跳至

大宅

好媽媽勳章

打完六合一同肺炎鏈球菌

我仔昨天在浸會門診打針

一次過打2支.左右肶各一支..

係姑娘打的...BB在床上...打左右肶各一支.

哭等死去活來

返到家勁哭...表現得好驚好驚....成個人硬哂...對眼勁到雞...驚到我就來哭...好驚因為打針嚇親...搞到隻眼出事...(平時眼仔looklook活動自如...好彩抱多一會兒就平靜番...眼睛都慢慢活動番.

婆婆話點解打大肶唔係打Pat Pat...係唔係打大肶好庝比Pat Pat 更庝.

仲有點解在床上打針唔係比媽媽抱住打...而家一放底佢..佢就表現得好驚好驚又勁哭

另外一次過左右肶打各一支...係唔係分開打好D???

洋房

我bb兩個幾月大就打左肺鏈針喇, 個un皮仔, 打左針喊兩下就收聲, 點解要係床上打, 應該係叫媽咪抱住佢, 唔比佢郁先岩, bb而家可能有陰影, 所以一放落床佢就會喊, 諗返打針果時, 你試下再哄下佢得唔得. 或者試下比d玩具佢玩, 好似有音樂果d玩具呢, 我個b好鍾意有音樂既玩具,佢次次一喊, 想扭果時, 我就開比佢玩,你都可以試下架, 佢地都係要安全感jei~~

大宅

我都聽過其他媽咪講過係左右比各打一針, 但BB仲係細個應該要媽咪抱住打針先有安全感麻, 可能個姑娘無經驗啦
其實我覺得分開打會好D, 起碼有事都知道係邊支針出左問題麻

男爵府

叻叻勳章 畀面勳章 睛靈勳章

....我聽你咁講戥你肉痛....

我join智匯package在私家診所打,智匯職員話五合一&肺鏈會分開隔2星期打,因為想睇下打完一針的反應同埋俾bb抖抖先打~~

我2針都打左了,醫生係叫我抱實BB,同幫手按大脾,打完我即刻呵返佢,喊左幾聲就冇事,果日回家有少少忟憎,但冇咩唔c服/大喊....(是打大脾,佢滿月時在健康院打肝炎針都係打大脾架)~~

原文章由 Swingie 於 08-5-27 18:55 發表
打完六合一同肺炎鏈球菌

我仔昨天在浸會門診打針

一次過打2支.左右肶各一支..

係姑娘打的...BB在床上...打左右肶各一支.

哭等死去活來

返到家勁哭...表現得好驚好驚....成個人硬哂...對眼勁到雞...驚到我就來哭 ...

複式洋房

一次過兩隻大睥都打晒實在大殘忍了。
我都係joint智匯在私家診所打。在診所係醫生打既,只係打一針,我初時都係抱住阿仔,露隻大脾比佢打,但醫生話放佢係床打安全d,無咁易整斷支針,所以最後都係放佢在床度,用雙手拑實佢隻腳。打完都係喊到死,返到屋企耐不耐就突然狂喊,佢一喊我就抱到佢實一實,跟住半夜仲開始發燒,個晚我一步都無離開過佢,好在第二日佢就咩事都無。

別墅

上個月我仔仔打,都係打左1針..打完針..喊左2聲,等緊藥水個陣就訓著左LU~

跳至