,我話之你揾幾多$,夾吾黎點嫁jet?我真係叠心水養自己,我不知幾努力工作,幾自在呀!

到我依家嫁左,我仲係經濟獨立(喂,有日你吾要我或你瓜左咁點呀?),完全吾係佢負擔,我老公係上面搏命都輕鬆D丫。加上,我倆在工作上有共同經歷(佢依家層次當然比我高la),對人生有共同睇法,對教仔有共同目標,互信&尊重程度好高,怎至我覺得係昇華。我好respect佢對工作的投入,我好明白要成功係要切切底底去到盡(因我試過),佢亦好proud of 有咁體量、咁獨立嘅老婆。我哋平時重覆得最多嘅說話係:(他)吾好意思,咁耐都返吾到黎....(我)如果多野做吾好返黎啦,返黎2日又飛返去咁辛苦。

大宅

點解唔一家大細搬上大陸?
如果我老公第日會去內地地長期工作
我寧願放棄我份工陪佢上去住!
老公對老婆要做o既係: 由而家開始只係可以錫我一個, 要縱壞我,唔可以話我 有人恰我要第一時間出黎撐我,我開心你要戥我開心, 我唔開心你要"tum"我開心,唔準恰我鬧我, 發夢都要諗 起我,仲要永遠覺得我最靚 ^O^

複式洋房

如果沒有小朋友的話, 一家人搬回大陸會簡單d, 另外, 我老公想到的是我工作上的發展(在大陸很難找到工作, 而他公司又有工人給員工的, 所以我若上去的話,可以說是十分悶, 亦被他公司睇死),而我媽媽則担心我放棄了所有, 跟他上去是否太冒險呢?

而老公返大陸工作, 其實我都習慣了, 亦不是全部都是壞處, 1. 有時候, 大家給大家空間, 會free d, 2. 當然, 有新鮮感, 即所謂小別勝新婚, 3. 尊重他的工作, 4. 在經濟上當然會好d, 此外, 缺點當然不少, 有時候, 緃然事情是改變不了, 倒不如去接納它, 面對它。
:-P

大宅

我都係吾會去大陸住。幾年前我地都憧憬國內生活是"平靚正",也有考慮過到那邊生活。但這幾年老公越同得多大陸人做生意,越請得多大陸員工,越住得耐,就越吾鍾意。我在HK也常要與國內同事溝通,我的感覺完全一樣。

除非你甘心被他們(包括我們的祖國)同化、"改造",或者接受得到他們(也包括我們的祖國)的作風、思想、行為,否則這裡一定不能是你生活的地方。我倆尚且認為,在這裡工作、揾食還可以,長住?------No Way。

首頁

尾頁

跳至