懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

剛收到醫院電話, 血糖測試fail左, 下星期要去見營養師同埋入醫院.

在見營養師前, 不知有甚麼要少吃/不吃, 還是樣樣都食得, 但減少份量就可以?

請有經驗的媽咪指教

複式洋房

見營養師係唔需要戒口的...佢只是會講解一些平時糖份高嘅食物...同埋會睇下你日常會食d乜

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

通常戒食小 d 甜野, 薯仔 & 白飯

我都驗左血糖, 幸好pass左, 但我都戒食甜品. 費事又要再驗, 因為很辛苦.

禁止訪問

男爵府

果次我血糖測試唔合格..跟住入院食佢營養餐,再見營養師,佢會問你平時日常飲食,然後佢就同你度身訂做一份餐單,你就跟餐單食,一.兩個星期後再入院食營養餐睇你有無進展...而家我介晒甜野喇,醫師話ok,唔使打姨島素,自己起屋企日日打幾支針好慘0架~而家食少d飯(最多一平碗),食多d菜.瓜都控制到.慶幸~

民房

oh
原文章由 moonychan 於 08-5-28 10:48 發表
通常戒食小 d 甜野, 薯仔 & 白飯

我都驗左血糖, 幸好pass左, 但我都戒食甜品. 費事又要再驗, 因為很辛苦.

原來要食少d飯,薯仔. 唔怪之得. 呢兩樣野我都比平時食多左.

本來我每餐只食一碗飯, 但係兩個月前去健康院, 姑娘俾左本飲食建議指南我, 入面話每日要食3-6碗飯, 每日兩杯奶, 於是我加到每餐一碗半飯, 每日一盒奶(平時我一個星期先飲兩盒), 可能因此而衰左.

多謝各位的指點!

大宅

請問幾時先要做血糖測試ga 呢???我一路係c+做產檢, 每次都係用條紙條驗糖尿ga ja

別墅

我上星期見完營養師後,就開始擔心,因為我無諗過有成 11.3 度,佢話我一定要食得平均。

佢話我食唔夠飯、肉,而且將我平時飲奶、食生果時間放開晒,我諗你真係要講清楚你平時食開乜嘢先得。

好似我平時係 7-11 買嗰尐吞拿魚三文治食就麥包,就不可以再飲鮮奶。 但如果係嘉頓嗰隻細少少既三文治麥包,就可以食完再飲鮮奶。
所以你一定要講清楚你食開嗰尐係咩份量啊!

我下星期就要入院啦,好擔心又超標呢! 因為長輩話糖尿太高的話,BB出咗世都好麻煩。

珍珠宮

我陀bb時,血糖測試都高左,只係高了0.1,7.8就pass,但我7.9,營養師根據我飲食習慣,建議我減少食澱粉質食物,我當時本來午,晚飯食一碗飯,之後要我食5湯匙,仲要係平匙,當然唔夠,只好食飯前食一碟水煮菜,不過還好,其他食物可以照常食,不用戒,食左一星期再驗血糖就正常返

不過由於懷孕期試過血糖高,所以bb出世後就要見兒科及驗血糖,看看對他有沒有影響,幸好一切安好,而我產後6星期又要做一次耐糖測試

大宅

我想問大家你哋個血糖指數係空腹嗰個定飲糖水後

因我糖水測試空腹正常,而之後嗰啲指數都高,咁我需唔需要見營養帥呢?

我係喺私家度覆診開ga,使唔使去政府睇吓?我真係有啲擔心

男爵府

除左要食少d飯.薯仔. 澱粉質食物外,個營養師仲要我飲既奶係高鈣脫脂奶呀~

民房

原文章由 janmama 於 08-5-28 23:10 發表
請問幾時先要做血糖測試ga 呢???我一路係c+做產檢, 每次都係用條紙條驗糖尿ga ja

如果係政府做產檢, 會安排在28周左右做測試. 要抽血驗, 唔係驗小便架.

民房

原文章由 mousegirl 於 08-5-29 12:18 發表
我想問大家你哋個血糖指數係空腹嗰個定飲糖水後

因我糖水測試空腹正常,而之後嗰啲指數都高,咁我需唔需要見營養帥呢?

我係喺私家度覆診開ga,使唔使去政府睇吓?我真係有啲擔心 ...

應該係飲糖水後既指數. 通常飲糖水前要禁食8個鐘, 如果連空腹個指數都禁高, 就好弊喇.

我都係空腹時正常, 飲完糖水超標 (姑娘話正常應在7 以下, 但我有8.4), 因此要見營養師, 同埋入院檢查.

你指數高左, 個私家冇俾建議你咩?

首頁

尾頁

跳至