親子旅遊

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

多謝各位提供資料,好有用.

小樹熊: 去 Farm Chokchai 路線好詳細呀.

我都有做野架,係thailandfans問過, book Van 去Farm Chokchai 要 3700b (all included,ex ticket fee), 7am -6pm, 7人Van,好貴,我哋3個人好浪費咁,學小樹熊講- 包 Van 去服務當然會好d.

宣傳吓:
有無7月3日想去又想一齊share租車錢去Farm Chokchai, 我地一家2大1小連driver已4人, 如個有couple or 3人家庭想share可傾傾

另包的士去要2800b (included gas).
小樹熊可否PM你上次去Farm嘅的士資料比我. Thanks

原文章由 小樹熊 於 08-6-3 10:13 發表

blueeye,

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1419799&extra=page%3D4

我去 Farm Chokchai 是撘的士去的,其實坐的士有冷氣唔算辛苦係車全程都係瞓~ 需時 (去程冇塞車) 約 1:45 小時,回程 (好塞車) ...

男爵府

原文章由 sammiskyu 於 08-5-30 13:35 發表
想問問, 我5/6 帶BB 去泰國呀, 佢得 22個月, 飲水方面, 係比咩佢飲好,係酒店d食水, 定比礦泉水呀

帶唔帶bb車好呢 ?

我個時帶左一大桶屈臣氐蒸餾水囉..... 乜都信唔過,
只信 hk 既水囉.... 我地大人梗無問題啦, 只係 bb 就穩陣 d,
反正拖喼... 記得洗完幼樽後要煲下佢, 以免肚仔唔舒服....
會好煩.

大宅

原文章由 blueeye 於 08-6-3 13:10 發表
多謝各位提供資料,好有用.

小樹熊: 去 Farm Chokchai 路線好詳細呀.

我都有做野架,係thailandfans問過, book Van 去Farm Chokchai 要 3700b (all included,ex ticket fee), 7am -6pm, 7人Van,好貴,我哋3個人好浪 ...

blueeye,

係啊~ 有返5、6 個大人book van會底D,但好似我地呢D小家庭包的士似乎係最合乎經濟原則及時間叫係最快、最舒適了。

我有兩個的士的 contact 今晚返到屋企再放上資料上來好嗎?

不過要留意兩個的士叔叔英文是有限公司,妳如果想用車可以找酒店 front desk 幫忙同妳約司機。我用o個個簡單英語都可以溝通到。而且我果日由 8am - 8pm 用足佢 12 個鐘都十分好笑容。

詳情今晚再覆妳~
Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

原文章由 MonMonLam 於 08-6-3 14:04 發表

我個時帶左一大桶屈臣氐蒸餾水囉..... 乜都信唔過,
只信 hk 既水囉.... 我地大人梗無問題啦, 只係 bb 就穩陣 d,
反正拖喼... 記得洗完幼樽後要煲下佢, 以免肚仔唔舒服....
會好煩. ...

同意~

Even 我剛剛 5月去完都係香港帶定4支1公升屈臣氏蒸餾水過去比小朋友溝嚟當地水飲。

以防萬一如果係行程中遇到水肚不服,大家細路都辛苦,唯有出發前做足少少帶埋水去比小朋友飲安心D。

另外要留意 "礦泉水" 係唔係咁適合小朋友飲用,以前有研究過礦泉水的某些礦物質係有機會對某些小朋友造成腹潟,長期飲用更不可。

但講真以前做 sreaching o既時候已經問過人 (亦有長註 / 旅居當地的朋友) 係泰國真係唔多覺有蒸餾水賣,唔知有冇朋友係泰國見過邊度有得賣呢??

Hi~Hi~大家好,我係家姐Christy抱住細佬佬Brian係媽媽的小樹熊啊 :lol: :lol: [img align=left]http://www.dotphoto.com/SAN1/92/EE/8F/i92EE8F4B-1C48-48B1-87BD-50E0FF12FDBF.jpg[/img]

大宅

原文章由 honghong_ma 於 08-5-30 15:23 發表
我想請問如果在hotel swimming,可不可以用太陽油?

thanks

必用~ 係酒店房落去前會先同小朋友搽一次,到去泳池玩到咁上下都仲偠補搽,個人護理不可少。

我見好多外國客都係池邊勁搽豬油曬完燒豬仲跳落水過吓冷河,上水再搽、再曬過~

男爵府

Thx 小樹熊我想問小朋友用咩太陽油好?

Thanks

原文章由 小樹熊 於 08-6-3 02:54 PM 發表

必用~ 係酒店房落去前會先同小朋友搽一次,到去泳池玩到咁上下都仲偠補搽,個人護理不可少。

我見好多外國客都係池邊勁搽豬油曬完燒豬仲跳落水過吓冷河,上水再搽、再曬過~ ...
BUSY BUSY BUSY

侯爵府

原文章由 heiheihoney 於 08-5-29 21:39 發表
Hi tiffany_wong23

do you know the hotel "swissotel Nai Lert Park"? is it ok?

Thanks

我7月去bangkok, 都book左呢間hotel

大宅

貓狗褓姆

我都係七月去曼谷, 我仲係由一號去到四號.
又係第一次學人自由行. 今次帶埋個二歲女去, 所以依家都頭痕緊有什麼行程啱阿女.

各位請教教路!

另我都好有興趣去farm chok chai. 唔知幾多錢入場到?

別墅

小樹熊,

真係唔該晒你.
的士叔叔英文係有限公司唔緊要,溝通到就得.

thanks

原文章由 小樹熊 於 08-6-3 14:41 發表

blueeye,

係啊~ 有返5、6 個大人book van會底D,但好似我地呢D小家庭包的士似乎係最合乎經濟原則及時間叫係最快、最舒適了。

我有兩個的士的 contact 今晚返到屋企再放上資料上來好嗎?

不過要留意兩個的士叔叔英 ...

別墅

deleted.....

[ 本文章最後由 blueeye 於 08-6-4 11:06 編輯 ]

大宅

原文章由 winkylo 於 08-6-4 10:45 發表
又係第一次學人自由行. 今次帶埋個二歲女去, 所以依家都頭痕緊有什麼行程啱阿女.

各位請教教路!

另我都好有興趣去farm chok chai. 唔知幾多錢入場到? ...

查詢電話:Tel. 0-2998-9381 ext. 150-155
曼谷總寫字鏤:0-4432-8495 ext. 116 or 0-4432-8386
Farm:
Adult B250 @
Child B125 @ (below 140 cm)
逢星期一休息,要係至少早一日前打電話去留飛,因為佢每場限 80 人。
每場需時 2.5 小時 (由入場至最後車妳離場計)
參觀時間表:
星期二至五 10am 及 2pm
星期六、日及泰國的公眾假期 9am / 10am / 11am / 1pm / 2pm / 3pm
(註:期實如果遇啱係泰國公眾假期可以試吓打去問有冇加場,我剛去果次是星期一但係是泰國假期所以打去問原來有加場,而且視乎情況 參觀的時間表有可能改變 (加場) ,所以打去問一問好D,而 Hotline 的姐姐英語對答如流溝通是無問題的)

大宅

原文章由 blueeye 於 08-6-4 10:53 發表
小樹熊,

真係唔該晒你.

thanks

唔好意思~ BK 琴晚留極都留唔到這,好激氣~

我依家比過另一個泰友用過的的司叔叔資料妳,以下是那泰友的sharing~ 而我o個要中午先比到妳,因為冇帶返公司......

司機叔叔稱呼 Mr. X 電話:081-3001159
1) 如果你告訴他是 Hong Kong Mr Sam 介紹, 估佢會清楚什回事, 起碼價錢可以慳返D口水呱! (不過唔敢代表係最平!!)
2) 司機基本上英語唔多掂, 只識好簡單英語, 所以在香港先和他預book 定基本上是雞同鴨講, 除非事前有人識泰語幫你溝通好.
3) 在這情下最唯有做法是到達bangkok後, 用英文寫好要和司機溝通的內容, 如酒店地址, 日期, 時間,耍去什麼地方等等,叫酒店reception替你打電話給他,
4) 因此到步才能聯絡driver的話, 要考慮並非能一定如閣下所預期行程的安排,有各類因素, 例如萬一比人
5) 雖然他英語唔好掂, 但只要約好, 到大家真正接觸, 加身體語言, 紙同筆,該泰友覺得不成問題.
6) 最好預備你要到的地方的泰文名及地址, 有埋電話最好, 見佢必要時都會打電話去問的
7) 他只是taxi driver, 見佢對景點既其它都係唔知頭唔知路 (當然的士叔叔不是導遊), 所以去到玩既事情同時間要靠自己安排好
8) 概括一下該泰友去過地方的車錢, 只是車費,全不包入場!

係咁多先,一陣再覆妳~

大宅

原文章由 hinhinmummy 於 08-6-3 17:41 發表

我7月去bangkok, 都book左呢間hotel

呢間以前做 sreaching 時都見唔少泰友住過都埋評價幾好,多數都係讚佢環璄都得好有 resort feel,泳池綠化得好好。

而且位置行去水門好近,去 superich 唱錢同過 Big C 好方便。

而且上年 upgrade 咗,放心住吧~

[ 本文章最後由 小樹熊 於 08-6-4 12:22 編輯 ]

別墅

winkylo,

我哋都係1/7出發去BKK,4/7返.
打算一日去 Farm Chokchai, 一日去Zoo,其他時候就hea 吓,shop 吓咁.同個囡一齊,唔想行程pack得太密.

你有興趣一齊share 7人van (3700b)去 Farm Chokchai 無?
我哋2大1小(5 yr old/ girl), PM我.

quote]原文章由 winkylo 於 08-6-4 10:45 發表

各位請教教路!

另我都好有興趣去farm chok chai. 唔知幾多錢入場到? ... [/quote]

男爵府

I just back from Bangkok last night, a few things to point out:

- Swissotel Nai Lert Park "Classic" room - very old style, better try their "Business Adventure" type. Also, some taxi drivers don't know where the hotel is (not sure if they just pretending). However, even Central Department Store got the complimentary shuttle van from their store to the nearby hotels, they don't go to Nai Lert Park.

- I booked a 9-seaters van to Farm Chokchai, it costs 1800baht whole day excluding fuel (Hotel to farm to hotel to restaurant for dinner to hotel). The fuel costs us approx 1570baht. We went there at 8:30am and return on 2:45pm. It took approx 2.5 hrs to reach there. Quite worth to go there if there are kids. However, their Steak House's quality is more or less same class as 扒王之王.

- 姐娥 must eat, especially their black pepper crab and Tom Yum Kung soup, the prawns are fresh and tasty. However, 食完之後有d thirsty, maybe 有味精.

- Must buy :"anadol" at their local dispensary, very very cheap.

[ 本文章最後由 linchan 於 08-6-4 16:18 編輯 ]

侯爵府

原文章由 小樹熊 於 08-6-4 12:15 發表

呢間以前做 sreaching 時都見唔少泰友住過都埋評價幾好,多數都係讚佢環璄都得好有 resort feel,泳池綠化得好好。

而且位置行去水門好近,去 superich 唱錢同過 Big C 好方便。

而且上年 upgrade 咗,放心住吧~ ...

唉, 我就係上年住pa, 衰左, 今年吾敢搏, 看過d意見話呢間好, 又甘岩有promotion未book呢間law, 呢次還加晒床, 上次果張3呎半床, 訓到我呀................怕怕啦我

大宅

貓狗褓姆

可以唔以話我知你架九人van個聯絡電話呀. 我都想book車去farm chok chai. 另可告知姐娥的地址嗎? 我都想去試下. 謝

原文章由 linchan 於 08-6-4 16:16 發表
I just back from Bangkok last night, a few things to point out:

- Swissotel Nai Lert Park "Classic" room - very old style, better try their "Business Adventure" type. Also, some taxi drivers don't k ...

男爵府

I booked my client on that hotel Swissotel Nai Lert Park 1 year ago. She claimed that hotel room was very old but swimming pool is large.

Then after that, I did not arrange people to there again coz in Bangkok, so many new hotels to choose.

If same price, why not choose a totally new hotel rather than a re-brand hotel?

原文章由 linchan 於 08-6-4 16:16 發表

- Swissotel Nai Lert Park "Classic" room - very old style, better try their "Business Adventure" type. Also, some taxi drivers don't k ...
希望勉勵一些有任何困難的人,要勇敢一些,有能力幫人就去幫,不開心時不要怪這怪那,上班時不要推卸責任! From myself, 兔唇mama

鏗鏗MUM: 人窮,慾望琳瑯,不爽不吃;志不窮,路途瞭闊,不吐不快 : )

大宅

原文章由 honghong_ma 於 08-6-3 17:14 發表
Thx 小樹熊我想問小朋友用咩太陽油好?

Thanks

honghong_ma,

我小朋友用緊以下兩隻:-

1) Le Tan - Kids mist spray (spf 30+) 係噴射式
2) Banana Boat sport- ultra sweatproof (spf 30+) 全統膏狀

噴式好搽D,但膏狀好似襟D,不過我都試過失手,同小朋友係沙灘掛住玩 over 2 個鐘唔記得補,點知囡囡曬傷咗......。

所以依家每次玩前半個鐘會先搽定,玩得個零鐘就會捉佢地補搽,仲有發覺連曼谷的太陽也惡毒咗,所以其實每日出街前都同小朋友搽定防曬,因為我發覺囡囡多了點點斑,所以真係要小心D好~

大宅

原文章由 blueeye 於 08-6-4 10:53 發表
小樹熊,

真係唔該晒你.

thanks

blueeye,

這個係我用過的士叔叔的電話:08 1874 5648

我上次是當地朋友幫我約佢的,妳試吓講係 Ms. YENG 或 Mr. Shan 介紹的希望司機叔叔記得吧~

記住唔駛即刻比錢佢o架 (就算係其他book車的都係) ,要比就係回程返到酒店先至比,而且佢地都好純,約好的時間就會在 Farm 外的 Carpark 等到妳地玩完出嚟為止。

希望幫到妳啦~

首頁
12345...10

尾頁

跳至