在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

咁我覺得你轉唔轉工, 要睇好多野......
首先, 現在呢份工你喜歡嗎? (同事&上司相處, 工作性質, 人工, 工作地點)
另外, 有家累嗎? 要否養家? 同埋係咪月光族? 萬一搵唔到新工,有冇SAVING支持你? 你做緊邊行? 咩TITLE? 易搵工嗎?

其實我自己打份工, 求財姐。
如果份工OK, 人工OK, COMFORT ZONE咪好囉~
每份工做耐佐都會係咁架喎!
除非份工條件麻麻,或者有人事問題, 咁就有動力去搵另一份好D囉!
Childhood is journey, not a race.

翡翠宮

睇下公司有冇其他post,可以轉過去學下新嘢

禁止訪問

珍珠宮

me 2, 快8年啦, 我就3.5張啦,,,,沒有動力搵新工, 怕新工作環境

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:我係好媽媽 發表於 15-2-13 09:48 我

原帖由 marsh_mallow 於 15-02-13 發表
有咩動力令你咁大決心呀?
其實都係咁多年黎積埋積埋
1。 我知事頭婆咁多年都唔鍾意我
2。 對我地team唔公平
3。 只聽外人對我地既評價,就信以為真。冇去了解我地實質工作表現
4。 今年迫我地新年放多2日扣自己大假
5。 唔重視我地。。。。
其實仲有好多。。。除左我之外,同team的過埋年想辭職既仲會有3個(包括我),到時佢就真係一鑊粥喇

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:我係好媽媽 發表於 15-2-13 09:48 我

原帖由 marsh_mallow 於 15-02-13 發表
有咩動力令你咁大決心呀?
仲有,事頭婆係外行人,唔太熟識我地專業,但就攪到我地既行政亂晒龍(佢管行政)。老細又由佢係度攪亂檔唔多理。呢一年好多人都怨聲載道,其他team好似都話想走。。。我地其實只想做自己野,做好本份,但就比佢攪到我地士氣低落

男爵府

我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

chityumama 發表於 15-2-12 16:54
我都同你情況好似,唯一唔同係...... 我就快4張.

你話你無機, 咁我咪...
me 2! 不過我反而覺得有機見senior位喎.... 當然要有D學歷backup下.

子爵府

回覆:份工做左第8個年頭了... 無哂拚勁

就快3張啫,梗係襯後生試多d啦,我覺得45之後應該先比較少人請

男爵府

同我處境咁似既

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

公爵府

回覆:marsh_mallow 的帖子

快d轉工

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

咁後生唔好咁快停。。。轉吧。我剛30出頭,2個小朋友就唔衝了

水晶宮

畀面勳章

引用:同你一樣,同一公司做左8年啦!

原帖由 sherin97 於 15-02-12 發表
同你一樣,同一公司做左8年啦!
same

用戶要求終止服務

虎到金來勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 貓狗褓姆

我哩份都就黎11年做到好悶。

男爵府

我13年了(其間有升職),但都做到好悶,好想轉仲想學多D新嘢。但公司地點近家只需3個地鈇站便到,及收到風聲公司福利會提升,所以很爭扎。

男爵府

引用:Quote:chityumama+發表於+15-2-12+16:54+我

原帖由 是是但但 於 15-02-13 發表
同你一樣, 做了差不多8年半, 我直頭4張。
我甘於安逸, 希望在這公司做到老......JOB DUTY最好唔好有咩變。 ...
我都係,4張啦,係一間公司做著9年幾,已經冇咩沖勁去揾第2間,不過我間公司假期多,人事又唔復雜,加上我學歷又唔算高,惟有一路做下去。

大宅

我份工都做左十一年了,
期間我有進修,由 diploma 讀到大學畢業了。
我自己主動留意下公司內部有咩弱點,
主動幫手去解決同改善問題,
我由 junior clerk 一路升到上 assistant manager.
做嘅野由好簡單慢慢變涉及管理層的野。
到而家下個月BB出世,我估我都唔會轉工了。
因為公司老闆同事都好好,工作上我又有满足感。
(我今年剛過三十歲)
希望各位jm返工都返得開心啦!

男爵府

我之前係間公司做左6年半, 諗住到老, 但換左老闆經理覺得佢地係人世最廢, 加上又無升職機會, 上年年尾搵到新工作, 雖然遠左又少左人工, 但做既野又WIDE左, 人事又無咁複雜, 個人都開心左~~

大宅

Vividada4472 發表於 15-2-16 10:53
我之前係間公司做左6年半, 諗住到老, 但換左老闆經理覺得佢地係人世最廢, 加上又無升職機會, 上年年尾搵到 ...
都係嫁, 其實好難兩全其美, 人愈大愈覺得開心最緊要~ 有時候工作忙都可以開心同有滿足感... 真係唔一定人工高就開心...

男爵府

我都做左8年啦, 但係仲覺得好有挑戰性

大宅

引用:我份工都做左十一年了,期間我有進修,由 d

原帖由 beauty_shanshan 於 15-02-15 發表
我份工都做左十一年了,
期間我有進修,由 diploma 讀到大學畢業了。
我自己主動留意下公司內部有咩弱點,
可以pm我你讀邊間大學同讀咩科嗎

首頁

尾頁

跳至